https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KORONAVIRUS

Gledalci še ne smejo na športne prireditve, tekmovanja in treningi znova dovoljeni

16.2.2021  

Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 so sodelovali minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj, državni sekretar za področje izobraževanja in športa Marjan Dolinšek in Roman Brunšek, ravnatelj osnovne šole Škofljica.


Še vedno se nahajamo v oranžni fazi. 

Domovi za starejše in drugi socialno-varstveni zavodi se že pripravljajo na morebitni tretji val

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj je govoril o razmerah v domovih za starejše in ostalih socialno-varstvenih oseb. Trend novih okužb je dober, saj te zelo upadajo. Na ministrstvu in v zavodih si želijo, da se tak trend obdrži in celo zmanjša, vseeno pa morajo biti previdni na nove variante virusa, ki ga beležijo v tujini. Še vedno zaposlene redno testirajo v vseh zavodih, upoštevati je potrebno tudi ostale preventivne higineske in druge ukrepe, je povedal. Razmere skrbno spremljajo in jih bodo tudi v bodoče, je dejal Cigler Kralj. Cepljenje je zelo pripomoglo k zmanjšanju okužb v domovih za starejše. V februarju bi se nej cepili tako tisti, ki so pozneje izrazili željo po cepljenju kot tisti stanovalci, ki so šele prišli na novo v domove. Minister je povedal, da se tudi zaposleni odločajo za cepljenje, kljub temu, da so ti še vedno skeptični glede cepljenja. V domovih se je cepilo že več kot 2000 zaposlenih v domovih. Številke gredo v pravo smer, čeprav se niso tako visoke, kot bi si želeli na ministrstvu, je povedal Cigler Kralj. Vzpodbujajo tudi normalizacijo življenja v domovih za starješe tako izhodi kot tudi obiski, a pod strogim nadzorom in ob upoštevanju ukrepov in priporočil. Potekajo tudi priprave na morebitni tretji val okužb v zavodih in domovih za starejše. Dodatno skrb bodo posvetili psihosocialni skrbi tako stanovalcev kot zaposlenih. Ob tem, ko se zavzemajo za to, da je število okužb manjše in pripravo na tretji val, opozarjajo tudi na izčrpanost zaposlenih. Opozoril je tudi, da je desetlejtja bilo to področje- skrb za starejše- podhranjeno. Z razpisom pa bo ministrstvo zagotovilo nova sredstva za gradnjo kapacitet za starejše. Pripravljajo tudi nov zakon o oskrbi starješih.

Gledalci na tekmovanjih še prepovedani, trenerji in vaditelji obvezno na tedenska testiranja

Državni sekretar za področje izobraževanja in športa Marjan Dolinšek je predstavil nov odlok o športni dejavnosti. Ministrstvo je ukrepe pripravilo v sodelovanju s stroko in ministrico Kustec. Športniki so se lahko vrnili k svoji dejavnosti, treninge lahko izvajajo vse mlajše selekcije, kjer morajo upoštevati ukrepe. Število skupinskih treningov je omejeno na deset. Ob tem trenetji ne štejejo med udeležence. Dovoljeno je tekmovanje druge lige in mladincev v prvih ligah. Prisotnost gledalcev na športnih tekmovanjih še vedno ni dovoljena. Znova je dovoljeno, da vadijo skupine do deset ljudi. V zaprtih prostorih je dovoljen tenis, fitnes, drsanje in nekateri drugi športi, vendar ob upoštevanju vseh varnostnih priporočil. Vsi strokovni delavci- tako trenerji kot tudi vaditelji-v športu se morajo od ponedeljka naprej redno tedensko testirati, testa ne potrebujejo tisti, ki so virus preboleli v preteklih šestih mesecih ali so se cepili. Šport nikoli ni bil in ne bo žarišče širjenja novega koronavirusa, je povedal Dolinšek. Ob tem je opozoril tudi na varnost in higienske ukrepe pri smučarjih.

Učenci so veseli vrnitve v šole in upoštevajo higienske ukrepe

Roman Brunšek, ravnatelj osnovne šole Škofljica je povedal, kako poteka pouk v šolah, kjer so se učenci vrnili k fizičnemu pouku. Povedal je, da so se učenci naveličali pouka na daljavo in je njihovo ravnanje v šolah zelo odgovorno. Ravnatelji so v tem času speljali vse potrebne postopke, kot je tudi vpis v prvi razred. Ob tem so skrbeli tudi za socialne potrebe učencev, tudi pri dobavi računalnikov. Prav tako so skrbeli za psihosocialno pomoč učencem, ki so jo potrebovali. Pohvalil je tudi delo učiteljev, saj so se ti izjemno potrudili in pripravili na pouk. Večina učencev je na daljavo delovala dobro in redno. Zahvalil se je tudi vsem staršem, saj so tudi oni veliko delali s svojimi otroki. Rekel je, da se je krog učitelj-učenec-starš izredno dobro sklenil. Tudi učenci, ki so že 14 dni v šoli so marljivi in so se zelo dobro privadili delu v šoli. Tudi starejši učenci so dobro pripravljeni na spoštovanje ukrepov. Prosil je, da naj otroke, ki kažejo bolezenske znake ali tiste, ki doma kdo zboli, naj starši zadržijo doma, saj se bodo s tem lažje izognili zapiranju oddelkov in šol. Ravnatelji so dobivali navodila pozno, včasih celo prepozno, je povedal in upa, da se bo to spremenilo. Poudaril je tudi, da se šole spopadajo s tem, da zagotovijo vse varnostne ukrepe, ki jih morajo, saj imajo prostorsko stisko in nekatere druge težave. Težave se pojavljajo tudi pri izvajanju izbirnih predmetov, ki jih še izvajajo na daljavo. Težave so tudi s kadrom, saj ni dovolj učiteljev za zagotavljanje mehurčkov, v katerih naj bi bili učenci istega razreda. Ravnatelji, učitelji in učenci pa so veseli, da so se vrnili v šolo in se bodo trudili, da bodo nadoknadili zamujeno v znanju in v varnih razmerah, ki jih bodo šole zagotavljale.  

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      16.02.2021 ob 13:26 gost

      GNOJI JANŠEVI---------------SRAMOTA DRŽAVE SLOVENIJE.

      4 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      16.02.2021 ob 14:47 Wastold gost

      Od doma plačujem od 1400 do 2700 USD na teden, kar je presenetljivo, manj kot leto dni nazaj sem bil brez službe v groznem gospodarstvu. Dosledno izražam hvaležnost Bogu. S temi navodili sem bil počaščen in zdaj sem dolžan pokazati prijazno prijaznost in jo ponuditi vsem, tukaj .... ===> http://bit.ly/2Z9Eyxx

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      16.02.2021 ob 17:19 pizda gost

      +crkvena, druge države odpirajo življenje, ti domobranec govoriš o tretjem valu. Raje daj odgovor, kako ti umirajo ljudje v domovih, če so bili cepljni, al enostavno povej - gripa je, je bila in bo, številke, ki si jih izmišljuje vladna golazen pa si porinite v rit, da boste oštevilčeni.

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      16.02.2021 ob 17:23 dve varianti gost

      obstajata, ali primanjkuje evropskega kredita in je treba sranje KOVID končat, ali izmislit tretji val in nadalje zadolževati državo. Ni janez Janša nikomur pomogel, pomogel je evropski denar -posojilo, ki ga bo treba duplo vreačati, še tisi, ki so še danes v epruvetah ali moških jajčecih.

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.