https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.ris-dr.si/basket
http://www.zniders.com/
https://www.ris-dr.si/

KORONAVIRUS

Krek: »Okužbe v domove za ostarele prinašajo in širijo zaposleni«

1.2.2021  

Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 sta sodelovala državna sekretarka na Ministrstvu za zdravje mag. Marija Magajne in direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek.

Najnovejši podatki o stanju glede bolezni covid-19 kažejo, da se še vedno nahajamo v rdeči fazi. Za prehod v oranžno fazo mora število okužb še pasti. Pet regij je še vedno v črni fazi. Vlada bo stanje ponovno presojala v sredo. Takrat bo znano, ali se bosta dve regiji ponovno vrnili med rdeče regije. 

Zaposleni v šolstvu se v veliki večini udeležujejo testiranja

Državna sekretarka na Ministrstvu za zdravje mag. Marija Magajne je podala več podrobnosto o testiranju učiteljev in vzgojiteljev, ki danes znova poteka. Večinoma to sočasno poteka s poukom. Na nekaterih območjih je bilo testiranje izvedeno že včeraj. Delež okuženih je podoben kot v prejšnjem tednu. Pomembno je, da so bili vsi pozitivni že napoteni v karanteno, tako se lahko virus kontrolira. Zaposleni v vzgojno.izobraževanli dejavnosti se v veliki večini udeležijo testiranja, zato so vzgled vsem ostalim državljanom, je povedala Magajnejeva. Pravočasno testiranje je še vedno izrednega pomena. Ker se razmere v bolnišnicah umirjajo, nam bo to omogočalo sproščanje nadaljnjih dejavnosti. Poudarila je tudi pomen cepljenja. Poudarila je tudi pomen zračenja prostorov in aktivnosti na svežem zraku. Zahvalila se je zdravstvenim delavcem in vsem, ki upoštevajo ukrepe. Navodila glede testiranja zdravstvenih delavcev in zaposlenih v šolstvu so bila podana, in sicer se morajo vsi ti tedensko udeleževati testiranj. V tem trenutku ne moremo z gotovostjo ugotoviti, v kakšni epidemiološki situaciji smo. V tem tednu naj bi bil objavljen nov razpis za dobavo novih testov. Iz prve dobave je ostalo še približno dvajset odstotkov testov. O testiranju dijakov in študentov se že razmišlja, je povedala mag. Magajnejeva, saj gre za odrasle ljudi. Odločitev bo podana preden se le-ti vrnejo v šole oziroma fakultete. Analize na britanski sev se bodo v prihodnjih dneh še okrepile, je dodala Magajnejeva. Z raziskavami se je ugotovilo, da se je britanski sev v Sloveniji že pojavil, preden je pripotovala v Slovenijo oseba iz Belgije. 

Direktor NIJZ je povedal, da protesti povzročajo hitrejše širjenje britanskega seva

Direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek je danes pokazal nekaj javno-zdravstvenih podatkov. V zadnjih nekaj tednih je viden počasen upad, a hkrati so opazili tudi počasno rast. Zato je potrebno spremljati podatke še naprej. Število umrlih strmo pada in upajo, da se bo ta trend nadaljeval. Slovenci imamo po besedah Kreka mile ukrepe, kar se tiče dela na domu in ostajanja doma. Spomladi lanskega leta smo imeli strožje ukrepe. Slovenija se uvršča med večino Evropskih držav, kar se tiče novih okužb pa smo med tistimi z več okužbami na dan. Povedal je, da je ukrep dela od doma najbolj učinkovit, ki pa ga v Sloveniji ne upoštevamo. Z modeli skušajo ugotoviti, kakšen bo trend epidemije. Nekje v maju, naj bi se epidemija v Sloveniji izpela, ob pogoju, da bi se nadaljeval trend, kot ga imamo zdaj. V Evropi se je pojavil že afriški sev, identificirali so ga tudi že v Avstriji. Za nove seve je značilno, da se hitreje širijo, posledica je več smrti. Trenutno cepiva, ki jih imamo v Sloveniji pokrivata britanski in južnoafriški sev, za brazilskega še ni znano. Zato je pomembno, da izvajamo preventivne ukrepe. V preteklem vikendu so se znova dogajala druženja, ki so zelo nevarna za Slovenijo. Ker so to druženja, kjer kričijo, se virus hitreje širi. Predvsem se ob tem hitreje širi britanski sev. Znova je poudaril, da se je potrebno cepiti. Kljub cepljenju je potrebno upoštevati preventivne ukrepe. Krek je povedal tudi, da je virus še nov, zato ima znane in neznane posledice. Vseh dolgotrajnih posledic te bolezni še niso poznane, zato so ukrepi tako pomembni. Posledice virusa se lahko pojavijo tudi pri otrokih, čeprav bolezen prebolijo asimptomatsko. Krek je podal tudi dober nasvet, ki ga je potrebno upoštevati v celotni družbi. Celotna družba se zato mora obnašati kot da je v karanteni. Sam je naredil tudi semafor po občinah, kjer so že vidne razlike, ne samo po regijah. Skupaj zmoremo, je povedal Krek.

Okužbe v domove za ostarele prinašajo zaposleni

Krek je povedal, da bodo šolniki prišli na vrsto za cepljenje v skladu s strategijo. Razen, če jo bodo spremenili na vladi. Protesti, kot so bili videni na televiziji, so vir okužb, je povedal Krek. Ker so bili tam tudi otroci, se bodo okužili tudi oni, kar bo dodaten problem. Slovenci smo zelo pogumni, da smo odprli šole, je povedal Krek. Potreben je tehten premislek, ali lahko to počnemo na ta način, je še dodal. Epidemiološka slika trenutno ni rožnata, zato smo z odpiranjem šol šli v veliko tveganje. Lahko se nam zgodi, da bomo šole zapirali, ker ne bomo imeli učiteljev, ker bodo vsi zboleli, je dodal. Kar pa se tiče okužb v DSO-jih, zaposleni v domovih za ostarele so največji vir okužb v domovih, je dejal Krek. Okužba v domovih za ostarele ni izolirana, to bi lahko bila samo, če zaposleni ne bi odhajali domov. V dom prihaja okužba iz okolja, zato je tukaj epidemiološka slika povezana in v teh okoljih ustavimo tudi šole, je komentiral Krek. Skupnost je kriva, da se okužba širi po DSO-jih. Zato mora odgovornost za okužbe prevzeti prav skupnost. Odhod in prihod v šole mora biti varen, zato je potrebno sanirati okužbe.

  Fotogalerija

  Komentarji

  1. gost
   01.02.2021 ob 12:32 kilonja gost

   Okužbe v domovih za starejše širijo in prinašajo zaposleni"...to itak, že od začetka . Vem za okuženo ki je hodila delat pa je zamolčala okužbo, potem pa je s tega nastalo skoraj 70 okužb in 2- smrti . Tako je to, tudi deca v šoli niso toliko nevarna sama po sebi s širjenjem okužbe, kot so bebavi starši, točni ti ki protestirajo zdaj, pa protestirajte sami proti sebi, pa proti kolegom ki se lepo družijo in širijo viruse, zaradi njih deca ne smejo v šole, ampak folku jebe.no ne potegne v glavi .

   10 29 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
   • gost
    01.02.2021 ob 12:50 gost

    S tem, kar si napisal, si dokazal, da si bebec. Ukaz, da okuženi, ki se dobro počutijo, morajo na delo v domove starejših, je izdala nekdanja državna sekretarka, zdaj vodja kabineta ministra za zdravje, dr. Tina Bregant - PEDIATRINJA!!!!!!!!!!!!! Za ostalo si pa tako preveč bebavi, da bi kaj razumel.

    25 4 Prijavi neprimerno vsebino
   • gost
    01.02.2021 ob 14:20 kilonja gost

    Budalo debelo, ti s prve roke povem da temu ni bilo tako, hodili so delati v rdeče cone tisti ki so virus PREBOLELI ! POJMA nimaš smrdljivko levi manipulantski. Še pomniš kaj je rekla Svetlana Makarović za tebe ? Da si navaden IDIOT! VSak ki se ne bo cepil je po njenem NAVADEN IDIOT, "slišiš" DEBELI, IDIOT.

    5 16 Prijavi neprimerno vsebino
   • gost
    01.02.2021 ob 14:56 gost

    Kilonja, laž ti ne bo nič pomagala. Pametni vemo kako je bilo, norci se pa v pesku kopate in mislite, da ste v morju.

    14 3 Prijavi neprimerno vsebino
  2. gost
   01.02.2021 ob 12:40 kilonja gost

   DEBELI ČIP - KAR, kaj zdaj ka žejo tvoje raziskave, virus že obstaja, ali je to samo nahod ?

   5 17 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
   • gost
    01.02.2021 ob 19:30 Lali gost

    Če so v domove prinesli okužbe kar je tudi res vendar nekdo je moral delati,v zdravstvo so prinesli zdravniki, med prebivalstvo pa širi šiptar, krek in ostali janševi hlapci, stroka ni tako črnnogleda zdaj pa še na višje šole ne dovoli, primerno za šiptarja

    10 2 Prijavi neprimerno vsebino
  3. gost
   01.02.2021 ob 12:40 Xxl gost

   Dedek krek ka si uzeu kak krek? 😀😀 V večini domou po sloveniji so že vsi varocanci prejeli obe doze cepiva, kar pomeni da več niso ogroženi. Al so? Al niso? Ma saj sami neveste to pa zato ker ni raziskano da cepivo 100% ščiti pred okužbo. Ka bo drugo leto spet cepljenje kot za sezonsko gripo? Mnogi so si dali preverit protitelesa in zelo dosti jih ima ogromno protiteles kar pomeni da so preboleli ta smrtonosni virus brez težav. Tudi mnogi kronični bolniki. Zakaj se cepit če je človeško telo samo sposobno poskrbet za protitelesa? Zakaj se cepit če še sami neveste če cepivo vpliva na neplodnost? In še ni še. Dedek krek ti si že rešen nič bat. Saj si cepljen. Saj nemoreš vec dobit virusa... Al lahko al kak? Saj sami neveste!

   21 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  4. gost
   01.02.2021 ob 12:43 gost

   Krek nima pojma o epidemiji, izgleda pa kot brezdomec, ki je že 10 let živi na ulici. In takšen šarlatan nam vodi NIJZ. Sramota od človeka. Fuj in fej.

   26 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
   • gost
    01.02.2021 ob 13:24 gost

    Zato pa za vse ZAPOSLENE OBVEZNO CEPLJENJE, ALI PA ODPOVED, IN TO TAKOJ. TUDI MI V AVSTRIJI KATERI DELAMO V DOMOVIH SMO ŽE BILI CEPLJENI IN TO VSI BREZ DEBATE, ALI PA LEKO IDES.

    14 21 Prijavi neprimerno vsebino
   • gost
    01.02.2021 ob 13:43 gost

    13:24 ............ kaj ti delaš v domovih? Posrane riti umivaš in plenice menjavaš. Take je potrebno cepiti proti smradu. SMRDIŠ IN LAŽEŠ. Preseli se v Lepeno ali v Avstrijo.

    15 10 Prijavi neprimerno vsebino
   • gost
    01.02.2021 ob 13:46 gost

    O cepivu pa tako nimaš pojma. Takšni res niste za drugo kot za brisanje posranih riti in za nošenje smrdečega dreka.

    17 7 Prijavi neprimerno vsebino
   • gost
    01.02.2021 ob 14:21 kilonja gost

    , izgleda pa kot brezdomec, ki je že 10 let živi na ulici...debeli, to sebe opisuješ ?

    3 11 Prijavi neprimerno vsebino
  5. gost
   01.02.2021 ob 13:49 gost

   Vsako delo je častno, ja pucamo riti ni me sram, sram je jeko tebe idijot, na silo boš cepljeni, zapomni si. Ha ha ha.

   9 18 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
   • gost
    01.02.2021 ob 14:23 kilonja gost

    Ni vsako delo častno, DEBELI s katerim s ekregaš, dobi za en komentar na Pomurcu.com, 2 centa...to res ni častno, za 2 centa na komentar , delat bedaka s sebe.

    3 11 Prijavi neprimerno vsebino
   • gost
    01.02.2021 ob 15:02 gost

    Častno je to, da v Avstriji HLAPCA špilaš in debelim Avstrijcem drek brišeš? Ma nemoj HLAPEC. In takšni HLAPCI in MANJ IZOBRAŽENI bi radi komandirali Slovencem. Marš dreke brisat.

    14 8 Prijavi neprimerno vsebino
   • gost
    01.02.2021 ob 19:38 Geza gost

    Gost nej ka bi ti tudi prišo v domsko oskrbo, pa te naj tebe pustijo posranoga, ne veš ka te čaka na stara leta

    5 5 Prijavi neprimerno vsebino
   • gost
    01.02.2021 ob 20:34 gost

    Geza, star sem 71 let in poskrbim zase. Ko tega več ne bom zmogel, se bom častno poslovil s tega sveta, da ne bom v napoto sorodnikom in družbi. Nekateri posranci bi pa v plenicah radi živeli 120 let. Pa sploh ne gre za to. Gre za to, da ti manj pametni ljudje serjejo o tem, da nas morajo vse prisilno cepiti kot živino. Raje bi od lakote crknil kot nadutemu Švabu posrano in smrdečo rit brisal. Nekaj ponosa mora pa človek tudi imeti v sebi in ne vedno biti HLAPEC.

    8 4 Prijavi neprimerno vsebino
  6. gost
   01.02.2021 ob 14:45 ANA gost

   Čestitam zgornjim komentatorjem, ki opravljajo delo NEGOVALCA, bodisi doma ali v Avstriji. Sama sem delala tudi v zdravstvu, zato tudi NEGO težko bolnih, na kar sem ponosna. Tisti, ki se norčujete, se zavedate, da bo morda -NE ŽELIM- TUDI VAM NEKEGA DNE POTREBNO TUDI ritko oprati. To kar izvajate je skrajno podlo in pokvarjeno.

   20 12 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
   • gost
    01.02.2021 ob 15:10 gost

    Podlo je to, da vi cerkveni in Janševi, ki ste manj izobraženi od ostalih, hočete komandirati državi in njenim prebivalcem in ljudi cepiti z neraziskanim cepivom. To je resnično podlo. Če si res delala v zdravstvu, bi se morala tega še kako zavedati, pa se žal ne. Vsak, ki posrane riti briše, še ni zdravstveni delavec. Daleč od tega. Da bo mene neki zarukani kmet z osnovno šolo nasilno in prisilno cepil . Marš spizdite kmeti zarukani.

    21 9 Prijavi neprimerno vsebino
   • gost
    01.02.2021 ob 20:40 Geza gost

    Gost ti si še tele, što pa zna ka ga čaka, ena kap pa si kodiš, ne vem kak boš delo samomor da si nepokreten, tak ka nemaš tri čiste

    6 5 Prijavi neprimerno vsebino
   • gost
    01.02.2021 ob 21:58 gost

    Geza, dober doktor ti pomaga. Še nisi slišal za to? Pa ne mi nabijati brez veze, da so v domovih starejših sami nepokretni. Res nepokretnih je zelo malo.

    3 2 Prijavi neprimerno vsebino
  7. gost
   01.02.2021 ob 14:45 gost

   Toga bedaka somo Janšisti čitajo in poslušajo !

   17 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  8. gost
   01.02.2021 ob 15:06 gost gost

   Te zamazani tviterašov nastavlenec nema pojma zakoj se ide. Sicer pa puklasti takše nuca, pametni ga tak ne šmirglajo. Resan je povedo pomembno novico glede okužb. Do zdaj je pa spal v kakši jazbini, dokler ga je nej puklasti zbudo. Sami pokvarjenci, bleferi, budale, lažnivci.... Najvekši je pa puklasti pokvarjenec. Gane čujem in ne vidin, je dim, ki se bo km alu razkadil.

   17 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  9. gost
   01.02.2021 ob 15:13 gost

   Tudi tile ki jim že iz ust smri po dreku, ne samo iz riti bodo nekoč rabili pomoč, ampak, če ne bodo cepljeni njim sploh ne boš smel riti OBRISATI. SAMO S POTRDILOM O CEPLJENJU.

   7 11 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
   • gost
    01.02.2021 ob 15:30 gost

    IQ kuhane žabe. Ne samo, da v Avstriji TUJCEM posrane riti brišete in smrdite, še Janši vsak dan posrano smrdečo rit ližete.

    18 4 Prijavi neprimerno vsebino
  10. gost
   01.02.2021 ob 15:43 gost

   Upajmo samo, ka tejh komentarov nihče izven Prekmurja ne čita!! Takšen komunikacije ne premore cejla Slovenija. Sramota!!

   12 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  11. gost
   01.02.2021 ob 15:48 gost

   Drogeraš debeli je izjavu ka mij nemamu strogi ukrepov. Pa ka je stejn debilno. Vej smu pa edini v Evropi ka smu že od oktobra zapreti. Kluc pa je diktatur tviteraš požru. Ker je vlada in njihovi vsi debili nesposobni trpijo ljudje.Vnaši državi za vse slabe rezultate kar se tiče virusa je pa kriv eden in edini debil Janez grozni.

   14 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
   • gost
    01.02.2021 ob 16:11 gost

    Zaradi takšnih drogerasev kak se tij je tak. Delno se si San krijv trpi. Naj bo zaprejo do te čas ka mo se vsi cepili in to 2x.

    7 11 Prijavi neprimerno vsebino
  12. gost
   01.02.2021 ob 17:07 Nemanja Milovič gost

   Prekleta banda; Puklasti Janoš, Kreker, Hujskač in banda.....prekleti bodite za vse večne čase!!!!!!

   14 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  13. gost
   01.02.2021 ob 17:09 Nemanja Milovič gost

   Prekleti Kreker zanemarjenec. Obrij se, ostriži, smrad, gnoj!!!!!!!

   16 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  14. gost
   01.02.2021 ob 17:42 Karel gost

   0 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  15. gost
   01.02.2021 ob 18:19 gost

   Tak debil naduti naj Janezi groznumi pa njegovim hlapcem govorno nerazumne ukrepe. Saj ga človek ne razume kaj hoče povedati. Hrvaška Italija madžarska Avstrija nizozemska avstralija nova Zelandija itd imajo verjetno drugi virus. Kajti tam se hodi v šole odpirajo se gostilne pripravljajo se na turizem. Pri nas pa samo v cerkvi kera je že en mesec odprta ni virusa. Zbirajo pa se samo najbolj ranljivi pizdeki na virus. Ne tam ni problema.

   16 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  16. gost
   01.02.2021 ob 18:22 gost

   Ge je debil hojs. Verjetno je vodni top pokvaru pa ga popravlja. Ali pa ga je šef Drakula zapru v svojo kliniko. S kero se je hvalil da bo zapiral svoje hlapce.

   14 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  17. gost
   01.02.2021 ob 18:23 M gost

   Vem za zaposleno, katere mož je ves čas korone cele dneve posedal po gostilnah ko so bile odprte, ko pa zaprte pa pri pivskih prijateljih, ona pa če malo kašlja, češ da to ni nič v prehladnih časih...

   2 11 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  18. gost
   01.02.2021 ob 19:25 gost

   V Sloveniji so vse vrstni virusi za kere v sosednjih država niso slišali. Debil debeli Krek drogejrani več nevej ka bi vse nalagal Slovencem glede pitaj boga kojih vse sevov virusov kere samo mij mamu. Hrvati se posere jo na virus vse odpiranju Italija vse odpira jebe se njim za virus. Oni samo hočejo živeti samo živeti. Nan pa to grof Drakula ne dovoli z svojimi hlačami kot je debil Krek, Kacin, Hojs, itd.

   12 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  19. gost
   01.02.2021 ob 19:50 gost

   Nihče ni bolj umsko prizadet od LEVUHARJEV.Se vidi po komentarjih .poden od podna.Upam da vsi l.v kratkem riknete!!!!!

   4 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  20. gost
   01.02.2021 ob 20:01 gost

   Sploh nisem vedel da pri nas živi toliko visoko izobraženih ki vse vedo. Neverjetno kako so eni pametni . Jaz pa mislim da so to kumrovški tečajniki. SCHNELL KURZ. Sami EINSTENI ni čudno da je zmanjkalo Prešernovih nagrad in Zoizovih štipendij.Po učenjakih smo najbrž v sami špici EU.Zanimivo pa je da nam vsa PAMET odhaja v tujino.NORČEKI ki pa mislijo da so pametni pa ostajajo.

   3 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  21. gost
   01.02.2021 ob 20:01 Geza gost

   Če je krek bil v umetni komi ka nas primerja z ukrepi po evropi,to ka oni zdaj za kratek čas uvajajo to mi že mamo od oktobra, še nekaj stvari morejo nabaviti prek posrednikov ka do žepi puni, te de pa epidemija pomali izvenela, samo te do se po prsih tukli kak so ukrepi pomagali no pa še nekaj cepivo pa bo

   9 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  22. gost
   01.02.2021 ob 20:07 gost

   nemanja milović balkanec - čefur smrdljivi ,primitivec umazani ,zblojenec bakanski sem gor v SLO si se privlekel da delaš zbrko Poberi se tja nazaj dol in tam pizdi ,seveda če boš upal.

   5 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  23. gost
   01.02.2021 ob 22:00 Gost: gost

   Zakaj gledaš TV, če si tak pameten. Obrni na drugi kanal eli pa se poserji v hlače in naprej piši komentarje. Pa ugotavljaj kak dolgo de toplo, ne pozabi nam sporočiti.

   1 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  24. gost
   02.02.2021 ob 8:57 Lendavčan gost

   Kak ste vsi butasti, sodniki in odvetniki dokler drugi trpi,čestitke za hudobijo!

   0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

  info_outline

  Opozorilo

  Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

  Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

  Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.