https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Razvili so 5-zvezdične turistične produkte

29.01.2021 ob 18:05  

Trije partnerji, ki so se združili v skupnem projektu pod geslom »(ZA)ČUTIM GORIČKO«, so v spletni predstavitvi predstavili sam projekt in njegove cilje, ki jih že uresničujejo.


Projekt se izvaja na območju Las Goričko in je sofinanciran s strani Evropskega kmetijskega sklada za regionalni razvoj podeželja. Vodilni partner projekta je Pomurska turistična zveza, partnerja v operacija pa sta Raziskovalno izobraževalno središče Dvorec Rakičan in Sadjarstvo Ficko. Projekt se zaključuje z januarjem, njegov pričetek pa je bil v začetku marca 2020. Celotna vrednost projekta je znašala 41. 119, 96 evrov.

Kot vodilni partner v projektu je predsednik Pomurske turistične zveze, Uroš Kamenšek, podrobneje predstavil cilje in potek projekta. Direktor RIS Rakičan, dr. Robert Celec, pa je kot prvi predstavil sodelovanje in vlogo Dvorca Rakičan. Uvodoma je povedal, da čeprav Rakičan ne sodi v Gorički del Pomurja, so veseli sodelovanja in se vedno radi pridružijo projektom, ki vodijo na Goričko. Svoje goste tako usmerjajo, naj obiščejo katero od turističnih točk, ki jih ponuja Goričko. V sklopu tega projekta so v Dvorcu Rakičan uredili dve najlepši sobi, obe imata štiri zvezdice, ki sta že gostili prve turiste. Ob tej priložnosti se je Celec zahvalil še županu Mestne Občine Murska Sobota, dr. Aleksandru Jevšku in direktorju murskosoboške Galerije, dr. Robertu Inhofu, za prispevek in podporo. Sobi in preostali del rakičanskega dvorca bodo namreč okrasili z umetniškimi deli pomurskih akademikov.

Kot je uvodoma dejal Kamenšek, je želja vseh partnerjev projekta predvsem ta, da turisti in drugi obiskovalci Goričkega, preden zapustijo ta del Slovenije, začutijo željo, da ga ponovno obiščejo. V tem smislu bo projekt živel še dolgo po njegovem uradnem zaključku.

Ključni cilji, ki so jih zasledovali v tem projektu, so bili trije. Povečati znanje in kakovost interpretacije turističnih ponudnikov in ostalih deležnikov, ob upoštevanju razvoja trajnostnega turizma in varovanja narave in kulturne dediščine in povezovanje ponudnikov z namenom skupnega nastopa na turističnem trgu. Kot drugi cilj so navedli izkoriščanje potenciala kulturne in naravne dediščine območja LAS Goričko za razvoj inovativnih turističnih partnerstev in produktov. In kot tretji cilj povečati socialno vključenost ranljivih skupin, še posebej mladih brezposelnih, s poudarkom na trajnostno naravnanem turizmu.

V sklopu projekta so tako realizirali aktivnosti, ki so bile tako izobraževalne kot tudi ozaveščevalne narave. Kot prvo so izpeljali Delavnico butični turizem na območju LAS Goričko 2020, sledila je Delavnica prikaz obrti na območju LAS Goričko 2020. Obe delavnici so izvedli z udeleženci in še preden se je država ponovno zaprla zaradi epidemije. Decembra so izvedli dve delavnici, in sicer prvo, ki so jo poimenovali Delavnica socialno podjetništvo-prihodnost podjetništva? in drugo Delavnico socialnega vključevanja ranljivih skupin. V januarju so izvedli nadaljnje tri delavnice, in sicer Delavnica (ZA)ČUTIM GORIČKO na območju Las Goričko 2020, ki je že bila nekakšna predstavitev projekta, Delavnico Potencialni razvoj turizma na območju Las Goričko ter zadnjo Delavnico 5-zvezdična doživetja na območju Las Goričko.

Kot enega izmed rezultatov je Kamenšek še enkrat predstavil ureditev dveh grajskih sob v grajskem stolpu Dvorca Rakičan. Gre za butični turistični biser, kjer so interier sob prilagodili samemu interierju grajskega doživetja. Sobi sta namenjeni zahtevnejšim gostom in sta ena od dodanih vrednosti tako za obiskovalce kot območje Pomurja.

Drugi predstavljen rezultat je nakup degustacijske opreme Sadjarstva Ficko, ki je tretji partner projekta. Gre za dva kotla, in sicer kotel za pripravo marmelad in kotel za pripravo eteričnih olj. Namen obeh naprav je, da gostu olajšata pripravo in prikaz pridelave, hkrati pa ga vzpodbudita, da tudi sam postane aktivni udeleženec v dejavnosti, kjer končni produkt, ki ga je pripravil sam, tudi odnese domov.

V sklopu projekta so pripravili tudi razvoj 5-zvezdičnih turističnih produktov. Gre za enodnevne ali dvodnevne obiske in aktivnosti na območju Goričkega. V sklopu teh, so se povezali z drugimi turističnimi ponudniki, ki lahko turistu ponudijo vrhunsko doživetje v tem delu Slovenije. Prvi produkt je Obiščem, raziščem in odkrijem Goričko. Drugi, ki je predviden za dvodnevno doživetje, se imenuje Po poteh Goričkih gradov in dvorcev, kjer je vključena tudi vožnja s kočijo. Prav tako dvodnevno doživetje ponuja produkt Občuti utrip srca Pomurja. Produkt Po prekmurski ravnici k beli beli golobici, kot že njegovo ime pove, vodi po ravninskem delu Prekmurja in zavije le na obronke Goričkega. In peti produkt, ki so ga poimenovali Odkrij zaklade Goričkega s kolesom, kjer turisti raziskujejo Goričko s kolesom. Ta je namenjen samo kolesarjem, sicer pa je na voljo veliko izposojevalnic koles, tudi električnih, s katerimi lahko vsak prekolesari Goričko. Prav v tem produktu se intenzivno vključi tretji partner, Sadjarstvo Ficko, ki obiskovalcu pripravi kosilo v košarici in mu ponudi pristno doživetje na njihovem posestvu. Prav takrat se lahko obiskovalec preizkusi v pripravi katerega izmed prej omenjenih izdelkov.

V okviru projekta so vzpostavili tudi informacijsko-rezervacijski sistem, ki ga je razvila Pomurska turistična zveza. Gre za sistem, preko katerega naslovijo želje in povpraševanja, z možnostjo personalizacije. Gre za rezervacijski sistem. V sklopu projekta je bila izdana tudi brošura s produkti in dejavnostmi, ki ji je sledila še krajša verzija-zloženka.

Brigita Čufar iz Sadjarstva Ficko, ki so največji pridelovalec kutin na tem območju, in tretji partner v projektu, je povedala, da se gostov že veselijo. Turisti, ki jih bodo obiskali, bodo spoznali Goričko, približali pa jim bodo pridelavo in predelavo sadja. S seboj bodo tako odnesli veliko dobrega tako v produktu kot v doživetju. Kot je omenila, pa je prednost njihovega dela Goričkega prelep razgled, kjer pogled seže na vse strani.

Kamenšek je zaključil z besedami, da je Goričko res biser, kjer vsak gost lahko doživi pristno doživetje.

    Fotogalerija