https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KORONAVIRUS

Cepljenih že skoraj 10.000 ljudi, krog izvajalcev hitrih testov se širi

5.1.2021  

Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 so sodelovali minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj, namestnik generalnega direktorja policije Tomaž Pečjak ter vladni govorec, veleposlanik, Jelko Kacin.


Jelko Kacin je uvodoma predstavil aktualne podatke. Včeraj je bilo opravljenih 5.966 PCR testov z njimi je bilo potrjenih 1.680 novih okužb, delež pozitivnih PCR testov je znašal 28,16 %. Hkrati je bilo opravljenih tudi 17.531 hitrih antigenskih testov, z njimi je bilo potrjenih 821 novih okužb (4,7 %). Včeraj je bilo v bolnišnice na novo sprejetih 112 pacientov, odpuščenih je bilo 108 oseb.

Skupno število pacientov, ki so včeraj potrebovali bolnišnično oskrbo je znašalo 1193, 16 manj kot dan prej. Na intenzivni negi se je včeraj zdravilo 188 oseb, 6 manj kot dan prej.  Včeraj je v bolnišnicah umrlo 20 oseb, v DSO še 10, skupaj 30.

Cepljenih je bilo skoraj 10.000 oseb

Janez Cigler Kralj, minister za delo, družino in socialne zadeve je uvodoma predstavil cepljenje, ki poteka v domovih za starejše in ostalih socialno varstvenih zavodih, v skladu z načrtom NIJZ-ja in ministrstva za zdravje.

Izvedena sta bila dva sklopa cepljenj, v domovih za starejše in varstveno delovnih centrih ter centrih za usposabljanje. Tisti stanovalci in zaposleni, ki niso bili cepljeni, ker so bili okuženi ali so prebolevali covid-19, bodo cepljeni v naslednjih sklopih cepljenja.

 

Krog izvajalcev hitrih testov se širi

Na vladi so v četrtek, 31. 12., sprejeli uredbo, s katero se širi krog izvajalcev socialno varstvenih storitev, pri katerih se bo izvajalo hitro testiranje (pomoč na domu, CSD, izvajalci socialnovarstvenih programov), dodaja Janez Cigler Kralj.

Domovi sprejemajo nove stanovalce

Obiski v domovih se izvajajo v skladu z navodili (osebno in video), odvisno od situacije v domu. Ministrstvo spodbuja izvajalce, da v čim večji možni meri organizirajo varne obiske, saj osebni stiki bistveno pripomorejo k boljšemu počutju stanovalcev.

 

Minister predstavil ukrepe PKP7

Kot je dejal je eden pomembnejših ukrepov iz PKP7, zagotovo solidarnostni dodatek za izboljšanje socialne varnosti uživalcev nizkih pokojnin. Gre za pokojnine nižje od 714 evrov, solidarnostni dodatek pa bo ZPIZ izplačal že naslednji ponedeljek, to je 11. januar.

 

"Solidarnostni dodatek za upokojence se izplača tudi prejemnikom nadomestil iz invalidskega zavarovanja, ki so brezposelne osebe ter jih izplačuje ZPIZ. Do solidarnostnega dodatka so ob upoštevanju zneskov upravičeni tudi uživalci poklicnih pokojnin," dodaja minister.

Pomemben ukrep za zaposlene v socialno varstvenih zavodih predstavlja  tudi dodatek zaposlenim za delo v sivi in rdeči coni v višini 30 % urne postavke osnovne plače zaposlenega.

 

Namestnik generalnega direktorja policije Tomaž Pečjak je predstavil aktivnosti policije: 2. januarja je začel delovali odlok, ki omogočajo vstop v državo brez napotitve v karanteno in negativnega PCR testa, na nekaterih mejnih prehodih se opravlja tudi hitro testiranje.

Na mejnih prehodih in kontrolnih točkah v ponedeljek so izdali 644 potrdil o napotitvi v karanteno na domu. Na mejnih prehodih, kjer je mogoče hitro testiranje na koronavirus, so izdali 438 potrdil o karanteni na domu, preklicali pa so 3470 potrdil o napotitvi v karanteno na domu, saj pri teh potnikih okužbe s hitrimi testi niso potrdili.


 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      05.01.2021 ob 12:16 Gdo krade gost

      oe24.at/oesterreich/politik/wirbel-um-mehr-als-100-000-geheime-impfdosen/459909376 U piratskih cepivih iz Arabije so zaznali strup.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      05.01.2021 ob 12:56 gost

      Več je okuženi po naročilo vlade bo tako vse do pantiveka. Saj velika številka je merilo za obstoj vlde nesposobne kradljive. Kera z svojimi boloznimi prijatelji ki se norčujejo na zabavaj in prestižnih plažaj. Mi pa že tri mesece zaprti in za te vse svinjarije in kopičenja denarja posameznih buzijov lepo plačujemo. Te vse svinjarije pa je dovolila nesposobna vlada Janeza groznuga. Seveda če bi se posvečal vodenji države Nej tvitanju se država nebi potapljala.

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      05.01.2021 ob 12:57 gost gost

      Hitri testi so nezanesljivi in to je deokazano. Spet je nekdo in nekaj mastno zaslužil in ogoljufal državo in davkoplačevalce.. Pa nikomu nič. To je beda od države, ki se gre takšne politike. In to bi naj podpirali. Te moreš res biti betežen v glavi in ti nobeno zdravilo ne pomaga.

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      05.01.2021 ob 12:59 gost

      To vse je kriva vlada, vlada in samo vlada. Zato ker ni res in samo oni hočejo čimveč okuženih. Ker s tem držijo vlado na površju. Kajti ko se vse odpre bo vodni top obrnjeni proti njim. In generalu Hjseku.

      4 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      05.01.2021 ob 13:03 gost gost

      Levuhi so že cepljeni?

      8 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      05.01.2021 ob 13:06 gost

      12.57...gdo je žaslužil poglej si pororočila od včeraj na popteveju. Pa še kje in vse ti bo jasno gdo so buziji vladni prijatelji keri so lepo na račun davkoplačevalcev drkajo kurac. Se zabavajo in se iz nas norčujejo. In vse to je požegnjala vlada,,,, princa teme,,, buzija.

      4 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      05.01.2021 ob 13:09 Gost gost

      Če so levi na vladi je demokracija in je vse ok. Če so desni na vladi je diktatura in je vse narobe. Kaj je demokracija?

      7 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        05.01.2021 ob 13:20 Tako je gost

        Vlada bi se morala menjati vsake štiri leta iz leve na desno in obratno. Tako bi se sproti čistilo sranje. 75 let sranja pa je pač malo težje počistiti.

        8 2 Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      05.01.2021 ob 13:18 gost gost

      opravljenih je bilo 23497 testov , okuženih je 2501, se pravi je odstotek okuženih dobrih 10% kar je malo. Ne vem kaj ločujejo PCR in hitre teste, zdaj če hitre teste izvajamo brez potrebe, potem škoda prištevat in plačat za vsak test 2€, da se nekdanji podmladek SDS lahko na ta račun zabava v mehiki.

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.