https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Lendavski svetniki v prvi obravnavi potrdili proračuna za leti 2021 in 2022

08.12.2020 ob 6:05  

Lendavski svetniki so na 15. seji, ki je potekala video konferenčno v prvem branju obravnavali predlog proračuna Občine Lendava za leto 2021 in 2022 in ga potrdili.

Predlagana proračuna sta ena najvišjih v zadnjih letih, predvsem zato, ker želi občina izkoristiti potencial, ki se ji ponuja na podlagi nove finančne perspektive 2021-2027, kateri so dodana nova, dodatna sredstva t.i. instrumenta za okrevanje »NextGenerationEU«. Gre za instrument, katerih sredstva so namenjena za okrevanje gospodarstva po svetovni pandemiji in za Vzhodno kohezijsko regijo sofinancirani s kar 85 % nepovratnih sredstev.

Občina Lendava je tako pripravljena, da v naslednjih proračunskih letih (predvidoma že v letu 2023) iz sredstev za okrevanje vzpostavi tri ključne projekte, ki bodo zagotovo imeli multiplikativne učinke v lokalnem okolju in sicer:

  • Večnamensko dvorano v ocenjeni vrednosti 12,6 milijona evrov.
  • Nad mestom Lendava do stolpa Vinarium (gondola z restavracijo) v ocenjeni vrednosti 8,1 milijona evrov.
  • Mednarodni kulturni center (blagovnica, hiša brez imena) v ocenjeni vrednosti 8 milijona evrov.

Oba proračuna sta investicijsko usmerjena

Načrtovani prihodki proračuna v letu 2021 znašajo 17,4 milijona evrov. Odhodki pa so načrtovani v višini 19,46 milijona evrov. Od tega je več kot polovica namenjena investicijam, in sicer 10.13 milijona evrov.

Načrtovani prihodki proračuna v letu 2022 znašajo 37.42 milijona evrov. Odhodki so načrtovani v višini 42.77 milijona evrov. Večino odhodkov predstvljajo investicijski odhodki, in sicer 33.48 milijona evrov oz. 78 odstotkov.

Med projekti, ki jih občina želi vzpostaviti v obeh proračunskih letih so med drugim Zipline Vinarium v ocenjeni vrednosti 0,2 milijona evrov, izgradnja prizidka k DOŠ 2 v ocenjeni vrednosti 1,3 milijona evrov, izgradnja prizidka k ZD Lendava v ocenjeni vrednosti 1,3 milijona evrov, prostori za Glasbeno šolo Lendava v ocenjeni vrednosti 1,2 milijona evrov ter obnova objektov v lasti občine in KS-ov v ocenjeni vrednosti 1,4 milijona evrov.

Foto: arhiv Pomurec.com

Predlagana proračuna občine sta uravnotežena, vzdržna in ambiciozno ter razvojno naravnana. Občina Lendava ima tako priložnost, da stopi na pot celostne preobrazbe v njeno »Zeleno prihodnost«. Občina bo proračunska primanjkljaja »pokrila« s prenosom presežkov sredstev iz preteklih let in zadolževanjem, so zapisali na Občini Lendava.

V času nadaljnje razprave, vse do druge obravnave obeh proračunov se omogoči in poziva vključitev strokovne javnosti, da podajo svoje pripombe. Rok za vlaganje pripomb k predlogoma občinskih proračunov je v skladu s Poslovnikom Občinskega sveta občine Lendava do 7. decembra 2020 do 10. ure (tj. najmanj 10 dni od obravnave).

Vir: Občina Lendava

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      08.12.2020 ob 6:45 neobčan gost

      seronje, pol pa še 50% ne bo izkoriščeno ali pa bodo spet kaki problemi, da zaprejo. namesto da bi dala občina denar za bolj pomembne stvari, življenjske, ne pa samo ta turizem in kulturo da gledajo. saj drugo ne vejo a sploh jim ne gre ne turizem ne kultura.

      8 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        08.12.2020 ob 17:04 Lendavčan gost

        Faušarija bedasta. V kaj pa naj vlaga občina če ne v infrastrukturo, turizem, šport in kulturo? V lendavski občini se obnavljajo ceste, vaški domovi, nasip na Muri, načrtujejo se kolesarske steze in nove turistične vsebine. Edino pravilno, vse je to v službi dviga kakovosti življenja. Fraking in bioplinarne pa niso odvisne od občine, oz. od sedanjega župana. Črpanje nafte, pridobivanje plina in fraking so vedno bili odvisni od Beograda in Ljubljane. Smrdljive bioplinarne in sežigalnica Leka kilometer od centra mesta sta Balažekov greh, domnevni radioaktivni odpadki v rudniku Benica in nevarni odpadki Nafte posejani po grabah v okolici Lendave pa smo dobili v večno darilo od partizanske vlade nekdanje Jugoslavije. Tako da ne lajat na luno samo tak, bez veze, nej smo ti mi krivi, ka si z boge sobote.

        2 2 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      08.12.2020 ob 7:56 Lendavčan gost

      Pozdravljeni gospod neobčan,vidim da vam nevoščljivost ni tuja in tudi negativnost ne, vsaka čast.

      3 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      08.12.2020 ob 11:33 občan gost

      nekaj resnice pa je s strani neobčana.

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      08.12.2020 ob 12:43 gost

      Ko bodo začeli z frackingom v petišovcih vas bom potem spraševal o TURIZMU

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.