https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Danes je svetovni dan pice, si jo boste privoščili tudi vi?

09.02.2021 ob 11:00  

Devetega februarja po vsem svetu, predvsem pa čez lužo, praznujejo ljubitelji pice, kajti oboževalci te italijanske jedi so se odločili, da bo ta dan posvečen pici. Sprva naj bi bila pica označena kot hrana revnih, ko so v Neaplju pripravljali le tanko testo brez dodatkov in ga na tržnicah prodajali revnemu prebivalstvu. Nekateri zapisi navajajo, da naj bi prvo pico spekli okoli leta 1750, prva picerija na svetu Pizzeria Port’ Alba v Neaplju pa naj bi začela obratovati leta 1830.

 

A pica, sodeč po zgodovinskih dejstvih, ima precej daljšo zgodovino kot smo morda mislili. Njen izvor naj bi bil pravzaprav že v antiki. Nekatere kulture naj bi že takrat pekle testo, ki je imelo po vrhu različne nadeve. Nekakšna predhodnica pice, kot jo poznamo danes, pa naj bi bila focaccia. Focaccia je jed, ki jo poznamo še danes, izvira pa iz časa Rimljanov, ki naj bi jo poznali pod latinskim imenom panis focacius. To je bil tanek kruh, ki so mu nadeve dodajali šele po peki. Moderna pica, kot jo poznamo danes, pa se je začela razvijati v Neaplju v 18. ali začetku 19. stoletja.

Beseda pizza je bila zabeležena že leta 997 pred Kristusom, uporabljali pa naj bi jo v osrednji in južni Italiji. Pripravljali in jedli so jo prav tako pretežno Italijani in italijanski izseljenci. To se je spremenilo predvsem po drugi svetovni vojni, ko so zavezniške sile, ki so bile stacionirane v Italiji, prvič poskusile pico in druge tradicionalne italijanske jedi. Od takrat je italijanske kuhinja ena najbolj znanih in tudi priljubljenih v svetu.

Kar pa se pice tiče; če je nekoč bila le-ta hrana revnih, pa je skozi zgodovino prišla v vse kotičke sveta in danes ni osebe, ki ne bi poznala te jedi. Poleg tega pa je postala tudi kulinarično doživetje, kajti pograbili so jo tudi priznani kuharski mojstri in iz preproste jedi ustvarili razkošno doživetje okusov.

Tudi Slovenci smo ljubitelji pic, to smo dokazali tudi v času epidemije, ko je cvetela dostava na dom. Slovenci smo med karanteno najpogosteje naročali azijsko hrano, burgerje, pice in pekovske izdelke. Pri dostavljalcu Wolt so tako zabeležili, da še vedno večina uporabnikov najraje naroča burgerje (45,1 odstotka) in pice (13 odstotkov). Naročanje teh jedi še posebej poraste ob koncu delovnega tedna in med konci tedna.

Foto: Pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      01.02.2022 ob 15:49 Sexy gost

      Zmenki zaradi seksa v vašem mestu - 𝐖𝐖𝐖.𝐌𝐘𝟐𝟏.𝐅𝐔𝐍

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.