https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Žalovanje na Hrvaškem, v ruševinah umrlo 7 ljudi, škoda na več kot 4000 objektih

02.01.2021 ob 14:30  

Na Hrvaškem je danes dan žalovanja za žrtvami torkovega rušilnega potresa. V njem je umrlo sedem ljudi, 26 pa jih je bilo poškodovanih, med njimi šest huje.


Hrvaška vlada je 2. januar za dan žalovanja za žrtvami potresa, ki je z magnitudo 6,2 stresel območje Siska, Petrinje in Gline jugovzhodno od Zagreba, razglasila v sredo.Po državi danes zastave visijo na pol droga, zabavne prireditve so prepovedane, televizije in radiji imajo prilagojen program.

Največ smrtnih žrtev je tresenje tal zahtevalo v vasi Majske Poljane blizu Gline, v ruševinah je umrlo pet krajanov, med katerimi je bil najmlajši 20-letnik. V središču Petrinje je umrla 12-letna deklica, v Žažini blizu Siska pa starejši moški.

Foto: Andrej Plenković (Twitter)

Škoda na več kot 4000 objektih

Nastala je tudi večja gmotna škoda. Doslej so prijavili poškodbe na več kot 4000 objektih, od tega jih najmanj 200 ne bo mogoče prenoviti, poroča STA.

Prebivalce, ki so ostali brez strehe nad glavo so namestili v sprejemne centre, predvsem v vojašnici v Petrinji in posameznih šolskih športnih dvoranah, nekateri so poiskali zavetišče pri svojcih in prijateljih, preostalim so pripeljali stanovanjske zabojnike in mobilne hiške.  Vsem so zagotovili humanitarno pomoč z najnujnejšimi potrebščinami, pomoč je prihajala z vseh delov države in iz več članic Evropske unije, tudi iz Slovenije.

Foto: Pixabay

"Na dan žalovanja se z veliko žalostjo spominjamo in se poklanjamo žrtvam uničujočega potresa, ki je prizadel sisaško-moslavško županijo. V mislih in molitvah smo z njihovimi družinami in najdražjimi, ki jim izrekamo sožalje in solidarnost celotnemu hrvaškemu ljudstvu," je danes na Twitteru zapisal Plenković. "Kar je zrušeno se bo obnovilo in zgradilo," je dodal ter se zahvalil za enotnost, ki jo je ob dogodku izkazal hrvaški narod, ter za pomoč iz številnih držav.

Ponekod nekaj metrov velike luknje v tleh

Prebivalci Siska, Petrinje in Gline so leto 2021 pričakali zunaj svojih hiš, številni so ostali brez vsega, so pa za dobro novico poskrbeli v Sisku, kjer se je v tamkajšnji sicer huje poškodovani bolnišnici nekaj sekund po polnoči rodil prvi letošnji otrok na Hrvaškem.

Foto: Crna Kronika Hrvatska

Na območju se še vedno borijo s posledicami potresa, ponekod so se celo začele pojavljali luknje v tleh. O udiranju zemlje poročajo med drugim iz kraja Mečenčani blizu Petrinje. Luknje so velike tudi do nekaj metrov in se večajo, poroča hrvaški portal Index.

Vir naslovne fotografije: Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-RH (Twitter)

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      02.01.2021 ob 17:28 gost

      Leta 1963 je bil potres v Skopju in okolici. Umrlo je 2.000 prebivalcev, poškodovanih je bilo 3.000 prebivalcev. Porušenega je bilo tri četrt mesta Skopja in številne vasi. V vednost, da ne boste " novinarji " zdaj preveč pretiravali s tem potresom.

      10 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      02.01.2021 ob 18:33 gost gost

      Ja, pa ka zaj, če tan žalujejo? Pač žalujejo. To je njihova pravica. Tudi drugje so bili potresi, pa slo. mediji niste telko pisarili o tem.

      8 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.