https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KORONAVIRUS

Krek: V zeleno fazo bi lahko prišli v 10 dneh, z večjo verjetnostjo pa v začetku junija

13.5.2021  

Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 so sodelovali dr. Ignacija Fridl Jarc, državna sekretarka na Ministrstvu za kulturo, Simon Zajc, državni sekretar na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, Milan Krek, dr. med., direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje, in mag. Tjaša Žohar Čretnik, direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano.

Vlada se je včeraj sestala na seji, na kateri je podaljšala epidemijo za mesec dni in se odločila za dodatno sproščanje ukrepov v zvezi z epidemijo covid-19.

Ukrepe s področja ministrstva za kulturo je prestavila državna sekretarka Ignacija Fridl Jarc. V kulturnih ustanovah, torej knjižnicah, muzejih in podobno, se sprošča zbiranje oseb glede na kvadraturo in glede na število 50.

Sproščajo se tudi kulturne prireditve, in sicer je dovoljeno njihovo izvajanje tako zunaj kot znotraj, a le na prizoriščih, ki omogočajo sedišča. Prireditve brez sedišč tako niso mogoče, je poudarila Fridl Jarčeva. Število uporabnikov se omeji na 50-odstotno zasedenost sedišč, udeležba pa bo dopustna le ob negativnem testu, cepljenju ali prebolelosti covida-19.

Omejitev na 50-ostotno zasedenost sedišč po novem velja tudi za verske obrede in druge verske prakse v zaprtih prostorih, na prostem pa je število udeležencev omejeno na največ 50 oseb. Upoštevana pa mora biti razdalja 1,5 m, razen med osebami iz skupnega gospodinjstva.

Državni sekretar Simon Zajc je predstavil poglavitne spremembe v resorju Ministrstva za gospodarski razvoj. Med temi je opravljanje gostinske dejavnosti od 5. do 22. ure. Spremenjeni so tudi pogoji za ponujanje gostinskih storitev v notranjosti gostinskih obratov: razdalja med mizami mora biti tri metre, razdalja med osebami ni več določena, pogoj največ štiri osebe za eno mizo v gostinskih obratih pa ne velja več za družinske člane z otroci do 18. leta.

Povsod po Sloveniji lahko kampi ponujajo do 70 odstotkov razpoložljivih enot. Sem niso všteti pavšalisti, torej tisti, ki imajo zakupljeno parcelo skozi celotno sezono, je pojasnil Zajc.

Omogočeno je tudi delo igralnih salonov in prirejanje posebnih iger na srečo.

Število novookuženih v Sloveniji počasi, položno pada, največ okužb pa je med aktivno zaposleno populacijo, je povedal Milan Krek, direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje. »Računamo, da se bo trend zmanjševal še naprej,« je dejal in dodal, da bi po napovedih strokovnjakov lahko v 10 dneh prišli v zeleno fazo, z večjo verjetnostjo pa v prvih dneh junija.

Tjaša Žohar Čretnik, direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano, je predstavila različice novega koronavirusa v Sloveniji, in sicer še vedno prevladuje angleška različica.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.