https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KORONAVIRUS

Lahovnik: »V drugi polovici leta lahko pričakujemo okrevanje gospodarstva«

2.2.2021  

Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 so sodelovali koordinator strokovne svetovalne skupine, ki pripravlja PKP, prof. dr. Matej Lahovnik, direktorica DSO Vojnik Breda Božnik in psihologinja Eva Kovač.


Zadnji epidemiološki podatki kažejo, da je testiranje učiteljev potekalo uspešno. Med učitelji je bilo 1,3 odstotka pozitivnih testov. Trenutno se nahajamo v rdeči fazi. Glede na podatke, trenutno še nismo pri prehodu v oranžno fazo. Pet regij ostaja v črni fazi. Slabšata se Koroška in Gorenjska regija. Trend se slabša tudi v Osredjeslovenski regiji. Včeraj je umrlo 19 oseb. Število okužb v domovih za starejše se znižuje.

Koordinator strokovne svetovalne skupine, ki pripravlja PKP, prof. dr. Matej Lahovnik je predstavil PKP8 in zakaj je ta sploh nastal. 

Urad RS za makroekonomske analize in razvoj (UMAR) ugotavlja, da se je v začetku januarja nadaljevala zmerna rast števila brezposelnih, a ta ob ohranjanju ukrepov (sofinanciranje čakanja in skrajšanega delovnega časa, moratorij na odplačilo kreditov) ni vidno odstopala od predhodnih let.

"Dvig minimalne plače je bil dogovorjen sredi 2019. Korona čas je zahteval reakcijo države, ki prevzema 2/3 bremena dviga minimalne plače. Verjamemo, da bodo predlagani ukrepi PKP8 zagotovili, da bo Slovenija ostala med državami, v katerih se je brezposelnost v času koronakrize najmanj povečala," pove Lahkovnik.

Okrevanje gospodarstva v drugi polovici leta

»V drugi polovici leta lahko pričakujemo močno okrevanje gospodarstva. Takrat bo tudi precepljenost prebivalstva dovolj visoka. Denar bo začel krožiti,« izpostavi Lahovnik. V PKP8 so navedeni še drugi dodatki, gre za solidarnostne dodatke. Splošna ocena za naprej je, da je potrebno vnaprej začeti razmišljati o izhodni strategiji. Denar bo začel krožiti, ko se bomo vrnili v staro normalnost. Za to je pomembno, da ministrstva pripravijo strategije, ki bodo pomagale pri okrevanju dejavnosti, ki so najdlje zaprte. Nepovratna sredstva bodo namenjena tudi turističnim delavcem, je povedal Lahovnik, to shemo že pripravljajo. PKP8 vključuje tudi ukrep treh dni bolniške brez obiska zdravnika, je še dodal, ker se je ta ukrep pokazal kot učinkovit. Izhodišče PKP8 je, da se zavedamo, da je prvo četrtletje enako kot zadnje v prejšnjem letu, v naslednji polovici leta pa že lahko pričakujemo okrevanje gospodarstva. "Smo v bistveno boljši situaciji kot v lanskem letu," je povedal Lahovnik. Velik del industrije je, glede na krizo, dosledno posloval, zaenkrat kaže, da so bili gospodarski učinki relativno dobro ublaženi s temi ukrepi.

Do bruto 2 so upravičeni smo tisti, ki so z odlokom v tem času zaprti, je odgovoril Lahovnik. Želja stroke je, da se po tem začnejo pogovarjati o izhodni strategiji in PKP9 ne bo potreben. Javni zavodi niso vključeni v pomoč, ki jo predvideva PKP8. Javne zavode financira država, kjer jim tudi relativno hitro lahko pomaga. Bolj prizadeto je gospodarstvo, ker je njihova dejavnost dejansko prizadeta, javni zavodi pa v tej krizi niso bili prizadeti, je še dodal.

 "Iz te situacije bomo izšli močnejši,"je povedala Božnikova

Direktorica DSO Vojnik Breda Božnik je predstavila soočanje s krizo covida in cepljenja. Gre za unikatni dom za starješe, ki ima svoj dializni center. Tudi pri njih so se soočili z okužbami v domu. Delo in bivanje je bilo v tem času prilagojeno. Primarnega pomena je bila ločena skrb za zdrave, potencialno okužene in pa bolne oskrbovance. Povedala je, da je bil ves ta čas za njih borba, saj so se srečevali z raznimi situacijami, ki jih niso bili vajeni. Bili so med prvimi, ki so začeli s testiranji tako zaposlenih kot prebivalcev doma. To jim je olajšalo delo in bivanje. Zaposleni so bili izpostavljeni izrednim obremenitvam in so danes zelo utrujeni, je povedala Božnikova. Pokazali so izredno humanost, je še pohvalila svoje zaposlene. Poudarila je, da je taka situacija v vseh DSO-jih po Sloveniji. Težave jim povzročajo predvsem vsi ukrepi in nenehne spremembe pri le-teh. Cepljenje jim je v veliko pomoč, je dodala Božnikova. Cepili so že večino stanovalcev in zaposlenih. Še vedno pa se soočajo z okužbami in imajo rdečo cono. Trenutno sprejemajo nove prebivalce, saj imajo dodatni prostor. 

Starši s svojim vedenjem vplivajo na psihološko stanje otrok

Psihologinja Eva Kovač je predstavila svoje delo in težave, s katerimi se soočamo v tem času. Vsak ima svojo zgodbo, je povedala Kovačeva. "Zakaj se nekateri ljudje vedejo, kot se", je vprašanje, ki zanima psihologijo, je izpostavila Kovačeva. Psihične odpornosti se lahko naučimo, da bomo uspešnejši pri spoprijemanju s stresom. Najprej se je potrebno prenehati obremenjevati s stvarmi, na katere ne moremo vplivati, je dala nasvet psihologinja. Največjo ceno epidemije nosijo starostniki in otroci. A na otroke vplivajo starši, je poudarila. Z lastnim vedenjem starši vplivajo na otrokovo psihološko stanje.

"V tem trenutku nimamo zadosti podatkov, da bi lahko napovedovali dolgoročne posledice te stiske", je povedala Kovačeva. Starši morajo otrokom razložiti otrokom situacijo in jim omogočiti stike preko elektronskih naprav. Z zgledom naj starši vodijo otroke.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      02.02.2021 ob 13:03 gost

      JANŠA + PAHOR + LAHOVNIK = TEŠ 6

      21 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      02.02.2021 ob 13:20 963 gost

      Kvazistrokovnjak Lahovnik, znan po tem, da je vedno pri koritu.

      26 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      02.02.2021 ob 13:24 gost

      Bravo g. Lahovnik, edini pameten in sposoben človek.

      6 27 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        02.02.2021 ob 17:22 šamprca gost

        13;24 ............ Tij si tak nouri kak Lahovnik .Ti si pezde od pezdeta gnoj zavaljeni df

        5 3 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      02.02.2021 ob 14:19 gost

      Gospod Lahovnik edini pameten za svoj žep ! Že od negdaj. Najprej LDS sedaj SDS kaj bo jutri ?

      21 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        02.02.2021 ob 14:27 gost

        Vsak politik, ali vsak človek kateri pride do korita, prvo ali čimprej poskrbi za sebe in svoj žep ni ga človeka kateri nebi. Lahovnik je pameten in sposoben si lahko veliko nakopa, eni bedaki nesposobni pa pač nanj, sigurno pa vsak po svoje.

        9 10 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        02.02.2021 ob 16:56 gost

        Ne krade vsak ali poskrbi zase kot pišeš, ampak pošten politik dela v dobro naroda ki ga izvoli. Kradejo lopovi kot si ti in se imajo za zelo sposobne ker se povežejo lopov z lopovom in takšni nam sedaj vladajo !

        15 2 Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      02.02.2021 ob 14:24 gost pet gost

      Te ded guči ,kak veter piha, oz, kdo je na oblasti. Takših kvazi strokovnjakov se razveseli samo puklasti tviteraš, drugi sposobnejši so ga že vsi zapistili, tak kak Trampa v Ameriki. Tak, ka je najmenje pomembno, ka de ta pravo. Bole od njega zna tviteraš. On je itak tata mata za vse. V resnici pa niti o obramboslovju nema pojma. In takši nam vlada, o, joj,. nede več dugo, te pa naj spizdi čim dale. Njegove glupe ovce brez pameti pa z njin. Samo nede vas mel, ka de z vami, ka te pa te, komi te se v rit vlekli?

      17 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      02.02.2021 ob 14:54 Čergoli gost

      PUKLASTI JANOŠ+DRISLAVI KREKER+HUJSKAČ+SLUZAVI KACO+FRUTEK - BABY FACE = SMRT

      12 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      02.02.2021 ob 17:12 šilček gost

      Lahovnik ne seriga,če bi si vsak spil en šilček žganja na dan ti ni treba cepiva ker itak je v cepivu voda veste vi vsi ki verjamete v cepivo.Ti ki delajo cepivo služijo kot tisti ki so na kitajskem kupili tisti činčeraj za teste,ko nori imajo denar pametni služijo.

      11 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      02.02.2021 ob 18:14 Gajdar gost

      Mencigeristi nikakor ne zastopite realekonomista Lahovnika. Direktorica DSO Vojnik Breda Božnik tuli v kulovski rog. Najprej so kulovci (jaz jih raje poimenujem pionirčki), kričali, da vlada nima natančnih meril po katerih umerja svoje ukrepe, sedaj ko so sprejeli zelo liberalni Načrt sproščanja ukrepov za zajezitev epidemije covid-19 pa spet ni dobro in predlagajo kako ga ne bi upoštevali. Dragi moji tu gre samo za politični boj skrajne levice za oblast, tudi na račun otrok. Če smo odkriti, pionirčki nimajo nobenega programa, niti primernih ljudi, da bi vodili Slovenijo. Karel Erjavec bi moral biti danes v zaporu, saj je on podpisal pogodbo za dobavo štirikolesnikov Patria in ne Janša, če pa se mu je zdelo kaj narobe pa ne bi podpisal oziroma bi odstopil, ali je primerno dati šiviljo na ministerstvo za infrastrukturo, ki ne govori tujih jezikov, skrajno levičarko v evropskem parlamentu novinarko Fajonovo na ministerstvo za zunanje zadeve (EU politiko obvladuje desnica), kam Meseca, Medveda, ki je vse zajebal v javni upravi, bi spet hoteli na javno upravo, Šarca pa za obrambnega ministra, ki ne privošči vojakom niti spodobnih čevljev. Ali je to alternativa sedanji vladi? Ni. Sam sicer nisem podpornik SDS, želel pa bi si žlahtno sredinsko liberalno stranko, ki bi gledala v sedanji čas, sedanja ekstremne levice, ki riše po Ljubljani kljukaste križe in meče na fasade balone z barvami in kriči maske dol, to je pa mnogo slabše kot sedanja vlada. In če smo pri vsebini članka, bi prof. dr. Matej Lahovnik jaz uvrsti v žlahtno sredinsko liberalno stranko, če bi seveda bila v Sloveniji.

      7 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      02.02.2021 ob 18:22 gost

      Bravo,, šilček tak se piše voda namesto cepiva. Činčaraj namesto hitri testov. Blagu slovo pa je to vse sam eden in edini,,, grof Drakula,,, puklasti tviteraš debil nesposoben.

      5 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      02.02.2021 ob 18:39 gost

      Danes vsi hlapci in buziji desni posebej,,,, klonjaš,,, vabljeni na nočni ples. Kroga je organizator sam vaš vodja eden in edini,,, grof Drakula,,,. Obvezna je maska z kero si zaščitite riti. Lep pederski pozdrav SDS.

      5 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      02.02.2021 ob 19:02 gost

      Kaj bi ti debeli smrdonja brez Janše pa kilonje pa tvoje transeksualne levice??????????????

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.