https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

Med Prešernovimi nagrajenci Prekmurca Feri Lainšček in Sandi Červek

03.12.2020 ob 11:18  

Znani so prejemniki najvišjih državnih nagrad za umetniške dosežke za leto 2021. Med njimi sta tudi dva Prekmurca. Pisatelj Feri Lainšček prejme Prešernovo nagrado leta 2021, slikar Sandi Červek pa nagrado Prešernovega sklada leta 2021.

Upravni odbor Prešernovega sklada je sporočil, da Prešernovo nagrado leta 2021 prejmeta pisatelj Feri Lainšček in arhitekt Marko Mušič.

Nagrado Prešernovega sklada leta 2021 pa prejmejo naslednji ustvarjalci: pesnik Brane Senegačnik za pesniško zbirko Pogovori z nikomer, violinistka Lana Trotovšek za poustvarjalne dosežke v zadnjih treh letih, gledališki režiser Tomi Janežič za režije v slovenskih gledališčih v zadnjih treh letih, režiser in scenarist Matjaž Ivanišin za režijo in scenarij igranega celovečernega filma Oroslan, slikar Sandi (Aleksander) Červek za razstavo 1 + 1 = 11 v Galeriji mesta Ptuj in arhitekti BLAŽ BUDJA, ROK JEREB in NINA MAJORANC za projekta Materinski dom v Ljubljani in Poslovna stavba Term Čatež.

»Pisatelj, pesnik, scenarist in dramatik Feri Lainšček prejema Prešernovo nagrado za življenjsko delo na področju literature (romani, pesniške zbirke, kratka proza, dela za otroke in mladino, filmski scenariji, radijske igre). Lainščkovi literarni dosežki s svojo visoko umetniško vrednostjo že skoraj 40 let pomembno bogatijo zakladnico slovenske kulture,« je o prekmurskem pisatelju med drugim zapisala komisija v obrazložitvi ob razglasitvi prejemnikov.

V obrazložitvi podelitve nagrade Sandiju Červeku pa so med drugim dejali: »Razstava 1 + 1 = 11 v Galeriji mesta Ptuj je postregla z bogatim pregledom prepoznavne in izrazito avtorske likovne poetike Sandija Červeka. Umetnika je predstavila tako v črnini kot v barvah, na eni strani skozi skrajno racionalen, na drugi strani pa impulziven in sproščen ustvarjalni pristop. Razstava je vzpostavila še nikoli viden dialog med umetnikovimi ustvarjalnimi fazami v preseku zadnjih tridesetih let. Červek je umetnik, ki nenehno hodi po robu, a v svoji brezkompromisni drži ne zdrsne v dekorativnost, pretirano pripovednost ali družbeno angažiranost.«

Prešernova nagrada se lahko podeli ustvarjalki oziroma ustvarjalcu, ki je s svojimi vrhunskimi umetniškimi dosežki v okviru svojega življenjskega opusa trajno obogatil slovensko kulturno zakladnico. Nagrada Prešernovega sklada pa ustvarjalki oziroma ustvarjalcu za vrhunske umetniške dosežke, ki so bili javnosti predstavljeni v zadnjih treh letih pred podelitvijo nagrad in pomenijo obogatitev slovenske kulturne zakladnice.

Foto: arhiv Pomurec.com

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      03.12.2020 ob 11:39 gost

      Feri, končno si dobil to, kar bi že zdavnaj moral dobiti. Čestitke. Napiši še kaj dobrega.

      19 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      03.12.2020 ob 12:27 Harry Queale gost

      Začnite delati doma z našo organizacijo. To je najbolj denarno nadomestilo, kar sem ga kdajkoli naredil. V petek sem dobil brezhiben Audi 5, ko sem prejšnji mesec zaslužil 36259 USD. Začel sem res pet mesecev pred tem in za vse namene takoj pridobil 96 USD na uro. obiščite to spletno stran neposredno tukaj. www.maxjob3.com

      1 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      03.12.2020 ob 12:27 Harry Queale gost

      Začnite delati doma z našo organizacijo. To je najbolj denarno nadomestilo, kar sem ga kdajkoli naredil. V petek sem dobil brezhiben Audi 5, ko sem prejšnji mesec zaslužil 36259 USD. Začel sem res pet mesecev pred tem in za vse namene takoj pridobil 96 USD na uro. obiščite to spletno stran neposredno tukaj. www.maxjob3.com

      1 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      03.12.2020 ob 13:18 gost gost

      Obema iskrene čestitke, nagradi sta si več kot zaslužila. Še naprej veliko istvarjalnega navdiha.

      12 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      03.12.2020 ob 16:37 gost gost

      Za vajino izjemno delo in nagrado obema iskrene čestitke. Res zasluženo.

      7 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      03.12.2020 ob 19:03 Joseph Watson gost

      Začnite delati doma z našo organizacijo. To je najbolj denarno nadomestilo, kar sem ga kdajkoli naredil. V petek sem dobil brezhiben Audi 5, ko sem prejšnji mesec zaslužil 36259 USD. Začel sem res pet mesecev / prej in za vse namene sem takoj kupil 96 USD na uro. obiščite to spletno stran neposredno tukaj. www.maxjob3.com

      1 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      03.12.2020 ob 23:42 GOST gost

      Veseli in ponosni smo lahko, da med nami živita Feri Lainšček in Sandi Červek. Čestitke obema!

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      04.12.2020 ob 0:22 Lendavski nadvojvoda(original) gost

      Mater,što pa je Červek?Nikdar slišal,ka pa je un?

      0 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      04.12.2020 ob 10:55 Lendavski nadvojvoda(original) gost

      Aja,málar je.

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.