https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KORONAVIRUS

Izjema za prehod meje za pomoč pri reševanju in odpravi posledic zaradi potresa

30.12.2020  

Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 so sodelovali dr. Marta Grgič Vitek, Nacionalna koordinatorica programa cepljenja iz NIJZ, dr. Lea Knez, vodja enote za obvladovanje bolnišničnih okužb UKC Maribor, ter vladni govorec, veleposlanik, Jelko Kacin.

Včerajšnji dan je zaznamoval rušilni potres na Hrvaškem, ki je žal zahteval tudi žrtve, je uvodoma povedal Kacin. Pomoč za območje, ki ga je prizadel potres, zbirajo številne humanitarne organizacije, številni pa želijo pomagati tudi na lokaciji sami. Vlada je zato sprejela novo izjemo pri prehajanju državne meje:

»Do preklica velja, da osebe, ki potujejo v Republiko Hrvaško zaradi pomoči pri reševanju in odpravi posledic zaradi potresa in se vračajo najkasneje v 48 urah po prehodu meje, ne potrebujejo negativnega izvida testa, niti za njih ne bo odrejena karantena.«

Hrvške oblasti sicer pozivajo svoje državljne naj ne hodijo na prizadeto območje. Izjema, ki jo je sprejela vlada zato tudi ne velja za tiste, ki bi želeli na prizadetem območju obiskati svoje sorodnike.

Včeraj je bilo opravljenih 5.764 PCR testov. Potrjenih je bilo 1.848 novih okužb. Delež pozitivnih PCR testov je znašal 32,1 odstotka. Prav tako je bilo včeraj opravljenih tudi 7.402 testiranj, s hitrimi antigenskimi testi. Z njimi je bilo potrjenih 562 novih okužb (7,6 odstotka).

Najhuje je trenutno v Posavju, ki ima na 100 tisoč prebivalcev v zadnjih 14 dneh trikrat več okužb kot najboljša regija, in sicer 1608. Sledi JV Slovenija s 1424 okuženimi.

Nacionalna koordinatorica programa cepljenja iz NIJZ Marta Grgič Vitek je predstavila potek cepljenja v Sloveniji. Cepivo je v Slovenijo prispelo že v soboto in bilo v nedeljo razdeljeno na 79 mest.

Razdeljenih je bilo 9200 odmerkov za DSO, okrog 8600 za stanovalce in 600 za zaposlene. 550 odmerkov pa je bilo namenjenih bolnišnicam. Večina odmerkov pa je bila porabljena že prvi dan, je povedala Grgič Vitkova.

Danes je v Slovenijo prispela nova pošiljka cepiva z nekaj manj kot 7000 odmerki. Kam točno se bo razdelilo to cepivo, še ne more povedati, je dodala.

Foto: NIJZ

O samem cepivu je povedala, da je glede na rezultate kliničnih raziskav zelo varno in učinkovito. »Vsi varnostni kriteriji, ki jih zahtevajo regulatorji so bili doseženi. Vključenih je bilo več kot 40.000 preiskovancev, ki so dobro prenašali cepivo, nekaj več je bilo le poročanja o utrujenosti in glavobolu,« je pojasnila.

Dodala je še, da so bili najbolj pogosti stranski učinki pri cepljenih osebah bolečina na mestu cepljenja, glavobol, utrujenost, bolečine v mišicah in sklepih, mrzlica in povišana telesna temperatura.

Vodja enote za obvladovanje bolnišničnih okužb UKC Maribor Lea Knez pa je kakšne izkušnje so imeli s cepljenjem v mariborskem kliničnem centru.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      30.12.2020 ob 11:37 gost

      Katastrofa žalostno, spet smo med prvimi poslali pomoč, sedaj še to, spomnimo se malo, Mangart, Posočje, zledolom kje so bili oni takrat, dogajanje na morju in meji. Če Hasko sodišče ne odloči pa bo BOG..........

      15 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      30.12.2020 ob 11:55 gost

      Evo spet ste omogočili Bosancem da malo obiščejo domače z izgovorom da idejo pomagat, prekleta banda slovenska.

      12 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      30.12.2020 ob 12:33 gost

      Omogočili so si obisk vikendov na Hrvaškem! So bili pa hitri s sprejemanjem tega sklepa!

      14 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      30.12.2020 ob 12:37 gost

      jelko samo ne da bi šel čistit bazen ok!!nevem če bi hrvati nam tako priskočili na pomoč,zelo dvomim,ko je bil žledolom,potres,poplave se niso nekak pretegnili..sočustvujem ,ni prijetno kar se dogaja..

      11 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      30.12.2020 ob 12:51 Lendavski nadvojvoda(original) gost

      Glavni pri tem je govedorejec Počepnik,bo lahko legalno prehajal mejo in jahal Lajbekovico.Jelko bo šel pogledat razpoke na vikendu v Dalmaciji.

      4 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      30.12.2020 ob 12:51 gost

      Pravi novinarji kontrolirajte to našo kamarilo na oblasti kam hodijo in kaj tam počnejo.

      6 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      30.12.2020 ob 13:01 gost gost

      Ta bedna vlada si že več ne vej zmišlavati bole betežne ukrepe in navodila. Kama smo le prišli s temi budalami. Baje, ka je puklasti bejsen, ka njemi je nej uspelo skoz spraviti njegove fašistične zakone. Pisarno je že razturo, tak kak sikdar, kda kaj nemre uveljavti.

      10 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      30.12.2020 ob 13:29 gost gost

      Slinavi kaco de šol gledat, če njemi vikend še stoji. Če ga je nej razturo potres so ga pa njegovi sosidi pa domačini. Bedna poteza, koga zdaj tan nucajo, ka de šol pomagat. Samo napoti de, do že sami zrihtali, nej, ka de što koli šol ta ,ka de tan nekaj pomagal. To se dela organizirano, nej pa posamezniki. Kkaše norije si zmišlavlejo, betežna psiha pač nema meje. Sicer do pa to izkoristili na velko vikendaši, pa do kolone, pa nej za pomoč, za provod med svetkami.

      8 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      30.12.2020 ob 14:35 ne ilegalcem gost

      https://youtube.com/watch?v=asGHu2NzvbI

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      30.12.2020 ob 18:49 gost gost

      Zdaj naenkrat se lejko ide ta brez vseh omejitev, kak poleti. Ka pa prinešeni virus? Pa de narode kriv, ka ne upošteva bednih predpisov. Tan pa sploh mask ne nosijo, pa tudi vsi ostali ukrepi so vprašljivi., Cel čas so meli odprte lokale, maske nej obvezne in še in še. Sicer pa njin so vedno drugi krivi tak ka puklastemi jančiji. To je brezvezni in nepotreben in še in še beden izjemen, kak pravijo ukrep.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      30.12.2020 ob 23:04 od prodaje gost

      24sata.hr/news/prihod-od-prodaje-sutrasnjeg-broja-24sata-bit-ce-uplacen-za-pomoc-stradalima-u-potresu-736955

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      31.12.2020 ob 11:40 kilonja gost

      Do preklica velja, da osebe, ki potujejo v Republiko Hrvaško zaradi pomoči pri reševanju in odpravi posledic zaradi potresa in se vračajo najkasneje v 48 urah po prehodu meje, ne potrebujejo negativnega izvida testa, niti za njih ne bo odrejena karantena.« Čakajte bombo virusno...kaj zdaj lahko preko meje kar vsi počez letajo kot pomagat..pa malo vmes skočijo po gostilnah se nalivat, pa mogoče še malo u Dalmaciju itd.. Hrvatov je 4 mio, nas je 2 mio in kje je logika da bomo mi njim hodili pucat ulice dol pa postavljati šotore..bizarno.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.