https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KORONAVIRUS

Verjetnost strdka pri kontracepcijskih tabletkah tisoč proti milijon, pri cepivu AstraZenece ena proti milijon

22.3.2021  

Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 sta sodelovala prof. dr. Borut Štrukelj iz Fakultete za farmacijo v Ljubljani in Gregor Pečan, predsednik Združenja ravnateljic in ravnateljev.

"Sedemdnevno povprečno število potrjenih primerov se žal povečuje. Po danes objavljenih podatkih NIJZ znaša 820 (včeraj 808, v soboto pa 802).

Žal se ponovno povečuje tudi število oseb, ki potrebujejo bolnišnično oskrbo. V bolnišnicah se danes tako zdravi 494 pacientov (včeraj 473, v soboto 458).

Kljub temu, da je ob nedeljah navadno opravljenih manj testov in potrjenih manj okužb kot čez teden nekaj občin glede na včeraj potrjene okužbe izstopa in sicer: Kranj 11, Kamnik 20, Ljubljana 19, Maribor 42," izpostavi Maja Bratuša.

Cilji osrednje spletne strani za cepljenje proti covidu-19 so vzpostavitev zaupanja v varnost, učinkovitost cepiv in priporočila strokovnjakov ter spodbujanje različnih ciljnih skupin k cepljenju in posledično povečevanje precepljenosti. 

"37 tisoč prostovoljcev je prešlo klinično testiranje, ki je pokazalo, da je Novavax učinkovito 90 odstotno. Kaže pa učinkovitost tudi proti britanskemu in južnoafriškem sevu. Novavax je novost. To cepivo vsebuje protein torej se približuje klasičnim cepivom, ki jih uporabljamo proti različnim kužnim boleznim," pove dr. Borut Štrukelj. 

Med cepivi ne moremo izbirati

Štrukelj je izpostavil, da zaenkrat še ne moremo izbirati med cepivi, vendar bomo lahko kmalu.

Cepivo AstraZenece je varno  in učinkovito

"Cepivo AstraZenece je varno in učinkovito. Verjetnost pojava strdka je manj kot en primer na milijon cepljenih," pove Štrukelj, ki je poudaril primerjavo z oralnimi kontracepcijskimi tabletkami, ki jih uporablja veliko žensk. "Verjetnost nastanka strdka pri kontracepcijskih tabletkah je tisoč na milijon."

"Dober mesec in pol je, kar so se učenci vrnili v šolske klopi po dolgem obdobju šolanja na daljavo in počcsi vsi skupaj pridobivamo informacije o posledicah, ki so zaradi tega nastale.

Enakega nivoja znanja, kot je bil dosežen v podobnem časovnem obdobju v preteklih letih, ni, hkrati pa tudi ni vse tako zelo črno, da so nekateri govorili o izgubljeni generaciji. To je velik nesmisel.

Bo pa treba prilagoditi strategije pri načrtovanju doseganja standardov, ki so določeni v učnih načrtih. To delamo na vseh šolah preko preverjanj, da vidimo, kje ta trenutek smo.

Ugotavljamo, da so bili učenci izjemno veseli, da so se lahko vrnili v šolske klopi, da so se ponovno vzpostavili stiki z učitelji in prijatelji.

Potrebno bo dobro načrtovati, kako bomo do konca leta in v nadaljevanju "posanirali" nastale luknje in škodo," pove Gregor Pečan.

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      22.03.2021 ob 13:03 gost

      LAŽI, SAME VELIKE LAŽI OD TEH PLAČANCEV.

      13 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      22.03.2021 ob 13:22 gost gost

      Verjetnost strdka pri kontracepcijskih tabletkah tisoč proti milijon ? Saj sem vedno trdil, da seks škodi zdravju, ampak občutki so božanski !!

      4 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      22.03.2021 ob 13:37 gost

      Najprej se prepričaj koliko covid bolnikov je po bolnicah (LAŽI) tebi odgovarjam pa takrat piši takšne komentarje. Zresni se že .

      6 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        22.03.2021 ob 15:30 gost

        Brez veze, kaj sploh odgovarjate NA TE DEBILNE IN NEUMNE KOMENTARJE. NE VIDITE KA SO TO STRAHOPETCI, SERONJE IN MANIPOLATORJI.

        5 3 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      22.03.2021 ob 14:01 gost

      Kaj je s tem debilno vladnim hlapcem. Saj pa strdke so zabeležili pri moški popolaciji. Debil zabiti sploh Neve kaj govori tako laže. Saj pa moški nejemljejo tabletk proti zanositvi. To bi vladni debil moral vedeti ko njim za pove vladni stroki da naj lažejo. Saj pa je njegova žena neka posrana zdravnica. Verjetno tako nesposobna kot marsal tvito.

      11 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      22.03.2021 ob 15:46 gost

      Smc Pocivausek nebo maršali tvita komandiral. Ko pa jih je rabil da si je sestavil vlado pa so lahko komandiral. Tako dela SDS z vsemi strankami ko jih izkoristi jih zavrže. To je njihova stara taktika že 30 let. Krščanski demokrati, ljudska stranka, nsi, DeSUS. Vse so že izkoristili in jih zavrgli. In zaradi SDS niso nikoli presegli praga parlamenta. Edino nsi ko jo je vodili Ljudmila Novak ker ni hotela biti satelit,SDS. Zdj ko jih vodi mlekonja Tonin z kerim JJ vrtij okoli prsta bodo leteli iz parlamenta.

      6 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      23.03.2021 ob 19:22 Rdečuharji levuharji gost

      Rdečuharji levuharji so spet sprožili tretji val. Z bojkotiranjem ukrepov hočejo na račun umrlih ljudi zrušiti najboljšo vlado po osamosvojitvi. Rdečuharjem se prazni korito iz katerega žrejo in za njih življenja niso pomembna.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.