https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Pametna skupnost Beltinci

19.04.2021 ob 10:20  

Občina Beltinci z današnjim dnem stopa na pot, da postane pametna skupnost. Proces oblikovanja strategije pametne skupnosti sovpada z oblikovanjem strategije razvoja občine. Za uspešen proces je ključna aktivna lokalna skupnost, kajti občina si želi kolektivno oblikovanih rešitev za specifične izzive.


Občanke in občani bodo s pomočjo spletnega vprašalnika in vprašalnika v klasični obliki dobili priložnost, da podajo svoje predloge za reševanje izzivov na sedmih izpostavljenih področjih. Na podoben način bodo v proces vključeni strokovnjaki in vplivneži.

»Smo na začetku procesa in v prihodnje bodo sledile še številne ključne aktivnosti. Za identificirane izzive bomo iskali najboljše (inovativne) rešitve, prav tako bomo prisluhnili mnenjem in predlogom občank in občanov, podjetij, obrtnikov, kmetov, društev, izobraževalnih, socialnih in zdravstvenih organizacij, javnih zavodov ter vseh drugih deležnikov, ki so pomembni za razvoj naše občine. Naša strategija bo poosebljala potrebe naše skupnosti ter naš skupen odgovor na izzive in priložnosti, ki jih prinaša sodobna družba. Prav tako bo strategija takšna, da jo bomo lahko vsi razumeli in se z njo vsi identificirali,« je ob začetku procesa dejal župan občine Beltinci Marko Virag.

Foto: arhiv Pomurec

Župan je za potrebe zagotavljanja dinamike procesa oblikoval posvetovalno telo, ki ga sestavljajo strokovnjaki z raznih področij. Posvetovalno telo ni zaprtega tipa, zato se mu bodo lahko priključevali vsi zainteresirani posamezniki.

Po opravljeni analizi prejetih predlogov, bo občina pristopila k testiranju rešitev na konceptu »živega laboratorija«, pri čemer si želi, da bo večina rešitev plod domačega znanja. Koncept »živega laboratorija« bo slonel tako na digitalnih kot ne-digitalnih kreativnih rešitvah. Občina bo vsem zainteresiranim posameznikom in podjetjem nudila močno podporo in odprt ekosistem.

Več informacij o procesu je na voljo tukaj

Vprašalnik za občanke in občane je na voljo tukaj.

    Fotogalerija