https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KORONAVIRUS

Sedemdnevno povprečno število okužb padlo pod tisoč, izpolnjena sta oba pogoja za oranžno fazo

9.2.2021  

Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 so sodelovali državna sekretarka na Ministrstvu za zdravje mag. Marija Magajne, mag. Tjaša Žohar Čretnik, direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano, pediater prof. dr. Tadej Avčin iz Pediatrične klinike UKC Ljubljana in prof. dr. Mojca Juriševič iz Oddelka za temeljni pedagoški študij Pedagoške fakultete v Ljubljani.


V skladu z Načrtom sproščanja ukrepov, se še vedno nahajamo v rdeči fazi. Vlada se bo kot običajno na jutrišnji seji seznanila z aktualnimi epidemiološkimi razmerami in s trendi ter na podlagi tega sprejela nadaljnje odločitve.

Vir: vlada

Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov koronavirusnih okužb padlo pod 1000, po podatkih za ponedeljek znaša 842. Število oseb, ki potrebujejo bolnišnično oskrbo zaradi COVID-19 pa znaša 945.

Oba pogoja za vstop v oranžno fazo sta tako izpolnjena.

Mag. Marija Magajne je izpostavila, da z velikim pričakovanjem spremljajo številke. "Veseli smo, da se končno znižujejo. To nam daje upanje, da epidemija upada."

Hitri testi niso enako zanesljivi kot PCR testi

"Hitri testi iz populacije najhitreje izločijo okužene posameznike. To testiranje je pripomoglo k umirjanju epidemije. Vsak pozitiven, ki ga je zaznal hitri test, se je izoliral in virusa ni širil naprej. Hitri testi niso enako zanesljivi kot PCR testi. Hitro testiranje izvajajo po večini držav EU. Različne države jih uporabljajo za različne namene. Ko smo v Sloveniji uvedli hitre teste so bili pripravljeni tudi algoritmi ukrepanja tistim, ki teste izvajajo. V njem piše, da je v primeru nizke pojavnosti virusa v populaciji, za potrjevanje pozitivnih hitrih testov potreben še dodaten PCR test," pove mag. Marija Magajne.

Hitrih testov po njenih besedah ne bo zmanjkalo. Pričakujejo dobavo tudi iz skupnega naročila EU komisije. Cepivo farmacevta AstraZeneca pa bo namenjena le populaciji do 65 let.

Testiranje 877 vzorcev, 4 potrjeni primeri angleške variante virusa

V januarju je bilo s slovaškim PCR testom izvedeno testiranje 877 vzorcev in pri 16 vzorcih so dobili pozitiven rezultat. 

"Pri enem vzorcu sekvenciranje ni uspelo, pri drugih 14 vzorcih pa so bile prisotne druge variante virusa. Pri enem od teh vzorcev v nadaljevanju sekvenciranja nismo izvedli, ker je šlo za primer osebe, ki je bila kot pozitivna na angleško varianto virusa potrjena že v Belgiji. V Sloveniji tako ostajamo pri štirih potrjenih primerih angleške variante virusa, ki smo jih ugotovili skozi s sekvenciranjem, izvedenim na podlagi epidemiološke indikacije," pove Tjaša Žohar Čretnik.

"Novi koronavirus lahko povzroča cel spekter avtoimunskih stanj, ki lahko prizadenejo različne organe. Pogosteje se pojavljajo pri otrocih. Prvega otroka smo diagnosticirali septembra, v prvem valu nismo imeli nobenega bolnika, so pa kolegi iz tujine poročali o teh primerih," pove prof. dr. Tadej Avčin.

Na Pediatrični kliniki so do konca leta identificirali 20 otrok, po novem letu pa še 6.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      09.02.2021 ob 11:32 šilček gost

      Ajmo gremo mi po svoje,jebi ga.

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      09.02.2021 ob 12:44 Gajdar gost

      Velika zahvala vladi Janeza Janše, predvsem pa zdravstvenim delavcem in nam vsem državljanom Slovenije, da smo dosegli tako dobre rezultate. Ne rabimo upokojenega "rešitelja", ki sliši na ime Karel.

      15 19 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      09.02.2021 ob 12:45 Gajdar gost

      Velika zahvala vladi Janeza Janše, predvsem pa zdravstvenim delavcem in nam vsem državljanom Slovenije, da smo dosegli tako dobre rezultate. Ne rabimo upokojenega "rešitelja", ki sliši na ime Karel.

      12 17 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        09.02.2021 ob 14:10 gost gost

        Ka pa ma JJ s tem, čisto nič. Glaven epidemiolog pravi da zapiranje v občine in policijska ura sploh nimata nobene veze pri omejevanju virusa, samo kaj ko se premier in zdravstveni minister s tem ne strinjata in tupita svoje. Zdravstveni delavci so pa itak za to tam da pomagajo ljudem in so tudi plačeni za to, zato nekega velikega halo-ja s tega ni treba delat.

        12 5 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      09.02.2021 ob 13:08 Nenad gost

      Epidemija na papirju popušča....spuscamo se v tvegano obdobje.,saj sproščanje bo naredilo krivuljo navzgor čez dva do tri tedne kasneje.Lepo da grejo v vrtce in šolo vendar so navecji prenašalci prav ta populacija. Škoda da se bo pojavila napaka z jeseni ...Naša ranljiva populacija pa bo žal spet dala davek z življenjem ...

      4 16 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        09.02.2021 ob 14:07 gost gost

        Če logično premisliš, kaj ekstra rasti več nemre. Zaenkrat je dosta prekuženih in tudi v DSO-jih je večina starejših precepljenih, tak da dosti več ne bi smelo rasti.

        11 1 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        09.02.2021 ob 14:57 Lali gost

        Občine, regije in policijska ura je samo previdnost vlade zaradi množičnih protestov, ki so zakoniti

        18 5 Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      09.02.2021 ob 14:26 gost

      ,,, Nenad,,, kaj je stabo človek kje v božu mater si ti dodaj bil zaprti da take kvasiš. Pa tij si eno leto za ostali svejtun. Tij sploh ne veš kaj kdaj zakaj komu kdo itd. Debil prizadeti.

      8 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      09.02.2021 ob 15:56 Nenad gost

      Ja lepo bi blo ce bi bli prekuzeni in precepljeni vendar temu se zdalec ni tako;,, zakaj bi potem sosednji kancler zaproso za cepivo z Rusije...Farmacija se bori proti novim različicam virusa, na drugi strani pa virus tudi mutira ...Cepljenje je prepočasno in to virulogi prav dobro znajo....

      6 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      09.02.2021 ob 18:41 gost

      Debeli počivaušek debeli Krek nevejta pojasniti gdo lahko gdo ne sme gdo zakaj gdo komeu. Lejko mA gustilno odprejtu ali zaprejtu. Debeli je Nej ni kaj jo Samu dumo su njemi zamotali. Kaj pa je sploh pomembno če se je basal ali Nej važno je ka su vse kršili ukrepe 10 krat. To je pomembno zdaj pa nihče nič ni kriv. Briga nas če je sral, scal, suno jebal važnu je ka je kršu ukrepe kere vsiljujejo nan drugorazrednim državljanom in nas bi z policijo lovili če bi to naredili. Debili kradljivi lažnivi pa lahko delajo kar njim je volja. Tvito,,, grov Drakula,,, pa molči zdaj je naenkrat pozabil tvitati buzi prekleti.

      7 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        09.02.2021 ob 19:41 123 gost

        Mi bomo sproščali ko bodo pošle kirurške maske štere so preplačane, hitrih testov že zmankuje, poleg tega pa moremo počakati na angleški sev, do maja de se že pokazalo, vmes pa še kakšen sorodnik vlade kaj uvozi za reševanje življen

        6 1 Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      09.02.2021 ob 20:12 Coronaparty gost

      Finančni Limit za Korono (3,2 MLRD € ) je že očitno potrošeni.Idemo po balkansko zdaj rajši naprej ,ka mo malo prirejali rezultate testiranja.V tem poslu nam itak nega para.Z JJ na čelu.Pa Počivalšek ka se še 2 dni po pojedini pa špriceri dela JAVNO norca iz nas vseh.Eni pa te ga branili dale .Mi že znano. Ovčke pač .

      5 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      09.02.2021 ob 21:16 gost

      coronaparty - - - - nažalost TELETA še zmeraj živijo.Škoda da so rdeči že dolga leta nazaj zaprli beri pokradli klavnico v KIK Pomurki .Tak da ne moreš urgentno na prisilni zakol.

      2 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        09.02.2021 ob 21:26 Feri gost

        Rdeči so tudi janševi bili z njim na čelu,ta virus mi ni jasen, zunaj te policija lahko oglobi zaradi razdalje, na testiranju pa kot na kakem sejmu pa vse vredu, glede taverne ali so šli ogrevat tako stavbo zaradi enega srečanja, ali je pa to kril proračun, ta sestanek bi lahko opravili tam kjer so meli sestanek z županom, samo desnim to ne klikne

        6 2 Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      09.02.2021 ob 21:19 gost

      Ti nisi ovčka ,ti si levi OVEN.Seljak.

      2 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      09.02.2021 ob 21:29 gajdarju gost

      zahvala Janši lahko gre v tej smeri, da so njegovi strankarski pionirji nabavili slabe teste in je TAKO SLOVENSKA JAVNOST IZVEDELA, KAKO SO NAS MALO LETO DNI HECALI. čE TEH NIČVREDNIH TESTOV NE BI BILO, SMO V HIŠNIH VUKOJEBINAH DO LETA 2050, PROKLETO GOVNO GAJDARSKO, Janšo pa lahko greš enkrat nategnit. Vidiš, nismo še cepili 40% starostnikov, PA JE PROKLETI KOVID KAR ODFRČAL, le tu budala verjameš tvojemu pedru v vladnem balončku.

      7 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      09.02.2021 ob 21:38 gost

      Pedri ste vi levi Bulmastifi.Pri desnih je normalen seks.Za kar se ne more trditi za poslanca Koražijo in Koprivca.Dva leva BUZIJA.

      2 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        10.02.2021 ob 8:00 gost

        Ges nanč ne ven ka je tou. Či ti tak seksaš te znaš Bulmastif. Prvi levi je tvoj JJ, Pahor, Gorenjak in daleč nazaj tudi ti. Sami diktatori keri se bojijo ljudstva.

        0 2 Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      10.02.2021 ob 8:12 gost

      Če nič ne veš o tem si stvarno levi BEDAK.Diktatorja imaš v tvoji prazni glavi.Zriktaj VOLITVE in boš videl kakšen poraz boste še takrat doživeli levuharji.Zdaj že vsak dan brez veze cvilite te pa sploh ne boste nehali cviliti.Pa uživaj še naprej v svojih blodnjah in ZMOTI.

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      10.02.2021 ob 10:29 Pista gost

      nevem ,če obstoja kakšna država na svetu,kjer bi lahko prek javnih medijih ljudje tako poniževalno in sramotilno blatili predcednika držve,predcednika vlade,vse ljudi ,ki se borijo proti kovidu,mislim,da glavno odgovornost nosijo uredniki,ki to dopuščajo,da so takšne besede lahko objavljene,če samo prebereš tekomentarje na tej strani,te je lahko sram v kakšnji državi in med kakšnjimi ljudmi živimo,za sam virus pa vidimo ,da je turizem glavni prenašalec te bolezni ,tako smo lansko leto ravno prek turistov ,ki so se vračali domov dobili prve okužene,če sedaj pogledamo sosedom v avstrijo,zopet prek turistov nove oblike virosov,da bi prihod virusa preprečili pa je samo odvisno od naših vrednot ali zdravje ali potovanje in spremembo načina življenja,da ni vrednota samo bogastvo in stanje v vrsti pred šopingom

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      10.02.2021 ob 10:48 gost

      ,,,, pištek,,, pijanček vlada njegovi hlapci se borijo za velike provizije, dodatke, velike, velike denarce kere boš ti bedak vračal. In tvoja jebena 10 generacija. V žepa si pa nabašejo samo tej kerim tij dupe lijžeš. To je njihov trud šteti denarce. Štekaš bedil segreti.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      10.02.2021 ob 12:22 Pista gost

      dragi prijatelj moj,gost,siprebral moj komentar ni ene žalitve ali ponižanja ,tako levih ali desnih ,rdečih ali črnih ,zapisana je samo resnica,če pa pogledamo tvoj odgovor ,nevem kje živiš ali ste doma pijanci ,ali hlapci,ali si ližete kot opisujež v tvojem odgovoru na moj komentar,še bolj žalostno pa je to ,če si šolan ali se šolaš,da lahko pišeš takšne besede,nevem kaj te muči si bolan ali kaj s tabo,saj normaln človek nemore pisat takšnih besed,ali jemleš mamila,za takšnje ljudi se danes najde pomoč ,če si na nepravi poti,želim ti ,da najdeš pravo pot iz tega besednjaka

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        10.02.2021 ob 15:35 Lendavski nadvojvoda(original) gost

        Pišta,tak je,ljudstvo,ki ima takega predsednika vlade ni normalno ljudstvo.

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    17. gost
      10.02.2021 ob 15:13 gost

      ,,, pišta,,, normalen človek ne more podpirati in hvaliti debila tviterašia.keri je državo pripeljal samo v enem letu v propad. Tij in tebi podobni debili pa mu ploskate. To je skrajno debilno ko ljudje podpirajo take debil. Iz zgodovine bi se morali nekaj naučiti. Tudi Hitlerja so debili podpirali in vemo kako se je končalo.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.