https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KULTURA

In beseda leta 2020 je…

11.01.2021 ob 18:23  

Karantena. To je beseda, ki so jo danes opoldne razglasili za besedo leta 2020. Dobila je okoli 1050 glasov, dvajset odstokov vseh.

 

Pred mesecem je ZRC SAZU izbral finalistke besede, ki so po njihovem strokovnem mnenju bile tiste, ki smo jih v preteklem letu pisali, govorili in poslušali prvič, potem pogosto in vedno znova. Besedo leta pa so izglasovali vsi tisti, ki so od ponedeljka do danes opoldne glasovali po spletu. In ti so za besedo 2020 izbrali – karanteno.

Besedo leta je razglasila Simona Klemenčič, v ospredju so bile poleg karantene še besede, 14 dni, ki je pristala na tretjem mestu in je zbrala okoli 500 glasov. Drug mesto pa je pripadlo besedi kolesarjenje s podobnim številom glasov.

Izbor za besedo leta poteka tako, da na Inštitutu za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU vsako leto izbirajo med predlogi, ki jih dobijo od ljudi in portala MMC RTV Slovenija, letos so jih prejeli od 300 do 400, med njimi je bilo tudi nekaj novih besed, kot sta neleto in šolotožje, posebno omembo pa si je zaslužil wuhobran, beseda, ki jo je predlagatelj razložil kot »majhen in koristen pripomoček, ki poskrbi, da trakci maske ne ožulijo ušes tistih, ki jih maska vsak dan spremlja pri delu – recimo zdravstvene delavce.«

Razglasili so tudi kretnjo leta, ki jo je odkretala Valerija Škof iz Zveze društev gluhih in naglušnih Slovenije, in to je koronavirus. Prejeli so 19 predlogov, izmed njih izbrali šest in ponudili v glasovanje: epidemija, koronavirus, zoom, bris, ukrep in Beethoven.

Kot vsako leto, so izbirali tudi pesem leta. Pesem iz enajstih precej nepoetičnih besed je poslalo 68 ljudi, ki so sestavili 70 predlogov, na koncu pa so se odločili za pesem Naša vojna anonimnega avtorja. Ta se je postavil v vlogo dedka, ki v prihodnosti pripoveduje zgodbo svojim vnukom. Kot enakovredno tej so razglasili pesem Leto prekleto, ki jo je napisala novinarka Ranka Ivelja.

Slovesna razglasitev besede leta 2020 je potekala po spletu.

Fotografije so simbolične (Pixabay).

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      01.02.2022 ob 16:16 Sexy gost

      Zmenki zaradi seksa v vašem mestu - 𝐖𝐖𝐖.𝐌𝐘𝟐𝟏.𝐅𝐔𝐍

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.