https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KORONAVIRUS

V Sloveniji še ni bilo zabeleženega primera krvnega strdka po cepljenju

8.4.2021  

Prof. dr. Borut Štrukelj iz Fakultete za farmacijo v Ljubljani je kritičen do poročila Eme, saj ne opredeljuje, katerim skupinam se to cepivo priporoča, zato je to prepuščeno odločitvi držav članic. 

Včeraj popoldne je Evropska agencija za zdravila na osnovi zelo natančnih pregledov ugotovila, da je cepivo AstraZeneca učinkovito in varno, ter da so prednosti cepljenja bistveno večje od pojava zelo redkih neželenih učinkov, povezanih s krvnimi strdki.

"Izražamo zadovoljstvo glede odločitve Evropske agencije za zdravila (Ema), obenem pa izražamo kritiko temu poročilu, saj je bistveno premalo natančno, ne opredeljuje, katerim skupinam posameznikov je to cepivo namenjeno oz. priporočeno, kar vodi do zmede znotraj Evropskega prostora," pove Štrukelj.

"Do 22. marca je bilo danih 25 milijonov odmerkov cepiva AstraZenece. Zaznanih je bilo 62 primerov možganskih venskih tromboz in 24 primerov venskih tromboz v trebušni votlini. Do 4. 4. so številke narasle premo sorazmerno s številom cepljenj. Gre torej za približno 1 primer strdkov na 250.000-300.000 cepljenj oz. približno 1 smrt na 1,4 mio cepljenj. Še vedno govorimo o izjemno redkih primerih, vendar je povezava sedaj nekako vidna. Če bi statistično računali, je to še vedno zelo varno cepivo, vendar v Evropski uniji šteje posameznik in ne statistika. Če se to zgodi meni, vam ali vašim bližnjim, to seveda ni vseeno. Še naprej bomo spremljali varnost cepiva," pove Štrukelj.

V Sloveniji še ni bilo zabeleženega primera krvnega strdka po cepljenju s cepivom AstraZenece oz. z nobenim od cepiv. Vsi, ki so cepljeni s cepivom AstraZenece, pa naj bodo pozorni na svoje stanje po cepljenju. Če so pojavijo znaki hudih glavobolov, motenj vida, motenj krvnega tlaka, je treba poklicati pomoč, je dejal. Krvne strdke se lahko namreč odpravi.

Novo cepivo zelo podobno cepivu AstraZeneca

"Prihaja novo vektorsko cepivo, zelo podobno cepivu AstraZeneca, vendar gre za enoodmerno cepivo. To je cepivo Johnson & Johnson, ki je namenjeno vsem nad 18 let, ne vpliva na plod in možnost zanositve, učinkovito pa je po 14 dneh.

Celokupna učinkovitost cepiva Johnson & Johnson je 67 %, pri starejših od 65 let pa se kaže presenetljiva, kar 85 % učinkovitost. Osnovna učinkovitost (preprečitev resnega poteka bolezni) pa je že okoli 90-95 % - odvisno od skupin," še pove Štrukelj.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      08.04.2021 ob 13:54 gost

      Saj ne bodo priznali. Bolj jih boste zagovarjali, več boste lagali in pisali o varnosti tega cepiva, manj ljudi se bo z njim cepilo. Za tega " strokovnjaka " pa pričakujem, da ga tožijo proizvajalc kontracepcijskih tablet. In to mastno. Ne more človek kar tako nekaj gobcati in med sabo primerjati neprimerrljivo.

      16 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        08.04.2021 ob 14:46 gost

        14:38................... nihče na svetu še ne ve kakšni so dolgoročni stranski učinki tega in drugih cepiv. To se bo skozi leta in desetletja šele pokazalo. Je pa dovolj hudo že to kakšni stranski učinki so bili do zdaj. Zato so napredne države že prepovedale cepljenje s tem cepivom, nekatere že od vsega začetka. Tega ne boš našel na Novi24TV, boš pa našel v verodostojnih medijih- sploh tujih. Če obvladaš kak tuj jezik, malo poglej po internetu.

        13 5 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      08.04.2021 ob 17:08 gost

      Seveda so strdki vlada debilna je dobila srtke na možganaj. Kajti po obnašanju so njim možgane strdki požrli.

      7 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      08.04.2021 ob 17:41 gost

      Ne vem kaj se dogajo zadnje čase z Janševimi trolli. Nič več dosti ne trolajo, razen tam na članek o Romih. So se verjetno cepili s cepivom AZ, ker jim je neomadeževani in večno nedolžen tako zapovedal, zdaj pa prebolevajo stranske učinke cepiva. Tako je to, če si tako nor, da verjameš, da sta se Pahor in Janša cepila s tem cepivom.

      10 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        08.04.2021 ob 19:43 gost

        19:24................ hihihiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii, star sem 71 let pa sem ta koronek v enem tednu brez težav prebolel. Nekaj dni rahlo povišana telesna temperatura, ena Lekadol tableta in koronek je pobegnil od mene. Ti se pa za pet let v klet zakleni, na gobec nabij 10 mask in se 30 x cepi. Budalo hihihihiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii, beeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

        5 7 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        08.04.2021 ob 22:21 Karel K. gost

        Udbovski dvorski norček kateri je kopal kanale po Murski soboti, to si že stokrat napisal, da si star 71 let in si prebolel z enim lekadolom corono. Že svetovni strkovnjaki so ugotovili, da so tam, kjer so se držali ukrepov zminimizirali ta virus kot je to na Kitajskem , Tajskem, v Avstraliji, Novi Zelandiji.. Ti pa še vedno razlagaš neko tvojo sanjaško gostiln iško teorijo o tej bolezni. Saj ti n i treba nositi maske, vendar obstaja možnost, da boš slej ko prej dobil zares dobil virus vendar boš potem potreboval namesto ventilatorja kompresor ne pa le lekadol. Morda te bodo prisilili, da si boš sam plačal zdravljenje. Samo sanjaštvo, propaganda in populizem te drži skupaj, niti kančna pozitivnih človeških vrednot ni v tebi.

        8 3 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      08.04.2021 ob 20:31 gost

      Večno star 71, za tebe ni več pomoči, in ne cepiva. DEBIL, IDIJOT IN ŠE MARSIKAJ. ZARADI VAS TAKIH IN PODOBNIH TRPI CELI SVET,ŠKODA BESED.

      9 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        16.03.2023 ob 2:47 Matjaž gost

        Virus pomeni latinsko strup. Virus virologi imenujejo sloj penice, ki se naredi, zaradi zastrupitve, na poškodovani odmirajoči celici znotraj telesa, Zato virus nikoli ni bil in ne more biti prenosljiv. Zbolevamo zaradi zastrupitev: z zrakom, s hrano, z vodo, s cepivi, testiranji, zaradi raznih tablet itn.. Prehlad pa pomeni zastrupitev in čiščenje strupov iz telesa, ko se ti nakopičijo, kakor pri komu, vsaj enkrat ali dvakrat na leto.

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      08.04.2021 ob 22:59 gost

      Ne zamerite debelemu. On ne ve kaj se dogaja. Clovek je dementen zato mu ni za zameriti. Saj clovek sploh ne ve kolko je star, penzijo si predstavlja da ma vecjo kak Kucan. Saj si ni sam kriv. Socialna bi morala poskrbet za njega in ga strpat v dom ostarelih. Clovek ne upa ze leta ven iz svoje kamrice ker se boji da se bo izgubil in ne bo vec nasel domov. Verjemite mi, da mu ni lahko. Demenca je vrag..

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      09.04.2021 ob 8:09 gost

      Debeli ima že dolgo strdek v glavi.Zato pa je mentalno motena oseba.Cepiti ga je treba v glavo ,a rezultatov ne bo. Po toči zvoniti je prepozno. Kak njegovi Balkanci kažu :PIŠI KUČI PROPALO JE.

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.