https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
http://ris-dr.si/go/563/1063/CENTER_ZA_DRUZINE_MURSKA_SOBOTA
http://www.zniders.com/

KORONAVIRUS

V Sloveniji potrdili primer angleškega seva, v sredo sprememba ukrepov

24.1.2021  

Na današnji izredni novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 je sodeloval predsednik vlade Janez Janša. Spregovoril je o pojavu angleškega seva virusa v Sloveniji ter s tem povezanih ukrepih, ki jih je potrebno sprejeti.


Kot smo danes že poročali, so prejšnji teden v vzorcu brisa osebe, ki je pripotovala iz Anglije, našli novi koronavirus, ki je zelo podoben novemu angleškemu sevu. Nevarnost novih sevov - gre za angleški, škotski in južnoafriški - je predvsem v tem, da povzročajo večjo kužnost. Po ocenah strokovnjakov se je reprodukcijsko število, ki kaže, na koliko ljudi en okuženi prenese okužbo, pri novem sevu povečalo za približno 0,4.

Premier Janša je zato danes sklical izredno novinarsko konferenco, kjer je povedal, da se epidemija v Sloveniji ne umirja več. Sproščeni ukrepi trenutno zbujajo pomisleke. 

Potrjen primer angleškega seva v Sloveniji

Državljan Kosova z začasnim bivališčem v Sloveniji je bil včeraj prvi pozitiven na novi angleški sev, in sicer 16. januarja v Belgiji. V Slovenijo je pripotovala včeraj z negativnim testom. Ugotovljeno je bilo, da je oseba imela dva testa, enega pozitivnega, drugega negativnega. Večina članic EU je do zdaj že odkrila angleški sev. Doslej v Sloveniji uradno ni bilo potrjenega primera angleškega seva. V petek so zato bili sprejeti nekateri urgentni ukrepi. Dobili smo nekaj tisoč testov,ki jih je zagotovila Češka. Ti so občutljivi na ta sev virusa in s testi že testirajo na terenu. Klasični PCR testi ne ločijo med sevi. Tekom jutrišnjega dne bo že izvedeno preverjanje po vseh regijah, rezultati bodo znani v torek.

Premier je opozoril, da je potrebna skrajna previdnost, še posebej, ker se začenja pouk in vrtci bodo znova sprejemali vse otroke. Zato se je potrebno striktno držati vseh ukrepov. Predsednik vlade je pokazal tudi brošuro, v kateri so navedena vsa priporočila in so jo spisali strokovnjaki. Opozoril je tudi, da je maske potrebno nositi povsod, kjer je le mogoče, to naj bi bile trislojne maske ali maske tipa FFP3. Za pričakovati je torej, da je večje število novih primerov povezanih prav s tem sevom. 

Podal je tudi informacijo, da naj bi prišlo do zamude z dostavo cepiva AstraZeneca. Slovenski načrt cepljenja za zdaj vsebuje samo dve cepivi. Za nadaljevanje cepljenja bo Slovenija prejela predvideno količino cepiva.

Novi ukrepi v sredo

V sredo bo zagotovo prišlo do nekaterih sprememb ukrepov, saj pričakujejo, da bo pojav angleškega seva najbrž še potrjen. Podatki zadnjih treh dni kažejo na poslabšano epidemiološko sliko. Če bodo podatki še slabši, se zna zgoditi, da bodo novi ukrepi sprejeti še pred sredo, predvidoma pa velja, da v sredo. Sprememb glede odpiranja šol zaenkrat ni in se odpirajo, kot je predvideno. Realno pa je pričakovati, da bodo tudi v šolah okužbe, kjer bodo ravnali po načrtu; če bodo okužbe v razredu, bo razred delal od doma, če bodo v šoli pa bo šola znova delala od doma. Če bo okužb veliko, se bodo šole primorane zapirati po regijah. Zelo verjetno je, da se bo situacija spreminjala vsak teden, je povedal premier Janša.  

Ali Slovenija razmišlja o testiranju učencev?

Z neupoštevanjem ukrepov prelagamo vrnitev v normalno življenje, je še povedal Janša. Strokovna skupina in nekatere druge skupine preučujejo modele, kjer se lahko testirajo tudi sami učenci. Gre predvsem za možnost za višje letnike osnovne in srednje šole. Za to pa potrebujemo nove teste in pristop. Za zdaj se tega pri nas ne da.

 

  Fotogalerija

  Komentarji

  1. gost
   24.01.2021 ob 17:43 963 gost

   Koga pa sploh briga kaj ta spet bluzi.

   24 14 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
   • gost
    24.01.2021 ob 18:15 963 gost

    Nekateri kavč komentatorji ste prav neverjetni, kakšen vpliv pripisujete JJ. Pa ne deri se.

    17 6 Prijavi neprimerno vsebino
  2. gost
   24.01.2021 ob 17:52 gost

   Kazalo je že dobro, sedaj pa spet Angleški sev, nič, večja previdnost in striktno upoštevanje tja do cepljenja, bolj bomo pridni boljše bo, drugo nam ne preostane.

   14 21 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  3. gost
   24.01.2021 ob 17:54 Lali Lali gost

   Janša je nej povedo ali sem pa preslišal ka bi naj novi virus prinesel njegov zemljak v slovenijo iz belgije

   22 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  4. gost
   24.01.2021 ob 17:54 gost

   Povzetek: "perite si roke in nosite takšne maske kot jaz, ne pralnih kot ste nam jih med drugim tudi pošiljali in sami nosili - nosite. Slovaška teste za angleški sev ima -Slovenija seveda zopet ne, v knjižici so različne variante za delo v šolah ampak mi smo šole zaprli - pokazali moč. Vedno nekaj proučujemo, posnemamo, smo korak za ostalimi! Vlada eno, stroka drugo!

   17 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  5. gost
   24.01.2021 ob 18:10 gost

   Ge je Kacin ti še je bole zgubleni kak Kacin. Pejmo se malo hecat,, glupi narod itak vse verjame. To njemi je žena zabičala vse zapreti ka nebun je mogla dosta delati pa moji kolegi. Ker te nemu mogli na smučanje či de puna bolnica.

   17 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
   • gost
    25.01.2021 ob 4:58 Racman gost

    Jes San v moji zganjari na novo zagnal proizvodnjo kačje sline, novi destiliran liker kateri je učinkovit proti kitajski gripi, virusom, bacilom, povedano proti vsej golazni, ki klije v tem gnilem svetu...

    3 1 Prijavi neprimerno vsebino
  6. gost
   24.01.2021 ob 18:11 gost gost

   BUDALA JANŠA JE KRIV ČE TVOJA NEMA KOSMATE LEVAK OVCA PRIDE K TEBI VIRUS TE BOŠ TIHO

   10 22 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
   • gost
    24.01.2021 ob 19:03 Gost gost

    Pa ka se nede konec toga virosa puklastoga Jancija ednok kunec?Trbelo bi njemi dati redno dozo.

    17 4 Prijavi neprimerno vsebino
  7. gost
   24.01.2021 ob 18:13 gost

   Kaj solo odpirate ka deca domov prnase ce niste normalni

   1 20 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  8. gost
   24.01.2021 ob 18:15 gost

   Kaj bo šele, ko odkrijejo slovenski sev.

   21 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  9. gost
   24.01.2021 ob 18:26 gost

   En bedak iz Kosova neke vukojebine pride v bajno Slovenijo in okli prenesi Vladu policijo stroko. Z dvema testama negativen pa pozitiven Samu se je malo hecal pa je toga pozabu pokazati. Zdaj pa cejla država pa na kolena zaradi bedaka s kosuvuga. Ker vsa stroka pa vsi keri delaju na meji z tejn preverjanju o virusu ne opravijo svojega dela. Eden čoban z Kosova zjebe cejlo stroko Vladu zdravstvu. Neverjetno.

   20 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  10. gost
   24.01.2021 ob 18:28 gost

   Koji izgovor eden sev z nekega Kosova. Ja kako pa opravljate svoje službe. Da vas en bedak keri verjetno tam samo pase ovce vse nas omari z testi.

   15 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  11. gost
   24.01.2021 ob 18:31 gost

   Kaki bedni izgovori. Pokliči si nazaj bedaka Kacina. Pa še malo pohecajta z nami budala zabita nesposobna.

   14 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  12. gost
   24.01.2021 ob 18:32 Komunajzar šalabajzar gost

   Nov ukrep vlade bo ta, da bodo normalni ljudje ostali doma, levokomunisti bodo šli pa delat. Levakomunisti niso še nikoli delal, zdaj, ko je pa korona, bi pa kar naenkrat radi delali. Pa naj gredo, da bodo enkrat živeli od zasluženega denarja namesto ukradenega. Naj probajo.

   6 19 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
   • gost
    24.01.2021 ob 18:46 963 gost

    Aja, mogoče pa na tvojem delovnem mestu res ni veliko levakov, ti namreč po raziskavah spadajo med bolje izobražene.

    13 7 Prijavi neprimerno vsebino
   • gost
    24.01.2021 ob 20:37 Štef gost

    Malo čuden način komunikacije v moji ulici je dosti janševih privržencev in izjemno pomembno je da so vsi na sociali poleg tega pa delava iz te ulice samo dva, eni so na čakanju, na sociali pa v penziji pa nisem leva,sem pa velki nasprotnik desničarov

    11 3 Prijavi neprimerno vsebino
  13. gost
   24.01.2021 ob 18:37 gost gost

   Ti budalo zabito šalabajzarsko.

   11 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  14. gost
   24.01.2021 ob 19:05 zabruhati gost

   zdravstveni minister JJ pa že zna

   4 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  15. gost
   24.01.2021 ob 19:38 Me ne briga gost

   Aj Sobocanci vij ste galsni kak neven ka... Vsi bi tau vsi bi ovo ali nika nega z toga Kda so protesti.. VSI GLASNI samo nisce nejde... samo komentari KAK MATE VELKA ĐAJČA PA KA BI VIJ NAPRAVILI PA KAK TO PA KAK OVO... Nej ste vrejdni pau pizde materne.. Vsi samo galsni na interneti pa mocni.. PAMETNI ZA CEJLO SLOVENIJO PA CI STE VSI TAK PAMETNI ZAKOJ PA TE NEJ NIKAJ INACI? Rajsi se skulejrajte pa se malo drzde toga, nej ka samo gezik velke ovak pa rn velki kur** V MS MATE VSE KA LEJKO IDETE V SAKSO BAUTO, V PARK PA NEVEN KA VSE... Pa itak van ne pase nikaj Mij pa moremo za saksi kurac v punete paper ka idemo v MS v bauto... Dajte malo premislete ka mate v ton case ka mij nemamo na gorickon pa te popejite.. LP

   9 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  16. gost
   24.01.2021 ob 20:03 kilonja gost

   Spet južnjak navlačil sem svinjarijo .

   3 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  17. gost
   24.01.2021 ob 20:17 SAMOUNIČENJE ČLOVEŠTVA gost

   Kaj mislite,, da je epidemija leva in desna, da je medicina leva in desna, in da je za umrle pomembno kaj so prej bili, levi ali desni? Ko enkrat zboliš, si samo bolan in se želiš pozdraviti, da si potem lahko spet lev ali desen? Kaj pa če bi se ljudje vendarle malo bolj zavzeli za to in pazili nase? MALO SE ZAMISLITE, VIRUS NIMA NOG, DA BI SE PRENAŠAL SAM, PRENAŠAMO GA ISKLJUČNO LJUDJE, PREDVSEM NEKATERI ZAVESTNO, BREZBRIŽNO, ČLOVEŠKA VRSTA JE NA NAJNIŽJI RAZVOJNI STOPNJI IN TO JE SAMOUNIČENJE, NOBENA ŽIVALSKA VRSTA NE POZNA SAMOUNIČENJA in kako to nekateri ne razumete ??? Ne bo vas rešil ne Janša in ne Erjavec, in ne POP TV, RTV SL, itd....... itd.

   14 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  18. gost
   24.01.2021 ob 20:19 Komunajzar šalabajzar gost

   Ja res vidimo kolk so levakomunisti izobraženi in kolk jim ta šenkana izobrazba koristi. Kordiš, Mesec, Tomička, Jankovič, Nemec, raper Zlatko, Janul, Anus Ličina itd.,,,,,,Sam levičarski izobražen kader na sceni

   5 13 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
   • gost
    24.01.2021 ob 21:51 Štef gost

    Glede izobrazbe,če že realno gledamo ma pa vaš vodja šiptar eno najnižjih izobrazb v celan parlamentu, no tam sedijo tudi priučeni mesarji pa uganite koga mislim, to je vprašanje za desničare, ni iz vaše strani vendar vas podpira samo zaradi plače

    5 2 Prijavi neprimerno vsebino
   • gost
    25.01.2021 ob 11:41 Gost gost

    Ti posrane drekar smrklave. Se nemas zaceljenoga popka pa se neka slinis, rit si pa ne ves sam zbrisate, pa 1 evro si tudi nej si sposoben sam zasluzite, ka sen napajas z ocetovih trudov pa dela. Kak te je se nej odjebo kaksno tele si!!!

    0 2 Prijavi neprimerno vsebino
  19. gost
   24.01.2021 ob 20:26 gost

   Samouničenje... odličen komentar, se ti pridružujem.

   3 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  20. gost
   24.01.2021 ob 21:59 kar eden norc gost

   dragi moji......skoraj eno leto je odkar nas imajo zaprte..................se malo zamislite bi ti ljudje ki so preminili tudi ce bi ne bilo corone??majko mila seveda bi .....picko materno narod verjamete to kar vam citirajo po tv, radiu in drugih medijih.realno sliko pa vidite sami.......ne recem da ni virusa.je bil pa bo.kje pa je ves ostali betek keroga nega cuti cisto nic???????janša pa njin podobni diktatori v posamezi drzavi, pa vsi tej delajo za svojo korist.....delajte se vi za svojo.UPRITE SE.......nej ka se bunite tu na interneti drugace pa vsi posrani.......picke........J A N Š A ti si pa nej clovek.ce bi bil nebi delal toga ka delaš..........de prisel den ka bos Zgujbo svojo moc

   7 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  21. gost
   25.01.2021 ob 1:05 Nedobrodosli gost

   svet24.si/clanek/novice/svet/600d5c0e69fd7/zaostreni-pogoji-za-vstop-v-nemcijo-veljajo-tudi-za-slovence

   0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  22. gost
   25.01.2021 ob 2:58 Gost gost

   Zdravstveni minister priporoca da se nosijo maske tipa FFP2 oz. FFP3, se pravi da obicne maske eno figo valajo?

   2 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  23. gost
   25.01.2021 ob 6:56 Gost: gost

   Marke tipa 2 so ustreznejša zaščita pred virusom Angleški sev, zato priporočajo nošenje teh mask, ker je omenjeni sev bolj kužen od prejšnjega. To je razlika med maskami.

   2 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  24. gost
   25.01.2021 ob 8:56 Oi gost

   Te Šiptar je zjebo celo Slovenijo naj ide k svojimi narodi puno je v Prekmurju

   4 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  25. gost
   27.01.2021 ob 15:58 gost

   Ti pa si zajebo človeštvo ,ker si se narodil tak NOR. Bog pomagaj tvojim otrokom če bojo po tebi.

   0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  26. gost
   27.01.2021 ob 16:06 gost

   kar eden norc - - - stvarno si NORC. Ajde upri se da te vidimo in slišimo.Me res zanima kaj boš naredil ????????????????????????? Pokliči JANŠO in ga prosi za še eno mesto na psihiatrični kliniki,res si potreben zdravljenja. JANŠA bo sigurno enkrat izgubil moč,ti pa si pamet izgubil že zdavnaj ,če si jo sploh kdaj imel.

   0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

  info_outline

  Opozorilo

  Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

  Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

  Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.