https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu v Porabju podelila spominski znak

09.02.2021 ob 17:50  

Danes je v prostorih Generalnega konzulata v Monoštru, ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch, Zvezi Slovencev na Madžarskem in Državni slovenski samoupravi, podelila spominski znak »Za požrtvovalnost v boju proti COVID-19«.

Obe krovni organizaciji na Madžarskem sta spomladi, ko je bilo v Sloveniji veliko pomankanje zaščitne opreme, samoiniciativno ponudili pomoč. Sloveniji so podarili dva tisoč pralnih mask, ki so jih naredili sami. Sodelovali so tudi pri organizaciji prevoza materiala za zaščitno opremo.

Ministrica dr. Helena Jaklitsch je izpostavila: »Današnji obisk je bil namenjen zahvali našim Slovencem v Porabju za njihovo res požrtvovalno, prisrčno in solidarnostno gesto, izkazano v prvem valu epidemije.« S svojim dejanjem so pokazali, da se slovenstvo in pripadnost slovenskemu narodu ne konča z državno mejo in da Slovenci znamo in zmoremo stopiti skupaj, kadar je potrebno, ne glede na to, kje živimo.

Foto: gov.si

Obisk Porabja je ministrica dr. Jaklitsch izkoristila tudi za delovno srečanje s predsednico Zveze Slovencev na Madžarskem Andreo Kovács in predsednikom Državne slovenske samouprave Karlom Holcem. Na srečanju so se pogovarjali o izzivih, s katerimi se sooča slovenska narodna skupnost v Porabju in načrtih v prihodnje. Izpostavili so pomen dvojezičnega izobraževanja, krepitev znanja slovenskega jezika med mladimi, strokovno pomoč iz Republike Slovenije pri delu z otroci v vrtcih in dvojezičnih izobraževalnih ustanovah. Pogovor je bil namenjen tudi načrtovanju aktivnosti, povezanih s popisom prebivalstva, ki ga bo Madžarska izvedla v letu 2022, ter aktivnostim na področju spodbujanja gospodarskih temeljev slovenske skupnosti.

Ob tej priložnosti je ministrica čestitala tudi urednici časopisa Porabje, ki 14. februarja praznuje 30 let izhajanja, so sporočili iz Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      09.02.2021 ob 18:28 gost gost

      Bravo, samo tak naprej porabski Slovenci. Vse dobro na vaši poti pri uresničevanju pravic, ki so vam bile dolga desetletja kratene. In hvala za lepo gesto ob podarjanju mask, ki ste jih sami sešili, zato so imele še toliko večjo vrednost.

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      09.02.2021 ob 19:43 gost gost

      Slovenci in Ministrica Jaklitsch ?!

      3 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      10.02.2021 ob 9:01 gost

      V keri gostilni so to podelitev poslovne narave zalili z vodo in senči. Ali so si sendviče zavili in so si jih vzeli za domov. Kot je to storil Počivaušek on ni nič pil saj pa na štajari ni potrebno piti oni že imajo 0.5 promila v zraku. Sam sebe se dela norca večjega kot že je itak debil.

      2 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      10.02.2021 ob 10:37 gost

      Tomi Počivalški ti do gležnjev ne segaš.Bednik eden.Rajši kritiziraj tiste ki do 46 ne vejo šteti z tabo vred.

      6 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      10.02.2021 ob 12:49 gost

      SAMA LEVOJAJA DRHAL SE SLINI!!! pojma pa itak nemajo o čem in kako--telebani zarukani!!!!!!!!!!!!

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      10.02.2021 ob 14:47 gost

      Debeli Počivaušek je voposral ka je poju pa po lokal. Zdaj se je pa opravičil,, zakaj že,,, ker ni nič narobe storil. Zakaj se potem opravicuje debil. Verjetno si nemre odmotati senviča.

      2 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      01.02.2022 ob 16:47 Sexy gost

      Zmenki zaradi seksa v vašem mestu - 𝐖𝐖𝐖.𝐌𝐘𝟐𝟏.𝐅𝐔𝐍

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.