https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

V program Dora v letu 2020 vključenih skoraj toliko žensk kot leto poprej

02.01.2021 ob 14:00  

V državnem presejalnem programu za raka dojk Dora so uspeli nadoknaditi skoraj vse odpovedi slikanj zaradi spomladanske prekinitve izvajanja presejalnih programov zaradi epidemije. Z dodatnimi termini so slikali 99.671 žensk, kar je primerljivo z lanskim obsegom, so sporočili z onkološkega inštituta.

Kot so sporočili, so zaradi odkritih sprememb na mamografskih slikah na dodatne obravnave - dodatno slikanje, ultrazvok, magnetno resonanco in v manjši meri tudi punkcijo - povabili 3116 žensk, pri 575 ženskah so odkrili raka dojk. Odziv žensk je bil zelo dober, saj je v prvih dveh mesecih po ponovnem zagonu na mamografijo prišlo 75 odstotkov vseh povabljenih, kar je na ravni pred epidemijo. Število odkritih rakov dojk je prav tako na ravni lanskega leta oz. pred epidemijo, vendar še ni dokončno, saj so nekatere ženske še v obravnavi.

Kot je navedla vodja programa Kristijana Hertl, jih dobri rezultati navdajajo z optimizmom, ženskam, ki so jim zaupale in se v skrbi za svoje zdravje odzvale vabilom, pa se je zahvalila."Kljub zaostrenim epidemiološkim pogojem nam je uspelo z organizacijo dela in sodelovanjem vseh sodelavcev po presejalnih centrih v Sloveniji nadoknaditi večino odpovedanih slikanj žensk med začasno spomladansko zaustavitvijo programa," je ocenila Hertlova. 

 Foto: Pixabay

Kot je poudarila, program Dora tako kot druga dva presejalna programa za raka Zora in Svit deluje ob upoštevanju strogih ukrepov za zagotavljanje varnosti žensk v času drugega vala epidemije, saj je pomembno, da ljudje ne opustijo možnosti zgodnjega odkrivanja raka. "Če je rak dojk odkrit na začetni stopnji, je zdravljenje lahko zelo uspešno. Zato svetujemo, da se ženske redno udeležijo mamografije, kjer smo z zaščitnimi ukrepi poskrbeli za varno obravnavo," je še pozvala Hertlova. 

 Foto: Pixabay

Glavni namen programa je odkrivanje majhnih rakov, ko je verjetnost ozdravitve lahko bistveno večja. Tudi zdravljenje je manj obsežno, kar vpliva na boljšo kakovost življenja bolnic. Redna udeležba v organiziranem programu zgodnjega odkrivanja raka dojk dokazano v ciljni populaciji žensk zmanjšuje umrljivost za rakom dojk in povečuje preživetje bolnic. Dolgoročni cilj programa Dora je za tretjino zmanjšati število smrti žensk zaradi raka dojk.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      01.02.2022 ob 16:39 Sexy gost

      Zmenki zaradi seksa v vašem mestu - 𝐖𝐖𝐖.𝐌𝐘𝟐𝟏.𝐅𝐔𝐍

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.