https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KORONAVIRUS

Nahajamo se v rumeni fazi, v zeleno bi lahko prešli že v začetku poletja

11.5.2021  

Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 so sodelovali doc. dr. Irena Grmek Košnik, epidemiologinja iz območne enote NIJZ v Kranju, mag. Renata Rajapakse, direktorica ZD Domžale, in dr. Leon Cizelj iz Instituta Jožef Stefan.

Govornica vlade Maja Bratuša je podala dodatna pojasnila glede pristojnosti za nadzor izpolnjevanja pogoja PCT v gostinskih in nastanitvenih obratih. »V kolikor se gost ne želi izjasniti glede izpolnjevanja pogoja PCT, ponudnik nastanitvenih in gostinskih storitev gosta zavrne,« je poudarila.

Glede na 14-dnevno število potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev se razmere v Evropi izboljšujejo je pojasnila Irena Grmek Košnik, epidemiologinja iz območne enote NIJZ v Kranju. Okužbe naraščajo le v treh državah EU, in sicer Irski, Latviji in Litvi.

Potrjeni primeri po regijah (na 100.000 prebivalcev) in sedem dnevno povprečje kažejo na to, da počasi prehajamo iz oranžne v rumeno fazo. Najverjetnejši vir okužbe pa je še vedno lokalni prenos, je še pojasnila Grmek Košnikova.

Leon Cizelj iz Instituta Jožef Stefan je izpostavil, da se glede na številke (manj kot 500 zasedenih bolniških postelj in 7-dnevno povprečje pod 600) že nahajamo v rumeni fazi. V prihodnjih dneh tako lahko pričakujemo dodatno sproščanje ukrepov.

Po projekcijah glede na trenutno število okužb in glede na cepljenje pa bi že v začetku poletja lahko prešli v zeleno fazo. 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      11.05.2021 ob 13:11 gost

      Koji umetnik stroke pa je spet ta debeli debil. Kaj predstavlja kero področje verjetno kaki čistilni servis. Vsa golazen je že ta govorniški oder pobožala. Saj ni čudno da državo vrag jemle če imamo toliko govorcev na davkoplačevalskem seznamu.

      14 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        11.05.2021 ob 14:13 gost

        To je SDS PLAČANEC dr. Leon Cizelj, ki je do zdaj pri vsaki napovedi zelo mimo udaril. Na internetu si poglejte na kakšno temo je napravil doktorat. In on se razume na epidemijo? Kot krava na klavir. Za Janšo je pomembno, da je leto dni lagal in strašil, naivneže in vernike tudi prestrašil s svojimi napovedmi, ki se nikoli niso uresničile.

        9 6 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        11.05.2021 ob 14:50 gost

        Kakšne naklada ta plačanec Cizelj . To so pravljice. A Janševi verniki in cerkveni naivni ljudje jim verjamejo. To je nekaj v smislu Kreka, ki je dejal, da bi brez Janše bilo pri nas 90.000 mrtvih. Krek je dobil direktorsko mesto NIJZ. Kaj ta Cizelj pričakuje za svoje laži? Ministrsko mesto, mesto evropskega poslanca, .............???

        10 4 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      11.05.2021 ob 13:41 gost

      hja no..v bazenih se že nabirajo alge,po vikendih pa prah..seveda ,da bomo kmalu na zeleni veji,pravtako kot smo bili lansko leto tega časa,le nekaj me zanima..lansko leto so preletavala letala,kaj bo pa letos?..morda nevem golobi pismonoše,ali pa jadralni zmaji?..pustimo se presenetit..kruha in iger se nadaljuje

      12 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      11.05.2021 ob 15:06 gost

      Nakladač in lažnivec Cizelj, kako zdaj ni 1.000 ljudi v bolnišnicah, ko je v Ljubljani bilo 27. aprila na kupu 14.000 ljudi???????????????????? Prekleti lažov en. Za preklet visoko plačo z nezasluženimi dodatki lažeš in strašiš ljudi. Boš dobil kazen. Še prekleto žal ti bo za tvoje laganje. Palica ima vedno dva konca.

      10 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      11.05.2021 ob 15:15 gost

      Samo da se ne bo ponovilo jesen 2020,ko bomo spet zaprti.

      9 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      11.05.2021 ob 22:56 kilonja gost

      Če bo Janša še na oblasti, se bo to zgodilo....tako je, če pa bodo prišli levuharji na oblast, bo pa to zgodovinski zasuk glede panedimije in levi psihopati bodo s svojim tiranstvom izgnali virus, ne samo s Slovenije, ampak iz Evrope. Levuharji bi že počistili s tem virusom in bi pokazali Evropi hudiča, ne pa to da Janšna zdaj okožuje ves Svet, kdo je še to videl ? :). Pa tudi konec bo svetovne recesije ko pridejo levi na oblast.

      4 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        12.05.2021 ob 9:14 gost

        Če nič drugega vaši neupravičeni in nezasluženi dodatki bodo zgodovina. Da nekateri doktorji dobijo mesečno već kot 8.000 evrov korona dodatka je izven vsake pameti. Pa tisti, ki korona bolnika še videli niste, dobite zraven še po 700 evrov ali več dodatka je tudi mimo zdrave pameti. Mi vsi, ki od tega nimamo popolnoma nič, bomo pa vračali vaše dodatke, pa naši otroci in vnuki. Glavno, da vi živite na veliki nogi na raćun nas in naših naslednikov. Pride čas, ko se bo to nehalo. ,

        1 0 Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      12.05.2021 ob 8:32 ajsaajsa gost

      Kak te zaj? če pa umiramoooooo

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.