https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Starši z zahtevo o odprtju šol in vrtcev za vse otroke na ustavno sodišče

14.01.2021 ob 17:00  

Skupina staršev s Celjskega je na ustavno sodišče vložila pobudo za začetek postopka za oceno ustavnosti oz. zakonitosti zaprtja osnovnih šol in vrtcev. Tako kot starši otrok s posebnimi potrebami namreč menijo, da zdajšnji predpisi posegajo v pravni položaj otrok in da šolanje na daljavo ni primeren in sorazmeren ukrep, so sporočili starši.


Starši morajo zdaj prepričljivo pojasniti svoj pravni interes. Za njih je nesprejemljivo, da šolanje na daljavo traja več kot pet mesecev, moti pa jih tudi, da pristojni v tem času, ko se epidemiološka slika ne izboljšuje, niso izoblikovali primernega in manj invazivnega koncepta šolanja. Ob tem so poudarili pomen šolanja in izobraževanja v živo, ker je po njihovi oceni to pomembno za socialni razvoj otrok in kakovost izobraževanja.

Vladi tudi očitajo, da poleg izobraževanja na daljavo ni omogočila nobene druge alternative, kot je denimo delitev šolskih razredov na manjše skupine, v okviru katerih bi lahko ohranjali priporočeno razdaljo, izvedbo turnusnega izobraževanja ali izjemoma en teden izobraževanje v šoli, en teden pa doma.

Po mnenju staršev v času izobraževanja na daljavo ni omogočeno obiskovanje dodatnega pouka, ki ga nekateri učenci nujno potrebujejo za doseganje zahtevne ravni znanja. Prav tako ni omogočena izvedba različnih krožkov, ki omogočajo skladen umski in gibalni razvoj otrok ter na pomemben način pomagajo otrokom pri razvoju socialnih spretnosti in veščin.

Tudi sicer izobraževanja na daljavo zaradi izostanka za otroke nujno potrebnih socialnih stikov otrokom povzroča zelo veliko škodo. Po mnenju strokovnjakov se različne težave pojavljajo tudi pri otrocih, ki prej duševnih ali čustvenih težav niso imeli," je zapisala skupina staršev.

Ocenili so tudi, da trpi tudi izobraževalni proces kot tak, saj so učitelji, da bi zagotovili, da bodo pouku na daljavo lahko sledili tudi manj uspešni učenci, vsebine, ki jih učencem podajajo na daljavo, skrčili. Kljub temu ugotavljajo, da vsi učenci vsebin doma ne uspejo ustrezno predelati. Tako jim bo ob vrniti v šolske klopi poleg tekočega šolskega dela ostajalo tudi delo za nazaj, da bodo nadomestili vsebine, ki so jih zaradi njihove neprimernosti za pouk na daljavo izpuščali, ter delo z učenci, ki kljub vsemu na daljavo niso usvojili vsebin.

Po navedbah staršev otroci prav tako nimajo zagotovljene vzgoje in izobraževanja v kakovosti, kot bi bila zagotovljena, če bi se pouk izvajajo v vzgojno-izobraževalnih zavodih, saj starši pogosto niso strokovno usposobljeni za pouk v osnovni šoli. Zato med otroki, ki se izobražujejo od doma, nastajajo neenakosti zaradi različnih danostih v družinah.

Ustavno sodišče bo najprej presojalo, ali bo pobudo sprejelo v obravnavo.

Starši otrok s posebnimi potrebami s podobno zahtevo že bili uspešni

Vzgojno-izobraževalni zavodi so zaradi epidemije zaprti od 26. oktobra, od takrat pa pouk poteka na daljavo. Ustavno sodišče je decembra lani zadržalo izvrševanje odloka o začasni prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja za otroke s posebnimi potrebami. Vladi je tako naložilo, da najpozneje 4. januarja omogoči začetek izvajanja programov za otroke s posebnimi potrebami. To pa ne pomeni, da morajo delati na enak način kot v normalnih razmerah. Šolanje otrok s posebnimi potrebami je tako steklo 5. januarja.

Fotografije so simbolične (Pixabay).

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      14.01.2021 ob 18:44 gost

      Bedaki

      3 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      14.01.2021 ob 18:46 kilonja gost

      Jaz svoje otroke sigurno ne bi dal v takih razmerah v šolo in bi zahteval šolanje na daljavo. Najbolj bi svoje otroke v šole poslali sovražni starši, ki jim gredo njihovi otroci na živce in ne morejo biti doma en z drugim. Bodimo realni, najbolj se gre za to in ti starši ki zdaj najbolj javkajo so daleč najbolj odgovorni da so šole zaprte, ker so, videno na lastne oči, v šolo hodili BREZ MASK in širili virus. Zdaj pa cvilijo kot bebave miši, pa jebi.te se, tak, po ustavni poti ;) .

      17 18 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      14.01.2021 ob 19:00 gost gost

      Ne bi dal v šolo v takih razmerah? V kakih razmerah, vse je napihnjeno in vsi ti ukrepi brez osnove. To je samo discipliniranje naroda, da ne gre na ulice in odnese to bando, ki nam laže. Takih nemogočih ukrepov ni nikjer na svetu, niti v diktatorskih državah,kot je Mađarska. Sicer je pa pri nas največja diktatura v zadnjih sto letih. Dobro, da so se drugje pio Slo. kjer so pametnejši zganili. Zabiti prekmurci so z vsem zadovoljni in edini verjamejo vladnim lažnivcem. S tem samo škodite svojim otrokom,, da bodo butasti kot vi.

      15 24 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        14.01.2021 ob 19:27 kilonja gost

        Dajte nehajte s eponavljati rdečkarji z eno taistimi floskulami, poglejste si razmere v bolnišnicah, pa prenehajte že kvakati da virusa ni..vs ebi vam štimalo, isti ukrepi, moti vas le to d ajih je uvedel JJ..vsaj malo bodite enkrat iskreni. Patetični ste.

        14 16 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        14.01.2021 ob 19:47 No name gost

        Zabiti Prekmurci?? Kaj si pa ti? Kreten kretenski!!!! Kda se trbej nagesti, je pa Prekmure dobro, nej? Sunka pa to pa take! Idiot jedan! Jedi govno!

        7 7 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        15.01.2021 ob 9:35 Joužekk gost

        Soboška bolnica je polna! Ko boš zbolel, te bodo dali na čakalno listi in prideš na vrsto, ko jih bo dovolj pomrlo! Če ne boš tudi ti prej stegnil pete! Vsak bi moral sam paziti nase in na tiste okoli sebe. Sprejetje odloka, če ga nihče ne upošteva, je brez veze. Pri nas pa ob vsakem odloku, ki je enak kot povsod okoli nas, vik in krik. In glavni mediji to skepso širijo. Zato pa smo tam, kjer smo. Spomladi smo se ukrepov držali in smo bili hitro in dokaj neboleče skozi. Tudi v jeseni bi bilo tako, če vmes ne bi postali "pametni". Z močno podporo levih in medijev.

        2 4 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        15.01.2021 ob 10:21 gost

        Joužekk, če si budalo. ne kaži tega na portalu- V rakičanski bolnišnici je trenutno prostih ( nezasedenih ) več kot 100 postelj. Kaj ste Janševi cucki res sami bedaki, da ničesar ne veste?

        2 1 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      14.01.2021 ob 19:20 gost

      Kam v solo pa za teden dni pa zapiranje sole da vse okuzi pa zapre te starsi ki to zahtevajo so za norisnico pustite otroke doma kdaj de manj okuzb se naj odpre sola

      12 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      14.01.2021 ob 19:37 gost gost

      Kilonja, pa oni drugi, bo treba v šolo se naučiti pisati, pa te modrovati na forumih. Seveda, če bi mozak kojim slučajem proradil. Očitno je še vedno doszi nepismenih pri nas. Take rabi puklasta politika.

      7 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      14.01.2021 ob 19:42 gost

      dragi starši,dedki in babice,strici in tete,botri in botre...pa kako ste lahko tako,nemorem napisat lepše...ZABITI!!..neko ustavno sodišče itd itd,pa neumneži...Ta primer bi dali veleumu,vseznalcu,spiz sviz miz ekspertu,nepremičninarju in najbogatejšemu upokojencu,ni da ni..skratka ...DF-cu...pa ta oseba,to ta znalec ki ve vsak člen,obvlada,Slovensko,Hrvaško,balkansko in bližnjevzhodno,zahodno ter Ameriško,NEMŠKO ,OJA ŠVEDSKO IN BRAZILSKO,ter neboste mi verjeli še svahile ter bušmansko,neapelsko PRAVO na pamet do najbolj malega očesom nevidnega stavka pravo...dajte ga kontaktirat in zagotovljeno ,da zmagate

      9 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      14.01.2021 ob 20:46 paprika gost

      Nimam nič proti,da bi se otroci vrnili v šolske klopi,saj sama delam v OŠ, vprašam Vas kdo bo odgovarjal za otroke,če slučajno zbolijo,kdo bo odgovarja - ravnatelj/ca sigurno ne bo.Lp

      9 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      15.01.2021 ob 8:34 gost

      A BOSTE ODGOVARJALI če otroci zbolijo.Me pa zanima če se vsak ki zdaj napenja,če bog ne daj otroci množično zbolijo da OTROCI MORAJO V ŠOLE,če bog ne daj otroci množično zbolijo.Ali bo vsak imel jajca in se JAVI, ja tudi jaz sem zahteval,Bi pa rad videl junake OTROKE V ŠOLO.Bi pa rad videl junake.SAj se že naprej ve kdo bo KRIV.Tu sploh ni potrebno biti pameten.

      3 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      15.01.2021 ob 14:40 gost

      Lani januarja in februarja ko še pri nas ni bilo kovida vsi keri ste tak Panični posrani nategnjeni z strani vseh drekašev lažnivi. Zakaj niste tak skakali ka je v šolaj manjkala polovica otrok pa kovida še ni bilo. Budala razložite. Glavno ka najbolj ogrozena skopi a lahko gre v cerkev.

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      01.02.2022 ob 14:53 Sexy gost

      Zmenki zaradi seksa v vašem mestu - 𝐖𝐖𝐖.𝐌𝐘𝟐𝟏.𝐅𝐔𝐍

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.