https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Vlada presodila, da sta obstoječa zakon o zakonski zvezi in družinski zakonik ustrezna

18.02.2021 ob 6:05  

Vlada je na torkovi dopisni seji sprejela mnenje o pobudah za oceno ustavnosti delov zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih ter delov družinskega zakonika. Vlada meni, da obstoječa ureditev, kot jo določata zakon in družinski zakonik, ni v nasprotju z ustavo in ne pomeni kršitve človekovih pravic istospolno usmerjenih oseb.


Glede pobude za oceno ustavnosti 3. in 16. člena zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih ter prvega odstavka 3. člena in prve alineje 22. člena družinskega zakonika je stališče vlade, da pridržanje instituta zakonske zveze za zvezo in ženske, kot to določa veljavna ureditev, ne pomeni kršitve človekovih pravic istospolno usmerjenih oseb in tudi ne njihove diskriminacije na podlagi njihove osebne okoliščine.

Vlada zato predlaga, da ustavno sodišče ugotovi, da so izpodbijane določbe zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih in družinskega zakonika v skladu z ustavo, so zapisali v sporočilu po seji vlade.

Vlada je sprejela mnenje tudi glede pobude zagovornika načela enakosti za oceno ustavnosti 3. in 4. člena, prve alineje 22. člena, prvega odstavka 213. člena in 223. člena družinskega zakonika ter zakona o partnerski zvezi zaradi domnevne kršitve prepovedi diskriminacije zaradi spolne usmerjenosti, ker omenjena zakona ne omogočata sklenitve zakonske zveze istospolnim partnerjem in istospolnim partnerjem in ker obstoječa ureditev, tako v sklenjeni kot nesklenjeni partnerski zvezi, izrecno onemogoča skupno posvojitev otroka.

Stališče vlade je, da se z institutom posvojitve kot posebne oblike varstva otrok uresničuje ustavno zagotovljeno posebno varstvo in skrb otrok iz 56. člena ustave, s katerim se zasleduje izključno zaščita koristi otroka. "Glede na pravno ureditev posebnega varstva otrok v okviru instituta posvojitve ni mogoče zatrjevati, da je posvojitev pravica posameznika, ki želi posvojiti otroka, temveč je izključno pravica otroka, ki potrebuje tovrstno obliko posebnega varstva," so pojasnili.

Vlada tako ugotavlja, da obstoječa ureditev, kot jo določata družinski zakonik in zakon o partnerski zvezi, ni v nasprotju z ustavo, in predlaga, da ustavno sodišče vloženo zahtevo za oceno ustavnosti zavrne, so še navedli v sporočilu.

Fotografije so simbolične: Pixabay.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      18.02.2021 ob 8:55 gost

      Seveda vse je okej samo da se ni potrebno ukvarjati z tem nesposobni vladi.

      2 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      18.02.2021 ob 9:11 šilček gost

      Kdor se hoče pročiti se naj poroči iz ljubezni, ne pa iz pohlepa in prisile,ker potem ne bo dolgo poročen.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      18.02.2021 ob 12:14 gost

      KAJ JE ZAKON MATERE NARAVE!!!!!!?????????????????? Vse ostalo je velika oslarija ki vodi človeško družbo v propast!!!!!! o tem pa pederčine ne razmišljajo!!!!!!!!!! Dva baka bosta oče in mati!????? ubij bože

      4 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        18.02.2021 ob 16:57 kilonja gost

        To so ljudje ki se zavedajo lastnih deviacij, zavedajo se tega da nikoli ne bodo enaki heteroseksualcem in potem iščejo pozornost in sprejetje na vsakme koraku, da bi manj sovražili sami sebe ker so drugačni . Že v sami osnovi so njihove težnje smešne in nerealne . 1. Na vsakem koraku povdarjajo svojo drugačnost in da so ponosni na le to , a hkrati si na vsak način želijo biti heteroseksualci ( poroke, otroci, igra spolov kljub homoseksualnosti se en predstavlja za drugi spol ) . 2. želijo si otrok ( neiskreno ), a hkrati zavračajo spolni odnos ( torej heteroseksualni ), katerega " plod " je otrok . To je približno kot da rečeš da si ljubitelj avtomobilov, voziš jih pa ne.

        4 3 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      18.02.2021 ob 16:49 kilonja gost

      Nemudoma bi bilo treba odpraviti vse bonitete in privilegije skupnosti LGBT, ki se s svojo politično močjo ( vsaki drugi politik je že homo ker ma polno rit vsega, ne nujno še dobesedno :) delajo kar s ejim zapaše, to da pa zlorabljajo otroke da bi SAMI SEBI izgledali v družbi bolj normalni na račun posvojitev otrok, pa presega vse meje normalnosti . Na SVetu je morje ljudi ki so bolj diskriminirani kot so oni sami s svojimi samooklicanimi pravicami. Vsaki ki ne ve kam s sabo ima že svoje pravice, a oni ki ga vtakne v drevo ima recimor pravico podedovat celoten drevored tam kjer je nategnil drevo ? Sviženi levi možgani, od mamil, od neurejenih družinskih odnosov .

      4 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        18.02.2021 ob 17:05 Lendavski nadvojvoda(original) gost

        Kilonja,zagreti si,nekak se mi zdi,da moške rad pogledaš...kak oni madž.poslanec,ki je tudi bil glavni pri družinskem zakoniku,oni mali bradonja,ki so ga zasačili ko je vlekel drugemu vrlemu družinskemu očetu.

        2 2 Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      18.02.2021 ob 17:19 gost

      Vsi desni so itak prikriti buziji. Vsi pa imajo kao družino. Samo da sosed nebo vedel ka je peder.

      3 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.