https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KORONAVIRUS

Še vedno se nahajamo v rdeči fazi, kaj bo odločila vlada na današnji seji?

10.2.2021  

Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 so sodelovale namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni v NIJZ Nuška Čakš Jager, dr. Marta Grgič Vitek, Nacionalna koordinatorica programa cepljenja iz NIJZ, in prof. dr. Maja Ravnikar, direktorica Nacionalnega inštituta za biologijo.


Današnja novinarska konferenca je bila namenjena seznanitvi z aktualnim epidemiološkim stanjem v Sloveniji in cepljenju, ki poteka v naši državi. Pomurska regija se slabša, saj je bilo včeraj potrjenih več okužb, ima tudi najvišjo sedemdnevno incidenco. Vlada bo na današnji seji, ki bo ob 18. uri, odločala o morebitnem sproščanju ukrepov. Še vedno se nahajamo v rdeči fazi. Včeraj je bilo iz bolnišnic odpuščeno izjemno veliko število pacientov. Na intenzivni negi pa številka ostaja približno enaka, včeraj 160 pacientov.

Ta teden bo znanega več o novem sistemu preverjanja pozitivnih HAT testov s PCR testi

Namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni v NIJZ Nuška Čakš Jager je podrobneje predstavila epidemiološke ramere. V svetu se po zadnjih podatkih število novih okužb zmajšuje. Kljub temu se število smrti še vedno veča, je povedala Čakš Jegerjeva. Evropa je bila v primerjalnem obdobju v negativnem trendu, tudi Slovenija. Še vedno se spremljajo vse tri variante virusa, opažajo upad okužb, včeraj nekoliko več okužb, kar je po praznikih oziroma prostih dneh tudi vedno pričakovano, je povedala. Število okužb se med starjšimi manjša, največ okužb je med delovno aktivno populacijo. Število umrlih zaradi covida-19 se manjša. Na NIJZ prosijo, da vsi, ki se ne počutijo dobro, naj gredo na testiranje. Izolacija pomeni, da človek ostane doma in ločen od drugih ljudi v gospodinjstvu z upoštevanjem vseh ukrepov. Karantena velja za visokorizične kontakte, to pomeni, da nekdo, ki je bil v tesnem stiku z bolno osebo, mora spremljati svoje stanje, da ugotovi, če se je tudi sam okužil. Ta človek še ni bolnik, njegovi bližnji pa ne sodijo v karanteno. Če tudi ta oseba zboli, pa zanj velja izolacija, za njegove bližnje pa karantena, je pojasnila Čakš Jagerjeva. Pred sejo vlade se bo sestala tudi svetovalna skupina, kjer bodo razpravljali o nadaljnjih ukrepih. Stroka je podala mnenje, da se lahko nekateri ukrepi sprostijo, tudi omejitve na občine, regije ter policijska ura. Po novem naj bi se vsi asimptomatski, ki imajo pozitiven hitri test, potrjevali s PCR testom. Tisti bodo od zdaj naprej dobili obvestilo na sms, kam se morajo zglasiti za PCR test. Sicer bo to logistični zalogaj, ki ga bodo reševali sproti, s tem pa naj bi začeli že v naslednjem tednu, je povedala Čakš Jagrova. Vsi, ki so bolezen preboleli, jim ne bo treba v roku treh mesecev od bolezni, na ponovno testiranje. 

Razlogov, da se v domovih starejših obačnov okužbe ne širijo več tako intenzivno, je več, tako upoštevanje ukrepov, organizacija dela in seveda tudi cepljenje. Še zmeraj se ljudje največ krat okužijo v delovnem okolju oziroma v domače okolju, znotraj družine.

Najmanj cepljenih do zdaj je v Pomurski regiji. Več o tem si lahko preberete TUKAJ.

Raziskujejo vsebnost virusa v odpadnih vodah

Prof. dr. Maja Ravnikar, direktorica Nacionalnega inštituta za biologijo, je govorila o spremljanju podatkov vzorcev virusov v odpadnih vodah. Gre za pilotni monitoring, ugotovili so, da je bila količina virusa v odpadnih vodah spomladi majhna, v drugem valu pa se je povečala. To raziskovalce ne preseneča, saj sovpada s številom okuženih. Virus so spremljali v odpadnih vodah kanalizacijskih naprav. To spremlja tudi Evropska komisija. S sledenjem odpadne vode vidijo celotno populacijo. To bo še posebej zanimivo za nove valove in potencialna nova žarišča. Tudi oni niso opazili mutacij, ki so povezane z brazilsko in južnoafriško različico, opazili pa so angleško različico, kjer pa je vsebnost zelo nizka.  

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      10.02.2021 ob 12:41 gost

      Če bodo fer in se bodo držali tega kar so obljubili, potem moramo preiti v oranžno fazo.

      6 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      10.02.2021 ob 12:51 Q gost

      Seveda da najmanj , ker smo najmanj izobraženi in imamo veliko lenuhov in primitivcev , na socialni pomoči in prav ti so najbolj glasni Bolj si v glavi čisti bolj zaupaš nekomu, ki se bavi s tem celo življenje kot pa nekomu, ki objavlja na portalih vsemogoče teorije zarote. Potem pa se čudimo zakaj smo tam kjer smo, čisto sami smo si krivi . Ogromno časa in velike i phone in tablice imajo in imajo čas protestirati, se voziti s kolesi, protestirati pred šolami. Pošten delavec, ali pa delavec v zdravstvu ki se jebe že eno leto vsak dan s tem nima tega časa. Pa vsi ki mislijo, da je vse skupaj ta virus izmišljotina naj gredo delat v domove , bolnice, brez zaščitne opreme in želim jim da jim nekdo resno zboli in potem bi jih rad videl kako bi bili glasni. Zdaj pa ko doma sedijo in že celo zivljenje izkoriščajo državo so lahko glasni

      8 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      10.02.2021 ob 16:24 123 gost

      Saj naša vlada ma non stop zeleno fazo, POČIVALŠEK v taverni,eden od ministrov nedavno pri kodili, pa sigurno nej mel sabo sendvičev, zdaj so pa še hojsa hrvati zavrnili, samo on je izjavo ka je šel gledat če hrvati dosledno izvajajo ukrepe, zgleda kot da je tudi za hrvaško on minister, takšnih ciganov pa nega nigi v vladi, tej bedaki janševi pa itak vse verjejo

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.