https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KORONAVIRUS

Škofa Zore in Novak pozvala k praznovanju velikonočnih praznikov v ožjem družinskem krogu

31.3.2021  

Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 sta sodelovala tudi Ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore in škof evangeličanske cerkve Augsburške veroizpovedi v Republiki Sloveniji Leon Novak.

Ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore

Ljubljanski nadškof Zore je uvodoma izrazil sožalje vsem, ki so zaradi epidemije izgubili svoje najdražje. Vsem, ki se zdravijo pa je zaželel blagoslova in čim prejšnjega zdravja. Zahvalil se je zdravnikom in zdravstvenim delavcem za njihovo požrtvovalno delo ter vsem tistim, ki v teh časih preizkušnje skrbijo za delovanje najbolj nujnih ustanov.

»Vlada je zaradi težkih epidemioloških razmer sprejela odlok in omejila javno življenje v času velikonočnih praznikov. Škofje se zavedamo, da je položaj zelo zahteven in da si strokovnjaki in vlada prizadevajo, da bi tretji val epidemije terjal čim manj žrtev,« je izpostavil in dodal, da je pomembno, da jim pomagamo z odgovornim ravnanjem, saj so od tega odvisna tudi življenja ljudi.

Letošnja velika noč bo že druga v času epidemije, ko v cerkvah ne bo bogoslužij in svetih maš z navzočnostjo ljudi. Škof je zato povabil, da vse velikonočne obrede, ki jih lahko izvedete v krogu družin in gospodinjstev, pripravite s preprostim srcem in jih opravite skupaj s svojimi domačimi.

»Velikonočni prazniki brez žive navzočnosti pri obredih naj bodo priložnost, da oblikujete cerkev v malem, da okrepite molitev, opravite domače velikonočne obrede ter spremljajte bogoslužje preko televizija, radia oziroma spleta,« je dejal.

Izpostavil je tudi, da nas bo epidemija lahko spremljala še nekaj časa. Zato je pozval k upoštevanju vseh ukrepov za preprečevanje epidemije. Vse, ki jim to zdravje dopušča, pa je povabil, da se cepijo, »saj je varovanje lastnega zdravja in zdravje bližnjih izrednega pomena, moralna dolžnost«. Ob koncu pa je zaželel še blagoslovljene velikonočne praznike.

Škof evangeličanske cerkve Augsburške veroizpovedi v Republiki Sloveniji Leon Novak

Škof evangeličanske cerkve Novak je uvodoma povedal, da imajo velikonočni prazniki v življenju kristjanov prav posebno mesto. »V običajnih razmerah so to dnevi veselja, druženja, medsebojnih obiskov ter svečanih bogoslužij,« je dejal in spomnil, da se zaradi pandemije Slovenija in tudi ostali deli sveta že nekaj časa nahajamo v izrednih razmerah.

Izpostavil je, da pandemija terja svoj davek ter marsikje do skrajnosti obremenjuje zdravstvene sisteme. Ranljivost življenja pa tudi družbe v teh dneh občutimo na še posebej boleče način, je dejal in ob tej priložnosti izrekel sožalje vsem tistim ki so izgubili svoje družinske člane, sorodnike, prijatelje. Hkrati je vsem tistim, ki se zdravijo zaželel, da čimprej okrevajo in se vrnejo nazaj v svoje domače okolje.

Spomnil je, da je zdravilo, ki nas zaščiti pred hujšo obliko obolelosti pri infekciji z virusom covida-19, že na razpolago. »Zato izkoristimo priložnost in se dajmo cepiti,« je poudaril. Poudaril je tudi pomen upoštevanja ukrepov s katerimi preprečimo prehitro širjenje virusa.

»Vsi predstavniki verskih skupnosti, vladnih in nevladnih strank ter zdravstvenih ustanov vas prosimo in spodbujamo: vztrajajte še naprej. Vsak izmed nas lahko bistveno prispeva k temu, da se širjenje virusa ne okrepi, temveč usiha. Obrnimo s skupnimi močmi krivuljo navzdol,« je dejal.

Zahvalil se je, vsem ki upoštevajo napotke vlade ter zdravstvenih ustanov in tako prispevajo k umirjanju števila obolelih v Sloveniji. Posebno zahvalo pa je namenil še zdravstvenemu osebju, delavcem v DSO, Rdečemu križu, prostovoljcem, humanitarnim delavcem, trgovcem ter  pripadnikom policije, vojske in civilne zaščite, vladi in opoziciji, ki skupaj poskušajo ublažiti zdravstvene in gospodarske posledice pandemije.

Ob koncu pa je še pozval: »Obhajajte velikonočne praznike v krogu vaše najožje družine, spremljajte bogoslužja preko televizijskih in radijskih sprejemnikov in ostanite doma. Prijavite se za cepljenje in izkoristite priložnost, ki nam jo omogoča medicina. Bodite blagoslovljeni in ostanite zdravi.«

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      31.03.2021 ob 15:58 gost gost

      Škofa Zore in Novak pozvala k praznovanju velikonočnih praznikov v ožjem družinskem krogu čimbolj skromno, brez preobjedanja !

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      31.03.2021 ob 16:23 gost

      Zdaj ko so dva meseca maševali in si malo nagradili do nan pamet solili. Pa še od dr] ave dobijo. Kajti tega ni nikjer v drugih državah da bi duhovniki dobili korona dodatek. Samo pri nas ker si s tem maršal tvito kupuje glasove gnoj pokvarjeni. Zdaj že izven meja evropskih opozarjajo kaj se dogaja v Sloveniji glade svobode medijev. Puklastuga,,,, adeka 2,,, pa boli kurac.

      9 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      31.03.2021 ob 17:16 Karel K. gost

      Ravno zaradi teh ideoloških namišljenih praznikov kateri nimajo nobene zveze z zakoni narave, se širi ta virus, ko jim politikanti dovoljujejo za te dneve izredne stike med ljudmi. Za takoimenovani božič so sprostili zapore in se je potem začel tretji val kateri je v Sloveniji in po Evropi zahteval na tisoče, desettisoče človeških žrtev. To so le potrošniški komercialni dnevi ko ti popi in fararji spodbujajo potrošnjo in to je smisel teh njihovih praznikov.

      3 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      31.03.2021 ob 17:23 Karel K. gost

      Ta vsebina ne sodi sem vendar moram komentirati, saj so vse komentarje zbrisali ko smo komentirali našega "Követa" Horvatovega Jožefa z Bistrice. Naš Jožef je prej prodal kožo kot je ustrelil medveda. Že si je zrihtal varnostnike in ženi sporočil veselo n ovico, da bo postal veliki vodja in jo bodo policisti varovali. V soboti so se policisti že angažirali in potem hladen tuš, njegovi kolegi poslanci so ga zafrknili in niso zamenjali Zorčiča in je Jožef ostal še naprej le poslanec.

      6 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      31.03.2021 ob 19:01 Skromni kristjani gost

      youtube.com/watch?v=iXho8DNayVc

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      01.04.2021 ob 12:54 Mokiqa gost

      Jožef bi rad bil predsednik DZ, naš burek poslanec živinozdravnik Židan bi pa rad prišel v Vlado RS, prleški poslanec pa itak je vseeno,samo da Vlada normalno deluje.Manšina pa itak mora vsakega poslušati.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.