https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KORONAVIRUS

Nas čaka še cepljenje hišnih ljubljenčkov proti koronavirusu?

12.2.2021  

Znanstveniki svarijo, da bi lahko v prihodnosti mačke in psi postali razlog za skrb pred širjenjem okužb z novim koronavirusom.


Znano je, da se živali s tem virusom lahko okužijo. Čeprav do zdaj še niso potrdili primera prenosa okužbe z živali na človeka, pa nevarnost predstavljajo možne mutacije virusa, ki se lahko razvijejo.

"Strokovnjaki iz University of East Anglia (UEA) v Norwichu, Inštituta Earlham in Univerze v Minnesoti so v članku, objavljenem v znanstveni reviji Virulence, opozorili, da nadaljnji razvoj novega koronavirusa pri živalih dolgoročno predstavlja ogromno tveganje za javno zdravje ljudi.

"Z virusom SARS-CoV-2 se lahko okuži širok spekter gostiteljskih vrst, vključno z mačkami, psi, minki in drugimi divjimi in udomačenimi vrstami. Ni nepredstavljivo, da bo za ustavitev nadaljnjega razvoja virusa morda potrebno cepljenje nekaterih udomačenih živalskih vrst," so opozorili," navaja spletni portal 24ur.com.

Spomnimo da je Danska lani pobila na milijone minkov, pri katerih so odkrili mutacijo virusa. Iz živalskega vrta v Bronxu (New York) v ZDA so poročali, da so odkrili prisotnost SARS-CoV-2 pri bengalski tigrici, ki je kazala znake obolenja dihal. Tigrica se je okužila od oskrbnika, za katerega je bilo kasneje potrjeno, da je zbolel za boleznijo COVID-19. Tigrica je imela stik s sedmimi mačkami. Od teh jih je šest (trije tigri in trije levi) zbolelo z blagim vnetjem dihal.

Eden od avtorjev navedenega članka meni, da se psi in mačke lahko okužijo z novim koronavirusom, vendar do zdaj še niso potrdili primera, da bi se okužba prenesla na človeka. Navaja, da je smiselno razviti tudi cepivo za domače živali, kot previdnostni ukrep za zmanjšanje tveganja.

Fotografije so simbolične

Svetovna zdravstvena organizacija WHO je že v marcu 2020 poročala, da v številnih laboratorijih po svetu potekajo raziskave na prisotnost koronavirusa pri različnih vrstah živalih. V Rusiji so že začeli razvijati cepivo za živali, čeprav je o tem znanih malo informacij.

Znanstveniki opozarjajo, da so novi sevi virusa, kot je angleški in južnoafriški hitreje prenosljivi in za zamejitev širjenja okužb zahtevajo večjo precepljenost pri ljudeh.

Foto: Pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      12.02.2021 ob 12:51 gost gost

      Bedarijam, ki jih dela ta vlada nega konca. Recimo, sproščanje med občinami ja, polic. ura ostaja. Pa tega nega n iti v Hondurasi. Razen tan ,ge se dela glavnoga tviteraš paranoik. Skrajni čas je, ka se ga losamo, je paranojen, pa sikdar vekše bedarije dela. V EU smo že itak opleli, pa se z nas delajo norca, še hrvati so si privoščili toga smešnoga Hojseka. Zadosta je bilo in pika.

      4 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      12.02.2021 ob 13:29 gost

      KONJ!!!!!!!!!!!!!policijska ura bo najmanj še mesec dni!!!!! saj se vam bo pa bedakom kretenskim zmešalo popolno ko se bo vse sprostilo!!!! socialne več NEBO!!!!! ( tviteraš) pa je in BO še naprej bog i batina!!! vij kreteni pa pocrkajte!!!!!!

      2 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        12.02.2021 ob 15:29 Borec gost

        Povej ti kreten Janši stiški ge se dobiva,pa mi povej kreten ker naj crkne.pa boš vido te sto de pocrko...

        2 3 Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.