https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Dela na daljnovodu Cirkovce – Pince v polnem teku

29.03.2021 ob 6:00  

Izgradnja čezmejne daljnovodne povezave med Slovenijo in Madžarsko (Cirkovce–Pince) je v polnem razmahu. 


"Sistemska operaterja prenosnega omrežja Slovenije (ELES) in Madžarske (MAVIR) najavljata zaključek izgradnje daljnovoda in pričetek dodeljevanja čezmejnih prenosnih zmogljivosti na meji med Slovenijo in Madžarsko predvidoma v marcu 2022

Gradbena dela se izvajajo na celotni trasi, kjer so že pridobljena delna gradbena dovoljenja. Dela so v fazi, ko se na določenih stojnih mestih že vrši montaža jeklene konstrukcije," so zapisali pri Elesu.

Foto: Eles

Zaradi epidemije covida-19 je prišlo do zamika v pričetku del, ki je bil planiran 1. 3. 2020, tako da so se dela na terenu pričela s 6-mesečno zamudo. Dela so prilagojena pogojem, ki jih narekujejo vsi potrebni ukrepi za obvladovanje epidemije. Zaradi nepredvidenih zapletov na projektu je ELES pripravil rebalans terminskega plana izgradnje daljnovoda. V skladu s prenovljenimi terminskimi plani, ki predvidevajo pridobitev končnega gradbenega dovoljenja najkasneje v mesecu juliju 2021, bo tako daljnovod predvidoma zgrajen in pripravljen za poskusno obratovanje v mesecu marcu 2022. To pomeni, da je z marcem 2022 predvidena tudi vključitev slovensko-madžarske meje v evropske projekte oblikovanja enotnega trga z električno energijo in s tem komercialno dodeljevanje čezmejnih prenosnih zmogljivosti.

 

Formalen zaključek projekta je predviden konec leta 2022, ko bodo izvedena vsa zaključna gradbena dela in ureditev krajinske arhitekture, ki je predpisana v skladu z Državnim prostorskim načrtom.

»Sedaj zaključujemo manjkajočo povezavo s Slovenijo, edino sosedo, ki je do sedaj bila brez neposrednega dostopa,« je poudaril g. András Biczók, generalni direktor sistemskega operaterja MAVIR. »Madžarski del povezave je bil dokončan že pred leti in vzpostavitev te manjkajoče 80-kilometrske povezave 400 kV Cirkovce–Pince bo pomemben korak za sistemska operaterja prenosnega omrežja obeh držav pri zagotavljanju oskrbe z elektriko.«

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      29.03.2021 ob 11:13 Smrt kapitalista gost

      bild.de/regional/ruhrgebiet/ruhrgebiet-aktuell/hagen-bauunternehmer-liegt-tot-in-seiner-lagerhalle-polizei-ermittelt-75896158

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.