https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Se spomnite praznika jugoslovanske mladine?

25.05.2021 ob 9:00  

25. maja smo v času po II. svetovni vojni, pa do konca osemdesetih let prejšnjega stoletja praznovali »Dan mladosti«, katerega glavni simbol je bila Štafeta mladosti. Gre za praznik jugoslovanske mladine ob katerem so se po nekdanji skupni državi odvile številne proslave in prireditve.

 

Na ta dan je svoj rojstni dan praznoval takratni predsednik države Josip Broz Tito, ob tem pa so se po nekdanji skupni državi odvile številne proslave in športne prireditve v šolah. Josip Broz - Tito, se je v resnici rodil 7. maja 1892 v Kumrovcu na Hrvaškem, kot sedmi otrok v družini, Hrvatu Franju Brozu in Slovenki Mariji Javoršek. V letih 1945-1953 je bil prvi predsednik vlade povojne Jugoslavije, od leta 1953 do 1980 je bil njen predsednik, po ustavi iz leta 1974 pa tudi formalno njen dosmrtni predsednik.

Dan mladosti v Mariboru 1961.

Vsakoletno praznovanje mladine so tako zaznamovale športne prireditve, proslave po šolah, štafeta mladosti (ali tudi Titova štafeta).

Glavni simbol praznika je bila štafeta mladosti imenovana tudi Titova štafeta, ki je bila organizirana vsakič iz drugega mesta, prvič pa iz Kumrovca, rojstnega kraj nekdanjega voditelja Jugoslavije. Prve štafete so bile najbolj originalne in raznolike, tekom let pa se jih je zvrstilo kar 43. Štafeta je vsako leto svojo pot začela iz drugega mesta ter bila nato nošena okoli mesec in pol skozi vse jugoslovanske republike ter svojo pot zaključila 25. maja v Beogradu kjer so jo predali Titu. Štafeto so nosili mladi posamezniki z izjemnimi dosežki na področju izobraževanja, športa ali družbeno-političnih aktivnosti. Nošenje štafete je predstavljalo veliko čast. Posebna pozornost se je namenjala prvemu nosilcu in zadnjemu nosilcu, ki je štafeto predal Titu.

Štafeta mladosti v Mariboru 1961.

Predaja štafete se je prenašala tudi po televiziji, saj je šlo za prireditev, v kateri je sodelovalo več tisoč mladih iz vse Jugoslavije. Na koncu se je štafeta predala Titu, z voščilom za rojstni dan z iskrenimi željami za dolgo življenje in dobro zdravje. Zadnja štafeta je krenila 21. marca 1987 proti Beogradu s Triglava. Leta 1988, natančneje 26. januarja, pa jo je Zveza socialistične mladine ukinila.

  Štafetne palice v Muzeju zgodovine Jugoslavije.

Vse je potekalo pod sloganom bratstva in enotnosti, ki je povezoval različne narodnosti znotraj Jugoslavije, gesloma, ki sta nam danes nerazumljivi. Prav tako čaščenje maršala Tita, ki je po eni strani sicer bil voditelj brez primere, dosmrtni predsednik Jugoslavije in človek, ki je v eni državi uspel držati skupaj številne narode, po drugi strani pa vojni zločinec, ki po koncu vojne ni toleriral drugače mislečih. Možno da imamo lepe spomine, na čas zlatega socializma, tudi zaradi lahko dostopnih delovnih mest, stanovanj, brezplačnega šolstva in zdravstva.

 Josip Broz Tito leta 1961. 

Štafeta in praznovanje dneva mladosti bodo ostali tako trajno zapisani v zgodovini. Čeprav Jugoslavije ni več, se mnogi v vseh državah nekdanje SFRJ še zmeraj spominjajo tega dneva in ponekod nosijo štafete, ki jih prinesejo vse do Titove grobnice v Hiši cvetja v Beogradu.

*Foto: sl.wikipedia.org

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      25.05.2021 ob 9:35 Karel K. gost

      Ta prispevek je potrditev, da se je v prekmutju titoizem zasidral v medijske hiše. Drugi slovenski mediji te propagande ne delajo v prekmurju pa se prikazujejo slike desetega največjega zločinca v 20. stoletju. Nteguje se prekmursko mladino, da je to bil praznik mladine. To je bilo propagandno pranje možganov mladini, da so jih skupaj zbobnali in so slavili rojstni dan zločinca Tita.

      25 92 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        25.05.2021 ob 13:10 Perto gost

        Kaj ti je manjkalo u Titovo vreme gospod isao si kamor si hotel sluzbu si dobo posud plače si ble dobre da si živo super I se na morje si so na račun države imo si ozimnicu preko sindikata I nisi razmislijo dali če te delozirat iz stanovanj I dali češ imat drug dan kaj pojest. Kaj pa ims zdej korupciji in kriminal, lahko vam je zdej srat na Tita in njegovi diktaturi zakaj niste še u tista vremena bunili da vam ni dobro. Sramota

        54 13 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        25.05.2021 ob 13:15 Karel K. gost

        Ti nisi živel v tej titoistični državi, saj pišeš neumno propagando. Pa ta država ti je v krvi razpadla, ker ni bilo več jesti v njej ne razvoja, korupcija in kraje so bile na višku, laganje je bil temelj njenega funkcioniranja. Vsaj trezen bodo, ko pišeš komentarje pa ne od alkohola.

        11 50 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        25.05.2021 ob 15:42 kilonja gost

        25.5. je praznik dvornih norčkov, ki so kot ovce cepetali na paradah, saj pa to so isti ljudje,ki jih lahko vidimo kolesariti ob petkihg,čredni nagon, za ovce rojeni in ovce vzgojeni, balkanski sindrom, kozojebi .

        8 47 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      25.05.2021 ob 9:50 gost

      Tisti, ki smo to veselje, tovarištvo, srčnost, lepoto doživljali iz leta v leto, tega nikoli ne bomo pozabili. Kot mlad izvrsten športnik sem nosil Titovo štafeto. Tisti prijeten, ohrabrujoč, navdihajoč, ........ občutek se enostavno ne da opisati. Sploh pa dogajanje na stadionu JLA v Beogradu - danes stadion Partizana. Nepozabno. Vsako leto ga praznujemo z družino in prijatelji. Zvečer bo žurka. ŽIVEL DAN MLADOSTI.

      96 18 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        25.05.2021 ob 11:20 gost

        11:08 .......... Jugoslavija je bila 41 let moja domovina. In ne bom je nikoli zatajil kot Janša in njegovi vojščaki v SDS. Samo toliko ti povem, da štafete ni mogel nosti vsak, samo tisti smo jo nosili, ki smo se izkazali na kakšnem področju življenja. Meni je v ponos in neizmerno veselje, da sem lahko bil med temi ljudmi. Za ostalo škoda mojega časa, ker takrat nisi živel in ne veš kako je bilo. Verjameš pa domobranskim naslednikom, ki lažejo na veliko in obračajo zgodovino na veliko.

        77 20 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        27.05.2021 ob 17:57 Walter Weiss -Tito gost

        Ko ima omladino kao ja, ne treba se plašiti za svoju budučnost. Svake godine idu na radne akcije, udarnićk ispunjavaju radne obaveze, izgrađuju demokratski socializam - meni Rolls Royce, Chivas Regal, Habanke, njima fićo, stojadan, šljivovka i udarnićka značka. Što ih jače j...m, to me više vole, za mene bi se čak odrekli i svoje žene.

        1 1 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      25.05.2021 ob 10:51 gost

      V SVETU SO TITA OBČUDOVALI samo po razkošju in udobju, ki si ga je privoščil na nivoju kraljev in po prodajanju praznih sanj ter navdušenju rdečih jugo vernikov surovega neizobraženega diktatorja, ki si je oblast utrdil z uničenjem neposlušnih nasprotnikov ter hkrati igral uglajenega in dobrega državnika in zato so ga mnedijsko zmanipulirane množice oboževale in norele od navdušenja kot pri J.Korejskem Kimu, saj si je lahko privoščil več kot katerikoli drug diktator na svetu.Smešno je kako veliko ljudi še vedno zagovarja, če ne kar obožuje jugoslovanskega maršala, bivši jugoslovanski kralj pa povsod velja za negativca. Pa ju primerjajmo: Pod Titom smo imeli enopartijsko vladavino, pod Karađorđevići večstrankarski parlamentarni sistem. Tito je dal pobiti cca pol milijona zvezanih ujetnikov, Karađorđević nobenega. Pod Karađorđevićem smo imeli leta 1939 praktično enak standard kot v Avstriji (Štajerska npr celo 99%), pod Titom pa štirikrat nižji. (1.del)

      26 62 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      25.05.2021 ob 10:53 delavec gost

      toga več nede zdaj smo vsak za sebej edijno šport nas gdaj pa gdaj poveže na kratko te pa jovo na jovo ........................vsak po svoje

      45 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      25.05.2021 ob 10:57 šilček gost

      Vsi,ki blatite Tita ste najprej jedli kruh in pili vodo ki vam jo je on dal in priboril in vi idioti kapitalistični,domobranski,in belogardistični,ki ste bili največji izdajalci Tita in svojega naroda še svojo mater in očeta ste zatajili ,maš u pizdo materno idiotsko.

      62 19 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        25.05.2021 ob 13:01 Karel K. gost

        Pa ti si originl šilček. To kar si napisal je izkaz tvoje osebnosti in si dokazal, da ti je mesto nekje v poboljševalnem zavodu ali pa da se napotiš v Belorusijo, Severno Korejo v Turčijo ali Kitajsko, Rusijo.Kaj če bi Nemci slavili Hitlerja. Oni so še porušili in prenovili njegovo rojstno hišo v Braunauu, da le nebi bilo spomina nanje. Tito je le kopiral Hitlerja in njegove zločine izvajal po vojni, hitler jih je večinoma med vojno. Ti si izdajalec slovenskega naroda, ko poveličuješ obdobje ki je bilo katastrofa za večino slovenskega naroda. Seveda ste manjšina dobro živeli, tudi pod Hitlerjem so mnogi dobro živeli.

        11 46 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        25.05.2021 ob 14:45 gost

        Karel tebe je potrebno poslati v psihiatrično ustanovo na zaprti oddelek. Samo psihični bolnik ali totalnonapumpani človek z nekimi lažmi lahko primerja Hitlerja in Tita. Kako si ti sploh lahko preživel to hudo, hodo in diktatorsko obdobje Tita in socializma ( kot ti pišeš in lažeš )? Pa kot si nekje napisal si bil profesor na poklicni šoli in imaš dve diplomi. Pa vse to si uspel napraviti zastonj v tej Jugoslaviji? Ali si šel v zasebno Jambrekovo fakulteto, plačal in dobil papirje? Ubogi dijaki, ki si jih ti učil, če je res, da si učil na neki šoli. Si že takrat take norosti pisal ali si kasneje zbolel?

        33 9 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        25.05.2021 ob 17:00 Karel K. gost

        Veš Džauže, v inženirski usmeritvi študija ni biloprednost, znati titoistično ideologijo ni bilo pomembno, da obvladaš samoupravljanje in SLO ampak so tu učili le strokovnjaki. Profesorji na tej fakulteti niso bilipodporniki titoizma ampak stroke, zato tudi mi študentje nismo bili s tem nafilani. Teško sem ga preživel ker sem padel v njegovve zobnike in ste mi vi titoisti na hrbet obesili Udbo.Jaz svojih učencev nisem učil samoupravljanja, laganja, kraje premoženja manipulacij diskreditacij ampak sem jim razlagal kako se živi po svetu in sem jih učil stroke. Zato oni niso bili bogi, saj danes zagotovo ne prisluhnejo tvoji zlagani titoisatični propagandi in si nikoli nito niti pomislili, da bi nosili titovko, rdečo zvezdo in puško da bi slavili vašo titoistično zlagano zgodovino in tega zločinca.

        5 23 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        25.05.2021 ob 17:28 gost

        Karel, da takoj razčistiva. Si se zastonj izšolal za inženirja v Jugoslaviji? Si dobil delo in dobro plačo v Jugoslaviji? Potem ta Jugoslavija ni bila tako zanič kot ti lažeš. Kako si ti učence učil kako je v drugih državah, če v te državah nikoli nisi živel? Si jim razložil, da bi si v teh " demokratičnih " državah morali študij mastno plačati, v Jugoslaviji ga pa imajo zastonj? Ne vem o kakšni UDBI ti pišeš, jaz nikoli nisem imel kakšni težav vašo namišljeno UDBO. Mogoče zato, ker sva midva z ženo pošteno živela, ti si bil pa že po naravi nagnjen na lopovsko stran. Te je ta strašna UDBA pretepala, zaprla, si bil dalj časa zaprt, so ti vzeli hišo in avto ali kaj vraga so s tabo počeli, da si tako nor na njih? Daj, enkrat se zberi in kot človek napiši komentar z neko vsebin i nekimi dejstvi.

        24 6 Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      25.05.2021 ob 11:07 gost

      Ta clanek o Titu in dnevu mladosti je tak Df objavil. Pomurec je tak ekstremno levi portal, ki komunisticne praznike kuje v nebo.

      11 34 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      25.05.2021 ob 11:07 Karel K. gost

      Komentator 10.51 je vam titofilom napiusal na kratko resnico. Vaša naloga pa je, da s svojim negativnim propagandnim stampedom poneumljate mlade, da so tedaj bili spoštovani in so celo imeli praznik. Tito je živel na laži, bil je največji lažnivec in manipulator svojega časa in še danes ga nihče ne prekaša razen mu sledite vi titoisti v Sloveniji, ko razširjate laž po celi evropi o dejanskem stanju v Sloveniji. Prevarali ste slovenski narod leta 1945 in tudi leta 1990 s pom,očjo svojih vrinjencev v slovensko pomlad, ki so vam omogočili poliitčno preživetje. Kdor slavi zločinca ne more biti priseben, nima vseh papirjev. Posledice tega titoizma čutimo danes, ko živimo po 30. letih samostojnosti v kaosu, v revščini nesvobodni.

      14 44 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      25.05.2021 ob 11:10 Karel K. gost

      Nasledniki titoističnih revolucionarjev in nekaj njih ostarelih originalov, so se preseliti v samostojno Slovenijo s celotno kadrovsko in ideološko infrastrukturo, v teh 30. letih so skrbeli le za to, da so ohranjevali kaotično stanje, korupcijo in nepravno državo, z namenom, da bi državljanom Slovenije, slovenskemu narodu dokazali, da je bilo v titoizmu pred letom 1990 vse v najlepšem redu, da je bila država pravno, socialno in demokratično urejena, da sta se cedila med in mleko. Niso dovolili prodor proevropske demokracije, proevropsko urejenega življenja, vladavine prava in pregledne privatizacije v Slovenijo. Ves časo so dovoljevali kraje državnega in drugega premoženja, kar so se dobro naučili v bivšem sistemu, korupcijo so skoraj uzakonili.

      11 42 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      25.05.2021 ob 11:36 Lendavski nadvojvoda(original) gost

      ŽIVEL DAN MLADOSTI,ŽIVELA MLADOST JUGOSLAVIJE,ŽIVEL SOCIALIZEM,ŽIVELO DELAVSTVO.

      48 13 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      25.05.2021 ob 11:43 Lendavski nadvojvoda(original) gost

      Ob dnevu mladosti voščim spreobrnjenemu Ivanu Komunistu usrano starost,prav tako desnim fašistom in izdajalcem domobrancem ,enkrat izdajalec lastnega naroda,vedno posranec ogabno nagravžni.

      32 13 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      25.05.2021 ob 11:49 Le naprej gost

      Mislim, da je Titov čas že dooooolgo del zgodovine, manj čas naše mladine. Misliti je treba na jutri. Neka nostalgija na krasne stare čase je človeku samo v škodo. Se še danes mogoče kdo spomni jugoslovanskih kraljev, avstroogrskih cesarjev? Pa so jim nekoč delali strašne proslave, postavljali spomenike, po njih imenovali trge, ulice. Vse je to preteklost. Vse.

      12 28 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        25.05.2021 ob 12:30 gost

        Ne razumem takšnih ljudi kot si ti. Avstrogrska je res zgodovina, a nič ne škodi, če veš kaj o tistih časih. Medtem, ko nas, ki smo živeli v Jugoslaviji, ki je bila za delavca veliko boljša od današnje Slovenije in , je bila dolga desetletja naša domovina, še veliko živih. Kako se boš ti boril za svoje pravice, če ne veš kaj so tvoji predhodniki imeli? Kaj res nimaš staršev in starih staršev, da bi ti kaj povedali? ZNANJE še nikoli ni bila ovira za napredek človeštva - edino v cerkvi je to ovira.

        33 10 Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      25.05.2021 ob 12:15 gost

      :) a po novem se pa ne objavlajo vsi komentarji?

      18 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      25.05.2021 ob 13:49 gost

      Meni so pa stari starši povedali, da je predvsem v prekmurju pa prlekiji blo za časa juge velika revščina in je zato ogromno slovencev , Bosancev, Hrvatov in Srbov odšlo za trebuhom za kruhom v tujino, na milojone Jugovičev, ali boš rekel, da še nisi čul za gasterbajtarje, ali boš menil, da so ti milijoni, ki so zaradi revščine v Jugoslaviji odšli v tujino vsi ustaši, četniki in domobranci? df vsaj emkrat bodi realen, ne da samo v božjo mater vsak dan provociraš. Vem, da si plačan za to pa vseeno, ti je provociranje še edino veselje v življenju??????????'' Jaz bi raje crknil, kak da vsak dan provociram pa se delam norca. pokvarjen si v dno duše, če jo sploh imaš.

      15 19 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        25.05.2021 ob 15:56 gost

        Napisal sem ti dolg odgovor z uradnimi številkami, ki pa ni objavljen. Zato bolj na kratko. Rodil sem se leta 1950, zato vem kakšno je bilo življenje v Jugoslaviji. Po celi Evropi je bila po drugi svetovni vojni revščina. Enkrat si ti in janševiki dajte dopovedati da ne moreš primerjati leta 1960 in leta 2020. Vi s ne zavedate, kaj vse prinese razvoj v 60 - ih letih. Na to mislite, ko pljuvate po Jugoslaviji. Takrat nobena država na svetu ni mela pametnih telefonov, pametnih barvni televizorjev, modernih avtomobilov, .................... poglej nemški avto iz leta 1960 in iz leta 2020. Opaziš razliko? Prekmuje in Prlekija sta še danes po 30 - ih letih samostojne države najbolj zaostali pokrajini. V Jugoslaviji je v Murski soboti bilo več kot 25.000 delovnih mest. Koliko jih je danes? Z ženo sva si Jugoslaviji pri moji starosti 29 let sezidala svoj0 hišo. Danes lahko o tem delavec samo SANJAAAAAAAAAAAAAAAAA. Leta 1987 je bilo v Sloveniji - v takratni Jugoslaviji manj kot 20.000 brezposelnih, danes jih je več kot 90.000. Pa jih veliko dela v Avstriji. V Jugoslaviji smo imeli veliko tovarn, ki so bile med petimi ali desetimi najboljšimi na svetu. Kaj imamo danes?.............................................................

        28 7 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        25.05.2021 ob 16:12 gost

        Daj napiši koliko si star in kaj imaš ti Sloveniji pri tej starosti. Družino, otroke? Koliko ur mesečno delaš in kako daleč od doma? Lahko dobro živiš s svojo plačo? POŠTENO, BREZ LAŽI, ker jaz sem v prejšnjem komentarju napisal pošteno. Še to ti bom napisal ( lahko preveriš na internetu, če meni ne verjameš ), da je upokojenec v Jugoslaviji imel pokojnino za polno delovn dobo v višini 85 % plače, danes jo ima v višini 57 % plače - po zaslugi Janševe vlade. Takrat so se ženske lahko upokojile pri starosti 50 let, moški pri staosti 55 let. Je bila za ljudi to slaba država? Jugoslvija ( tudi to lahko peveriš na internetu ) je obstajala 46 let, imela 24 milijonov prebivalcev in je imela 14 milijard evrov dolga, Slovenija obstaja 30 let, ima 2 milijna prebivalcev in ima 38 milijard evrov dolga. S tem, da je Slovenija večino tstega kar smo v Jugoslaviji zgradili prodala, privatizirala ali uničila. Si kdaj kaj slišal o tem?To niso nobene provokacije, to so dejstva!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1

        26 7 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        25.05.2021 ob 17:14 Karel K. gost

        Džauže, kakšne norosti pišeš. Pametnih telefonov in barvnit TV ni bilo v Evropi in na svetu, so pa imeli črno-beleTV sprejemnike desetletja prej kot v Sloveniji kmetje so imeli traktorje in času primerne stroje za obdelavo polj, V Sloveniji pa so še v sedemdesetih letih orali s kravjo vprego in šele tedaj so prihajali TV sprejemniki v domove in to ČB. Kakšen avto pa je imela Jugoslavija, plagiat fiata, fička so začeli izdelovati, v osemdesetih tisti Jugo katerega so izvozili v ameriko, da so ga dobili kupci kilograma kave kot dodatek. Primerjaš razvoj, serveda je nemški avto zdaj lepši kot je bil v 60. letih, vendar v Sloveniji ni razvoja vseh 45 let in tudi zadnjih 30 let ko smo živeli pod titoistično diktaturo. Posojila ste jemali, da ste razmnoževali razne razprave o uvedbi samoupravnega socializma. Ustarjali ste TOZDE, ko so ti propadli, ste jih združili v SOZDE in na koncu so tudi ti propadli in s tem je bilo zaradi ekonomskih razlogov konec s tvojo titovo norostjo. V 60. in sedemdesetih letih je bilo pol Prekmurja v tujinmi, Avstriji, Nemčiji na Švedskem, Franciji in drugod. Nezaposlenosti ni bilo zaradi tega in pa zaradi tega, ker ste titoisti imeli v DO prezapolenost, nepotrebne zaposlitve, samo da ste dokazovali, da ni zaposlenih v titoizmu. Ti zdaj ravno to norost in neumnost podpiraš in nateguješ mlade z negativno propagando, Če kdo laže, potem lažeš o tej titoisitčni preteklosti in to trikratno.

        7 21 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        25.05.2021 ob 18:00 gost

        Karel, še en tvoj neumen komentar. Skravami so mogoče orali v tvoji zabačeni vukojebin tk ob madžarski meji. Kakše inženir si ti bil, če nimaš pojma kaj smo mel v Jugoslaviji? Spomnim se, da sem doma gledal televizijo pri starosti priblžno 10 let, tudi pralni stroj je oče kupil dokaj hitro, tudi nekje v tem času. Vozili smo se pa v tistem času tudi z LADO, kar je bil za tiste čase kar soliden avto. Si slišal kdaj za računalnik partner in Triglav, za telefone ETA 80? To so prvi računalniki v Evropi, ki jih je sestavila Jugoslavija, telefon jugoslovanske pameti in izdelve, ki so ga takrat uporabljali po celem svetu. Najboljše smuči, najboljše turbine, najboljša velika dvigala, med najboljšimi pralnimi stroji in hladilniki, med največjimi in najboljšimi proizvajalci mineralne vode in sokov, zelo dobre avione, odlične pralne pračke in kozmetiko, tovarne čokolade in keksov, .......................... Vse to smo takrat md prvimi izdelovali v Jugoslaviji. In še veliko tega. Ti si pač živel v zabačenem selu tik pr madžaski meji kjer ste bili pač 30 let za nami. O posojili pa imaš vse na internetu, če si že takšen bedak, da tega sam ne veš. Jugoslavija dolga 14 milijard evrov, Slovenija dolga 38 milijard evrov. Nimaš pojma o ničemer.

        20 4 Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      25.05.2021 ob 14:12 Davaid gost

      ● Delam s krajšim delovnim časom več kot 13 tisoč dolarjev na mesec. Ves čas sem slišal, kako so mi drugi govorili, koliko denarja lahko zaslužijo na spletu, zato sem se odločil, da ga bom preučil. No, vse je bilo res in mi je popolnoma spremenilo življenje. Zadnji mesec je njen ček znašal 12712 USD, samo nekaj ur je delal na prenosnem računalniku. To počnem.......... https://www.online700.com

      0 14 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      25.05.2021 ob 16:04 kilonja gost

      Poglejte samo fotografijo od Tita, pravi fašist, rasist, ki je želel izbrisati narode jugoslavije, jih iztrebiti in narediti nov narod, podložen SRBOM. Ve se da so Srbi in njihovi hlapci praktično edini jugonostalgiki.

      8 25 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        26.05.2021 ob 8:43 Lendavski nadvojvoda(original) gost

        Kilavi,ko pišeš ,imaš podobo svojega idola pred sabo,fašisti so bili domobrani,verni klavci so bili,izdajalci odurni....oče tvojega vodje je tudi bil domobran.

        5 2 Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      25.05.2021 ob 16:32 gost

      Ob tej priložnosti napišem še to, da se je za predsednika ZSMS zelo trudil in hotel postati zdajšnji predsednik vlade Ivan Janez Janša. ZSMS pomeni Zveza socialistične mladine Slovenije. A JANŠE MLADI ŽE TAKRAT NISO MARALI IN SO LETA 1988 IZVOLILI JOŽEFA ŠKOLJČA ZA PREDSEDNIKA ZSMS. Janša je pa z dolgim nosom jokal. Tudi to je delni vzrok njegove maščevanosti.

      21 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    17. gost
      25.05.2021 ob 16:36 Lendavski nadvojvoda(original) gost

      Ivan Komunist ne bi mogel biti Titu niti "posilni",torej nekaj takega kot loščilec čevljev.Tito je bil gospod ,priznan mednarodno,državnik.Ivan Komunist je precej motena osebnost,njegovi volilci tudi,sicer pa ta raja,ki ga voli,nima ravno čisto vse bistro v glavah,so tutleki,recimo Károly jé zastavonoša idiotizma in kretenizma....starček,ki se mu je že redno poslabšalo,mu je pa življenje milo,tega se ne zaveda....

      17 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    18. gost
      25.05.2021 ob 17:00 gost

      Df spet se ponavljaš kot stara posrana vinilna plošča. Si sposoben kaj novega udarnega napisat. Kojega kurca zanima kdaj si i rojen pa kaj si dosegel. Če ti ni v Sloveniji dobro, tvoja Hrvaška ni daleč, se odseli tja. Tam je še večje životarjenje ljudstva kot pri nam. Kilonja nimaš prav, Srbi niso nobeni ljubitelji Juge in je ne objokujejjo. V Srbiji in na Hrvaškem se beseda Jugo ne sme uporabljati je skoraj kaznivo dejanje. To še samo v Sloveniji levičarji nonstop jokate za Jugo. In vsak ki ti kaj kontra pove, je za tebe Janšist in glede Nova 24. Če to ni bolano te ne vem kaj je. In te floskule ponavljaš iz dneva v dan že leta. Moraš bit na prokleto močnih tabletah, da ti to uspeva in se ne naveličaš. Za mene si totalno prizadet pa si misli kaj hočeš.

      7 13 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    19. gost
      25.05.2021 ob 17:19 gost

      Pa še nekaj debeli. Idi na prlekijo net, tamje še en bolani članek o Titu in trije videoposnetki, pa se razplači od tuge Juge. Na posnetku, kjer se zbirajo Titovi nostalgiki, pred njegovo bajto, boš videl, da to objokujejo samo starčeki kot ti., nikjer ni zraven mladine kot pri nam združena levica, najbolj prizadeta stranka vseh časov, kaj smo jih imeli v Sloveniji.

      5 15 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    20. gost
      25.05.2021 ob 17:27 gost

      Zelo lepi časi za časa Jugoslavije. Položnica za kredit je bila dražja kot tisti kredit na položnici. Rdeči križ, Anina zvezdica, Karitas, beli obroč vse te organizacije kere pomagajo ubogim in revnim takrat sploh niso obstajale. Socialna ustanova zavod za nezaposlene ni so obstajali. Takrat je bila plača vsak drugi mesec še dobiček. Denarja da ga nisi enostavno moral po trošiti. To pa so živi dokaz vsak drug Slovenec ima hišo iz tistih časov, stanovanje, vikende na morju in zidanice. Kajti starši so takrat gradili skoraj zastonj otroci ne hvaležni pa so vse to podedovali. Zdaj se pa šopiri jo in pljuvajo po tistem sistemu vsi pa iz tistih časov imajo nepremičnine. Kere so mogoče samo malo preuredili ali pa niti to ne. Zato neseritega o tistih časih keri so bili in nikoli več ne bodo tako donosni. In takrat smo bili dolžni en postrani kavč vsak . Zdaj pa je vsak dolžan eno trosobno stanovanje.

      22 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        25.05.2021 ob 23:54 kilonja gost

        Plačo ste imeli takšno da ste je pol pustili v gostilni na plačilni dan . Luzerji, imeli ste kur.ec od ovce, danes pa v dragih BMW-jih sanjate kako lepi časi so takrat bili, skrenjeni shizofreniki balkanoidni . Idi v Srbijo pa boš imel čisto jugoslovansko življenje, daj, marš dol.

        2 11 Prijavi neprimerno vsebino
    21. gost
      25.05.2021 ob 17:37 gost

      Magarci nekulturni! Mij kateri smo preživeli te čase ki so nam ostali v lepem spominu , nam vij magarci ne morete očitati in nekaj nakladati o tem česar niste okusili in pojma nimate kako je bilo. Zato kilave gobčeke zaprite prisluhnite zgodovini in iz nje se boste največ naučili če jo boste cenili in spoštovali!

      17 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        26.05.2021 ob 0:00 kilonja gost

        Majmun smrdljivi komunajzerski, izkusili smo izkusili drek od smrdljive države z imenom jugoslavija . Kinder jajčke nisi mogel dobiti, z avstrije si mogel švercati osnovna živila ki os bila dovoljena v minimalnem limitu po legalni poti. Iz Kragujevca si si peljal novo stoenko, pa ti je zakuhala po 100 kilometrih, da ne omenjam pregretih poti na morje. Jebote država za 2 tedna dopusta v prekurjeni prikolici na hrvaški scanjci in minimalna plača s katero še v Romunijo nisi mogel it. Budalo goni se v pič.ko mater s to jugoslavijo pa idi dol v srbijo, tam imaš čisto jugoslavijo, srbe pa 300 € plače,majmnun nazadnjaški debeli debilni.

        4 10 Prijavi neprimerno vsebino
    22. gost
      25.05.2021 ob 17:53 gost

      Df, tebi res ni pomoči, tebi je res Bog rekel zbogom.

      5 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    23. gost
      25.05.2021 ob 18:25 gost

      Tito je bil pedofil, šlatal je otroke.

      5 18 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    24. gost
      25.05.2021 ob 18:30 gost

      Hvala bogi ka je razpadla gnjila juga, niti en narod bivše juge ne joče več za starimi cajti, samo kreteni-partijci in njihovi sorodniki ki so na račun sirotinje dobro živeli, zdaj jokajo, samo jokajte, juge ni več, pa je tudi nikoli ne bo..

      8 16 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        25.05.2021 ob 18:37 gost

        Ti neumnež pojdi po Soboti in poglej kaj je zgrajeno času Jugoslavije in kaj v času Slovenije. Boš zmogel bedak? V času Jugoslavije je bilo v Sobot več kot 25.000 delovnih mest. Koliko jih je danes? Veš kaj to za ljudi pomeni?

        18 9 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        26.05.2021 ob 0:03 kilonja gost

        Jokajo za jugoslavijo, nič niso delali pa so si izplačevali visoke plače, navadni delavci pa kot ovce in bedaki hodili delati sobote ZASTONJ! Ovi gori so se jim pa smejali v obraz. Sramota od države, krvavo spočeta ( povojni pokoli ) krvavo končala, 100.000 mrtvih med leti 91-95. To je tvoja smrdljiva Jugoslavija .

        2 11 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        26.05.2021 ob 10:42 gost

        SDS OVCA KILAVI v našem podjetju je bilo razmerje med najnižjo in najvišjo plačo 1 : 3,6, kar pomeni, da je imel delavec zelo dobro plačo. In še vsak tretji mesec dobičke ter visok regres ( K15 smo takrat temu pravili in delavec je dobil višjega od direktorja - merilo je bil dohodek na družinskega člana ).

        3 1 Prijavi neprimerno vsebino
    25. gost
      25.05.2021 ob 18:41 gost

      Vsi Janševi in cekveni verniki si preberite komentar ob 17:27 in se zamislite.

      13 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    26. gost
      25.05.2021 ob 18:52 LFL gost

      Ti zgornji neumnež se pozanimaj kako dolgo imamo samostojno SLOVENIJo in kak dolgo smo bili pod yugovino."25000 delovnih mest so zapravili RDEČI DIREKTORJI.Saj jih poznaš ker si sam RDEČKO.gost 17:27 še zdaj vsi odplačujemo tiste BEDARIJE. Kdor visoko leta nizko pade.Se ti ne zdi ?????????????????????????????????????????? Pojdi malo po M.SOBOTI pa boš videl razlike napredka in socialistično zaostalost.Kot rdeči slepec ne boš nič videl.Si pač zaslepljen od rdečega SRANJA.

      8 16 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        25.05.2021 ob 18:59 gost

        Od daleč vidno, da nisi končal niti šest razredov osnovne šole. Takšne ima Janša najraje. Budalo od budale. Škoda časa za take bedake. FUJ SMRDIŠ.

        13 8 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        26.05.2021 ob 0:04 kilonja gost

        Pol države je bilo konec 80 - tih v makedamu in brez kanalizacije, to je Jugoslavija.

        3 8 Prijavi neprimerno vsebino
    27. gost
      25.05.2021 ob 19:12 LFL gost

      Kak pa še ti smrdiš .Prasec socialistični ki ješ SLOVENSKI KRUH. Da te ni sram Balkanec zaostali.Take kot si ti pa imajo najrajši taki ki so PROPADLI in vrgli puško v koruzo.Revež z pomožno šolo pa še to si končal ker so stari bili RDEČUHARJI.SMRDLJIVEC SOCIALISTIČNI glih ti boš govoril.A so ti pipico zaprli ,smrad rdeči.FUJ RDEČKO smrdljivi. Nikoli več ne boš doživel Yuge pa da živiš še 1000 let.Pa trpi.Jaz pa bom užival v moji eni in edini DOMOVINI SLOVENIJI. Poberi se nazaj v jugoslavijo.PREKLETI PARAZIT.

      11 14 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        25.05.2021 ob 19:30 gost

        Smrdiš osel . Imel si zastonj šolo, ki smo ti jo omogčli državljani Jugoslavije in Slovenije, a je zaradi svoje nore glave nisi končal. S svojo črvivo lubenico ne znaš misliti, zato ponavljaš Janševe laži. Posebej za tebe debil bom zapisal dokazljivo uradne podatke. Leta 1991 je imela Slovenija 1,76 milijarde evrov dolga, danes ga ima 38 milijard evrov. Da ne boš ponavljal tisto Janševo laž, da mi plačujemo jugoslovanske dolgove. MI PLAČUJEMO SLOVENSKE DOLGOVE, KI SO JIH NAPRAVILI SLOVENSKI POLITK IN OSTALI NA OBLASTI. Janševa vlada je samo v zadnjem letu vladanja napravila Sloveniji 6 milijard evrov dolga. A osli smrdeči tega ne veste, ke ste pač butasti. SMRDIŠ, MOČNO SMRDIŠ. ZA JANŠEVEGA CUCKA SI GLIH DOBER.

        13 10 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        25.05.2021 ob 23:22 Sreča Rdeča gost

        Neprimerno komentiranje, neobvladovanje lastnega izražanja na javnem portalu, katerega lahko tudi pomotoma ali pač ne prebere kak mladoleten otrok in bo podvržen tvojemu neprimernem in grožečemu izražanju. Sram naj te bo!. Priporočam ti obisk primerne ustanove. Lp Sreča Rdeča

        1 6 Prijavi neprimerno vsebino
    28. gost
      25.05.2021 ob 20:54 gost

      Df ne seri z to tvojo posrano jugo,dobro ti je oni napisal,v 70ih so tukaj še z kravjo vprego orali,mariskatera kmetija pa vas še ni imela eletrike,da o ubogem goričkem,prlekiji,halozah itd ne govorim..tako da ne seri klamfe in ne glumi o tej jugonostalgiji,99% tukaj se poserjemo na jugoslavijo in na take kot si ti

      6 12 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        26.05.2021 ob 9:06 gost

        In zakaj ta " ubogi " kmet ni prodal svoje kmetijice in šel delat in živet v razvito mesto? Naštej eno državo, če moreš, kjer so leta 1970 imeli vse urejeno na kmetijah in asfalt do kmetije. Je ni!!!!!!!! Haloze in vasi ob madžarski meji so še danes najbolj zaostali deli v Slveniji, tudi po 30 - ih letih nove države. Nimate toliko pameti glavi, da bi se zavedali, da ne moreš tehnološko, življenjsko ali kako drugače primerjati leta 1970 z letom 2020. To je vaš največji problem. Ko je minister za obrambo človek, ki ni služil vojske in človek, ki vodi cerkveno stranko, to o sposobnosti naše nove vlade vse pove. Ko revna država m0ra po nalogu ZDA in NATA kupiti za milijardo evrov starega železja, ki ga doma ne bo rabila temveč v tujini za " širjenje demokracije z orožjem ". V državi kjer ni dela za ljudi, tisti, ki imajo dela pa delajo v nemogočih razmerah tudi po 10 ur dnevno za miloščino, s katero komaj, komaj preživijo, o lastnem stanovanju ali svoji hiši pa lahko samo sanjajo. Poglejte vendar okoli sebe. Več kot vsaka druga hiša je bila zgrajena v času Jugoslavije, bloki in ustanove v Soboti in drugod zgrajene v času Jugoslavije, silosi za žito v času Jugoslvije, ................... Dalje ne bom, ker tako nočete videti in razumeti. Janševa ideologija je iz vas napravila neumne ljudi in dobesedno VERNIKE V EDINEGA BOGA.

        5 2 Prijavi neprimerno vsebino
    29. gost
      25.05.2021 ob 21:00 gost

      Df ne seri z to tvojo posrano jugo,dobro ti je oni napisal,v 70ih so tukaj še z kravjo vprego orali,mariskatera kmetija pa vas še ni imela eletrike,da o ubogem goričkem,prlekiji,halozah itd ne govorim..tako da ne seri klamfe in ne glumi o tej jugonostalgiji,99% tukaj se poserjemo na jugoslavijo in na take kot si ti

      7 11 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        25.05.2021 ob 21:45 Cecilija gost

        Nikoli vec ne bo tako dobro, kot je bilo v casu Titove Juhoslavije. Bil je red, disciplina, ljudje smo imeli sluzbe, relativno dober standard, v primerjavi z danes, smo enormno zadolzeni za nase vnuke in pravnuke. Ljudje, ki so izdajali svoje sodrzavljane nacistom da so jihle ti deportirali in pragnali po Evropi v tabotisca, danes dvigujejo glave in negirajo vso pozitivnost socialisticnega sistema v Yu. Ti isti so nasledniki starsev izdajalcev slov.naroda. Zato Slo mislite s svojo glavo in preberite kaj iz tistih cadov, ko so ljudje na teh prostorih ziveli v relativni slogi in ekonomski prosperiteti Zivel dan mladosti, ziveli napredno misleci drzavljani!

        11 9 Prijavi neprimerno vsebino
    30. gost
      25.05.2021 ob 21:18 gost

      Pokrepajte vsi rdečuharji .Prekleta yugo navlaka. Fuj smdrljivci socialistični.

      7 14 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    31. gost
      25.05.2021 ob 21:27 gost

      Dobro ka ja prvi eden in edini smrduhar rdeči vas posrani,,,, Januš grozni,,, keri se zdaj pod vzglavnikom ima partijsko knjižico. Kero mu je izročil sam Milan Kučan prej kot je zastavo vJajce nesel.

      10 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    32. gost
      25.05.2021 ob 21:33 gost

      Klonjaš,,, karči,,,debila zabita hlapca. Še zdaj živita v bajtah kere so naredili vajini starši za časa Jugoslavije. Kajti zdaj sta zapita hlapca debila,,, janusa groznuga,,, in nista sposobna niti kurnjeka zazidati.

      12 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        25.05.2021 ob 23:40 gost

        ja in te tvoje blagoslovljene jugo bajte,sedaj razpadajo,so navlaka vlage po stanovanju,polne so azbesta in drugih škodlivih stvari..a z tem se ti tele hvališ?pa če si tako hudo pameten veš da se kurnjek ne zida,se postavi.ma daj ne bluzi bolan nostalgojugač,svoj čas si pa lizal bel kamen,ker so ti ta tvoji natvezili da je sladoled sedaj pa nekaj serješ tu...plus tvoji so ti vezali okoli face svinski želodec ,da so te vsaj potepuški psi polizali..

        5 8 Prijavi neprimerno vsebino
    33. gost
      25.05.2021 ob 22:02 Zala K. gost

      Cudi me, kako si neki dajejo duska negirat pozitivne dosezke v casu Tizove Yu. Pa ljudje bozji, imeli smo edinstvenega voditelja, spostovanega v celem svetu. Pogljejte si prispevke drzav kamor je Tito prisel na obisk: ali v ZDA k Kenedyju, v Afriko, v Azijo, Indijo.....neuvrscene drzave, katere ustanovitelj je bil Tito, za napredek Afrike, Azije, Bliznjega vzhoda, takega cloveka ta planet Zemlja neno vec imel. On je bil za napredek revnih drzav, da se ekonomsko dvignejo, zato so bili ustanovljeni Neuvrsceni. Kaj pa danes, Afrika jevse bolj in bolj revna, ljudje bezijo zaradi lakote v Evropo....da je stvar se nadaljevala, kot je bila zastavljena, nebi bilo te migrantske krize danes, zato prosim, ne komentirajte stvari o katerih se vam ne sanja. Naj zivi dan mladosti se naprej

      11 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    34. gost
      25.05.2021 ob 23:10 Marko M. gost

      Ja,v Jugi ni bilo tako slabo. Morda bi bilo dobro da še vrnejo tisti časi. Pa lep preostanek praznika vsem .

      11 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        26.05.2021 ob 6:31 kilonja gost

        Srbija te kliče, standard jugoslovanski, izgled jugoslovanski, delovne navade jugoslovanske, mafijska posla jugoslovanska, pa še srpski lahko pričaš, raj na zemlji :) .

        4 7 Prijavi neprimerno vsebino
    35. gost
      26.05.2021 ob 7:18 gost

      Dan mladosti farbanje norčekov ki niso videli 5 cm dalje od svojega nosa.zdaj pa še naprej otroke v šolah zavajajo z Dražgošami ,z kozaro ,z sutjesko itd.Sramota to ni nič drugega kot poveličevanje komunizma.Naštejte mi komunistične države ki še niso propadle. Še tri so v taki zablodi in jim gre sila sila katastrofalno.

      6 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    36. gost
      26.05.2021 ob 7:27 gost

      Smrt fašizmu, nacizmu in komunizmu.

      3 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    37. gost
      26.05.2021 ob 8:24 gost

      ,,, 7.18,,,cucek hlapec debila,,, janusa groznuga,,, tvoj debil te vabi v državljansko vojno. Imel boš priliko izkusiti kako to gre kajti vsi desni hlapci cucki se boste borili sami sabo. Meni prdri desni proti vardi blekatih vardistov keri se že urijo po gozdovih Slovenije. Hlapci buziji proti blekatih pijancev vrde. Generala pa bosta,,, Šiško,,, Januš grozni.

      7 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    38. gost
      26.05.2021 ob 9:29 gost

      Tito je bil morilec.

      4 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    39. gost
      27.05.2021 ob 18:13 gost

      ŽIVEL DAN MLADOSTI!!

      4 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    40. gost
      27.05.2021 ob 18:32 Vitomir gost

      A bolj kulturno ne gre? Nekomu ocitat, da nima OS, sami pa ne zakljucite stavka brez psovk. Kje so pa vase sole?

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    41. gost
      27.05.2021 ob 18:35 Vitomir gost

      A bolj kulturno ne gre? Ocitki, da nimajo OŠ narejene, sami pa stavka ne končate brez psovk. Jugopsovk

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    42. gost
      28.05.2021 ob 23:40 gost

      Zala K pozabila si napisati da ima tvoj voljeni tito okrog po svetu 78 FOTIVOV. Prekleti diktator je bil še kurbir.Zato pa so naši ponosni nasledniki ZK UNIČILI VEČINO arhivov da narod ne izve kakšne svinjarije so počeli od leta 1946 pa do državljanske vojne v YU.Srb je zaklal Hrvata in obratno pa oba sta klala bosance.Toliko o bratstvu in enotnosti med narodi YU.Jaz nikoli nisem imel za breata ne Srba ne Makedonca še najmanj pa Šiptarja.Mater so vam OPRALI možgane. SLOVENIJA JE MOJA ENA IN EDINA DOMOVINA.Vsi vi jugovići pa marš na Balkan pa tamo pržite i pjevaje pa celi dan. Pa naj vas naguzi josip broz,

      2 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    43. gost
      01.02.2022 ob 15:18 Sexy gost

      Zmenki zaradi seksa v vašem mestu - 𝐖𝐖𝐖.𝐌𝐘𝟐𝟏.𝐅𝐔𝐍

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    44. gost
      02.05.2022 ob 16:37 gost

      Še danes lahko slišite posameznike, ki izkrivljeno opevajo nekdanji sistem, ko je bila na absolutni oblasti še ZK. Tudi na seji DZ si je eden od poslancev privoščil tak diskurz in dodal, da so takrat vsi imeli službe, da je bila to pravična družba, da pa so naredili tudi kako nečednost (beri umor) za katero naj odgovarjajo, večina je pač živela dobro. Tak izlet v preteklost je seveda pomilovanja vreden. Kot da ne bi bili leta 1919 Slovenci na popolnoma enaki stopnji gospodarskega razvoja in blaginje, kot so bili tisti v Avstriji, saj smo vendarle stoletja živeli v isti državi. In kje smo bili leta 1990? Na približno 30 – 35 odstotkov tega, kar so imeli v Avstriji. Pa seveda ne gre za to, da bi bili mi manj sposobni kot tisti onkraj meje, gre za to, da tisti onkraj meje pač nikoli niso imeli na oblasti ZK. Demagogi modernega časa pa seveda pozabljajo, da smo po večino hrane, zlasti pa tehničnega materiala, hodili v Avstrijo in Italijo, da smo na bone lahko mesečno kupili 40 litrov bencina, da smo imeli sistem po katerem dvakrat tedensko nisi smel voziti avta (glede na parno ali neparno registrsko številko na koncu), da  smo plačevali lepo vsoto takratnih dinarjev depozita, če smo hoteli potovati v tujino in podobno. Resnica je da se nam je godilo večinoma bolje kot tistim v nekaterih drugih državah vzhodnega bloka, toda hkrati je resnica, da smo živeli veliko slabše kot tisti na zahodu, recimo vsaj 70 odstotkov slabše od tistih v Avstriji. Podobnost med tistimi in današnjimi časi je zgolj ena, takrat in danes smo si izposojali velike količine denarja.

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.