https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KORONAVIRUS

Kustec: Načrt je, da 4. januarja gre v šolo prva triada in se odprejo vrtci, tudi matura bo izvedena

18.12.2020  

Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 so sodelovali ministrica za izobraževanje, znanost in šport dr. Simona Kustec, direktor Državnega izpitnega centra Darko Zupanc, predsednik Državne komisije za poklicno izobraževanje dr. Boris Dular ter predsednica Državne komisije za splošno maturo dr. Marina Tavčar Kranjc.


Načrt je, da se s 4. januarjem 2021 v šole najprej vračajo učenci 1. triade OŠ, odprejo se zavodi in šole za otroke s posebnimi potrebami ter vrtci za varstvo vseh otrok, je dejala ministrica Simona Kustec. 

 

 

Temu bo potem takoj najhitreje kot bo možno sledilo še vračanje učenk in učencev preostalih razredov OŠ in prioritetno vračanje dijakinj in dijakov zaključnih letnikov srednjega in poklicnega izobraževanja, pove ministrica. Na univerze se bodo po besedah ministrice prioritetno vračali študenti, ki morajo opravljati vaje, nato pa, ko bo epidemiološki položaj to dopuščal, še vsi ostali.

Kustečeva: Matura bo

Maturo v šolskem letu 2020/2021 bomo izvedli, dodaja Kustečeva.

 

 

Celotna generacija maturantk in maturantov ima od konca lanskega in z izjemo prvega meseca letošnjega šolskega leta posebne covidnim razmeram prilagojene pogoje za njihovo izobraževanje, pojasnjuje Kustečeva, njihove priprave na maturo potekajo zgolj na daljavo. "To od njih in profesorjev zahteva še posebej zahtevno in odgovorno delo."

Tudi Nacionalno preverjanje znanja po besedah ministrice v letošnjem šolskem letu bo.

Kako bo potekala matura?

Predsednica Državne komisije za splošno maturo Marina Tavčar Kranjc je dejala, da je v procesu oblikovanja prilagoditev izvedbe mature v teh posebnih okoliščinah sodelovalo skoraj 200 strokovnjakov različnih pedagoških strok.

 

 

Pri slovenščini bo pri pisanju eseja, ponujena nekoliko večja odprtost, tako da bodo dijaki lahko v svojih primerjavah in analizah vključili eno ali drugo delo ali obe deli, ki sta predpisani v tematskem sklopu.

Pri matematiki bo dovoljena uporaba računala, objavljeno bo tudi večje število formul na obeh nivojih, zato da bodo lažje delali in reševali naloge. Pri tujih jezikih bo možna izbira med dvema naslovoma, obseg snovi pa bo zmanjšan za 15 odstotkov. 

Predsednik Državne komisije za poklicno izobraževanje Boris Dular je dejal, da so se odločili, da za vse pisne dele mature  (1., 2., in 3. predmet) uvedejo bonus 10 odstotkov za vse nerešene dela naloge. Tukaj ni četrtega predmeta, ker je specifičen. Pri ustnih izpitih so se dogovorili, da bo obseg vsebin, ki bodo preverjane na maturi, zmanjšan za 15 odstotkov.

Direktor Državnega izpitnega centra Darko Zupanc je obrazložil, zakaj so se odločili za bonus: »Če ne bi bilo epidemije, ga zagotovo ne bi predlagali.« Iskali so rešitev za te razmere iz dveh razlogov. »V 4. letniku se ne da zagotoviti, da se neka poglavja ne bodo preverjala, ker je v Sloveniji tako, da vrstni redi obravnavane snovi niso predpisani, drugi razlog pa je, da je pritisk takšen, da se želje in zahteve povejo naprej.«

 

 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      18.12.2020 ob 14:39 gost

      Šola bi mogla trajati že zdaj zanima me če bo ta opica odgovarjala za prikrajšanost znanja keruga je nezakonito ukradla. Vsem ki so v tem letu obiskovali izobraževalne ustanove osnovno šolo, srednjo šolo, študij, magisterij, doktorat. To vse so njim ukradli, grinč in njegovi zdrogirane pomočniki.

      14 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      18.12.2020 ob 14:44 Geza gost

      Od kod je vzela ta podatek, pa do januarja bo še 14 sprememb ,ta je edino za javno hišo pa še tam bi odpoved dobila

      16 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      18.12.2020 ob 14:48 Geza gost

      Ge pa je ta podatek dobila do ta je še 14 dni ona je edino za javno hišo pa še tam bi odpoved dobila

      9 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      18.12.2020 ob 18:32 Gost gost

      Iz DeSUS-a pričeli izstopati člani stranke in vodje odborov, ...... konec

      1 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      18.12.2020 ob 18:52 gost gost

      Iz desesa še nihče od pametnejših in nezavedenih, ter nepodkupljivih poslancev še ni izstopil.. Tisti pa ,k i so, vključno s štajerko, ki je vse skupaj zavozila pa naj kar grejo. Takih ne rabimo v stranki. Še dobro, da se štajerski babi in puklastemu ni izšla računica in sta pogorela. Nikdar več- oba na smetišče, ker sta sramota za državo.

      9 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      18.12.2020 ob 19:26 gost

      Največja sramota si ti df z svojim klečeplazenjem in lizanjem jajc Janši.

      4 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      18.12.2020 ob 20:30 ANA gost

      Vsak razumen in koliko toliko odgovoren do sebe in drugih bi prav tako ravnal kot ministrica g. Kustec. Gre za varnost naših otrok, tudi učiteljev, ki so nekateri tudi starejši. Tisti, ki plujete vse povprek, ali vam ni mar za druge.....niti za lastne otroke ali vnuke....

      5 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        19.12.2020 ob 8:22 gost

        ANA, koliko malih otrok imaš in koliko vnukov? Si kdaj v življenju prebrala mnenje tujih strokovnjakov o nevarnosti virusa za otroke? Si kdaj slišala, da smo bili edina država v Evropi, ki je imela zaprte šole? Si kdaj pomislila koliko telesnih in duševnih bolečin in posledic je tem otrokom povzročilo nekaj norih glav, ko so otrokom prepovedali šolanje, druženje, igranje, ..................?

        5 2 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        19.12.2020 ob 8:29 Lendavski nadvojvoda(original) gost

        Tak je s tem,Kustecuvi babi je pubegnu njèni,Ana pa je ,najhujše za teto,nedojebana.Tak je in imam prav,Lendavski je nezmotljiv.

        3 1 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        19.12.2020 ob 12:42 G gost

        Ta ana je ista kot kusteceva keri nemajo dece so najbolj pametni cela evropa je mela šole do zdaj odprte zdaj se vidi kakše somišljenike ma janša

        3 0 Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      18.12.2020 ob 21:32 .... gost

      Ano, Ančice dušo i srce, ti si zalutala v život, čez dve leti boš govorila: jaj kako so leta 2020 oškodovali otroke.

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      19.12.2020 ob 7:21 gost

      Gospa Ana upam, da pišete izključno v svojem imenu!!! Ministrica je naše otroke poslala "na daljavo" mnogo prezgodaj ko je še vse "štimalo". Ne poznam nobenega učitelja, ki je starejši, da bi se bal okužbe in ne bi želel delati z otroci v šoli!!! Ali mogoče vi delate v službi, pridete domov pa še z dvema otrokoma za šolo 1. in 3. razred? Ali mislite, da obvladata računalnik? Za vse ostalo doma pa poskrbi kdo? Poznam družino kjer 3 otroci zaradi dela na daljavo rabijo računalnik in še en stariš, drugi pa občasno!! Bi znalo razložiti kako??? Nečakinja živi in dela z družino v Nemčiji - do srede je bil en otrok v šoli, drugi v vrtcu!! Pa ne bom več...

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        19.12.2020 ob 7:50 Lendavski nadvojvoda(original) gost

        Gost,tak je,virus se med deco ne širi,testirati učitelje na hitro vsak dan,in gremo naprej.

        4 0 Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.