https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GOSPODARSTVO

Gostinci ustanovili strokovni svet za gostinstvo in opozorili na razmere v panogi

20.02.2021 ob 6:00  

Gostinci bodo na vse težje razmere v panogi zaradi posledic epidemije covida-19 opozarjali tudi prek novoustanovljenega strokovnega sveta za gostinstvo. Zahteve, med katerimi je tudi 100-odstotno nadomestilo plače za zaposlene na čakanju, so strnili v odprto pismo, ki so ga poslali premierju Janezu Janši in ministru Zdravku Počivalšku.


Kot je na petkovi spletni novinarski konferenci pojasnil predsednik sekcije za gostinstvo in turizem pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije Blaž Cvar, jim je uspelo v strokovni svet povezati večino najbolj prepoznavnih slovenskih gostincev, ki bodo s strokovnim znanjem prispevali k bolj učinkovitemu zastopanju interesov panoge.

Na premierja Janšo in gospodarskega ministra Počivalška bo svet naslovil odprto pismo, v katerem ju želijo podrobneje seznaniti s trenutnimi kritičnimi razmerami, v kateri se je znašla panoga gostinstva in turizma. V njem bodo našteti tudi predlogi sveta za izboljšanje razmer na področjih, kjer je stanje najslabše.

Med predlogi je izplačilo stoodstotnega nadomestila plače za zaposlene na čakanju na delo v panogah, kjer je opravljanje dejavnosti prepovedano ali bistveno omejeno. Pozivajo tudi k ureditvi vprašanja obveznega izplačila regresov, ki ga mnoga podjetja v panogi po Cvarovih besedah letos ne bodo zmogla izvesti, odlogu plačila kreditnih obveznosti in znižanju davka na dodano vrednost.

"Zadnja točka v pismu pa je poziv k odpiranju panoge. Nikoli nismo dobili podatkov o okužbah v gostinskih lokalih, zato imamo argumentirane razloge za to zahtevo," je poudaril Cvar.

Po besedah člana strokovnega sveta Gašperja Čarmana si prizadevajo za odpiranje po italijanskem modelu, kar bi med drugim pomenilo odprtje restavracij do 18. ure, največ štiri osebe, ki niso iz istega gospodinjstva, za skupno mizo, obvezno uporabo mask med vstopanjem in izstopanjem iz restavracij ter obvezno razkuževanje rok. "Z odgovornim ravnanjem odprtje obratov po našem prepričanju ne bi povečalo števila okužb," je dejal.

Predsednik sveta Tomaž Kavčič je opozoril, da se z vsakim dnem zaprtja zmanjšuje poslovna kondicija gostincev. "Zavedam se, da sta na prvem mestu zdravje in vzdržnost zdravstvenega sistema, a tudi vzdržnost gospodarstva je pomembna," je dejal. Poudaril je, da so gostinci vladi hvaležni za vso dosedanjo pomoč, vendar ta ni dovolj.

Kot največji težavi je izpostavil nezmožnost ohranjanja delovnih mest in ne dovolj jasno komunikacijo pristojnih s podjetniki. "Zaposleni namreč odhajajo v tujino in druge panoge. Obenem gostinci potrebujemo jasna navodila glede ravnanja," je dejal.

Gostince v zadnjih dneh razburjajo tudi informacije, da vladni odlok že nekaj mesecev dovoljuje poslovna kosila v restavracijah, če so za mizo zaposleni iz istega podjetja in ob upoštevanju priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje, a zaradi napačne interpretacije tega niso vedeli. Kot je povedal Cvar, glede tega pričakujejo uradne informacije gospodarskega ministrstva. Če se bo izkazalo, da informacije držijo, bo moral nekdo odgovarjati, je poudaril. Odločitev glede morebitnega odškodninskega zahtevka je sicer po njegovih besedah v rokah posameznih podjetij.

Foto: Pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      20.02.2021 ob 9:58 Gost gost

      Ustanovili strokovni ..... politicni svet.... dajmo vsi ustanovit strokovne komisije

      5 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      20.02.2021 ob 11:16 šilček gost

      Gostilničari, počivalšek vas je nategnil koliko ste široki in dolgi,isto vsi politiki.

      13 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      20.02.2021 ob 13:38 Vrazji gost

      V steroj ostariji sta bila na kosili pocivalsek pa soboski zupan jevsek zaj da gostilne lejko strezejo jesti pa piti

      8 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      20.02.2021 ob 13:45 Lendavski nadvojvoda(original) gost

      Sem že povedal,Slavinec in Simoniti odpirata gostilne,Bog jima daj dober šank,dobro pijačo,pa dobro zalogo.

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      20.02.2021 ob 14:53 Brounally gost

      Priložnost za delo za vse! Zaradi Corone delajte v svojem domu, v računalniku in lahko delate s svojim delovnim časom. To delo lahko opravljate kot krajši delovni čas ali kot polni delovni čas. Z delom lahko v spletu zaslužite do 1000 USD na dan. Preprosto je, sledite navodilom na domači strani in jih natančno preberite od začetka do konca. Preverite podrobnosti ...... https://bit.ly/3rgMKrL

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      20.02.2021 ob 17:43 gost

      Nerazmin kak majo gostilničari problem z vlado. Počivausek pa z njimi nema problema saj mu gostilno odpri jo ko z malin prston migne. Rejsan ste dudeki gostilničari. Gda brijde golazen vladna k van jest nijn še rit polijžite. Namesto ka bi jih vrgli vo pa naj na pločniki ločejo in sunejo.

      7 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      20.02.2021 ob 18:45 LFL gost

      Trpljenje levuharjev je nepotolažljivo.Pa samo EN PROBLEM JE. NISO NA OBLASTI !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!NISO NA OBLASTI !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! NISO NA OBLASTI !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

      2 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        20.02.2021 ob 19:13 Lendavski nadvojvoda(original) gost

        LFL,trpijš,potrpi,v ponedeljek ti je odrešitev,pred banko boš z etnijo čakal,Ivan ti dá naš pejnez.

        4 1 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        20.02.2021 ob 20:35 123 gost

        Teleta janševa vi pa mogoče na fare odite kaj cukat pa še kaj se naučite, kak se izogniti kaznim zaradi pedofilije

        2 0 Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      20.02.2021 ob 19:16 gost gost

      Ti LFL, ojoj, kak si glupi, dobro ka se toga ne zavedaš. Vidiš, takše nuca puklasti pokvarjenec, ka bi brez vas, šteri ga zagovarjate pa ne vejte zakoj. Svašta odi po sveti- beda.

      5 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      20.02.2021 ob 19:36 NI TAK SLABO gost

      gostilničarjem, svoje pokasirajo, delavci so na zavodu, pa še gužve nimajo. Če bi jm bilo slabo in do dela, nivrag da so taki "picajzli" in bi se za to pobrigali. Ni jim enostavno za delo, SEDAJ BODO PA DVIGNILI CENE IN PROBLEM KORONE JE REŠEN. Narod pa itak blesav, da hodi tja pomije lizat.

      1 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      20.02.2021 ob 19:44 Hope gost

      I am making 10,000 Dollars at home own laptop. Just do work online 2 to 4 hour properly. so i make my family happy and u can do check it out what i do......... https://bit.ly/39JrDqt

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      20.02.2021 ob 19:47 Hope gost

      I am making 10,000 Dollars at home own laptop. Just do work online 2 to 4 hour properly. so i make my family happy and u can do check it out what i do……… https://bit.ly/39JrDqt

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      20.02.2021 ob 22:24 gost

      gost 19 :16 takšne mukije kot si ti pa rabijo levuharji .Samo en problem je PREMALO VAS JE.Narod je sprevidel komunajzerje zdaj pa je problem ker NISO NA OBLASTI.Poslužujejo se vseh ama vseh svinjarij samo na tak način se ne da priti na OBLAST.Zdaj pa treba še bolj zapreti PIPICE da se bo še bolj JOKALO.Jokice rdeče. Samo jokajte in stokajte saj drugo itak ne veste.HA HA HA HE HE HE HI HI HO HO HO HU HU HU.To je tisto kar me dela VESELEGA in ZADOVOLJNEGA.

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      20.02.2021 ob 22:27 gost

      lendavski siromaček , ges imam toliko mani mani , kot ga ti nikoli ne boš imel.

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.