https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Prva brezpilotna dostava pošiljk v Sloveniji

13.06.2021 ob 11:30  

Pošta Slovenije je izvedla prvi poskusni let z brezpilotnim letalnikom – dronom, ki je v zaključni fazi leta, dostavil pošiljko Poštarskemu domu na Vršiču. V ta inovacijski projekt se podaja z namenom iskanja novih poslovnih priložnosti in aktivnega pristopa k oblikovanju predpisov na področju, ki urejajo letenje in upravljanje z brezpilotnimi letalniki v Sloveniji.


Pošta Slovenije začenja s prvimi poskusnimi leti, z brezpilotnimi letalniki in se pripravlja na čas, ko bo lahko z njimi dostavljala nujno potrebne pošiljke. Gre za korake na poti k brezpilotni dostavi pošiljk, katero mnoga podjetja po svetu že uporabljajo in na ta način že uspešno dostavljajo najrazličnejše pošiljke, medtem ko trenutna evropska zakonodaja žal še ne omogoča letenja izven vidnega polja.

»Glede na trenutne trende v dostavi nismo več daleč od tega, da bomo tudi v logistiki, namesto poskusnega letenja, lahko dejansko izvajali dostave z droni. Želimo se aktivno vključevati v proces kreiranja predpisov, ki urejajo letenje in upravljanje z brezpilotnimi letalniki v Sloveniji, z jasnim ciljem iskanja novih poslovnih priložnosti«, ob prvem poskusnem letu brezpilotnega letalnika izpostavlja začasni generalni direktor Pošte Slovenije Tomaž Kokot.  Kot poudarja, tehnologija vse to že dalj časa omogoča, zatika pa se pri regulativah, ki urejajo zračni prostor. Trenutno namreč v evropskem prostoru ni veliko manevrskega prostora za množično izvedbo tovrstnih dostav.

Med glavne prednosti uporabe tovrstnih vozil štejemo zmanjšanje onesnaževanja, optimiziranje logističnih poti, hitro dobavljivost nujnih dobrin, materialov na težko dostopna in oddaljena področja in podobno. Velik potencial predstavlja tudi oskrba in dostava poštnih pošiljk gorskim postojankam in planinskim kočam, v nasprotni smeri pa odvoz odpadkov v dolino. Podobno velja tudi za dostavo zdravil in medicinskih pripomočkov v nujnih primerih, in sicer s ciljem še naprej ostati pomemben in celovit povezovalec slovenskega gospodarstva in prebivalstva.

Pošta Slovenije je prvi poskusni let z brezpilotnim letalnikom izvedla v sodelovanju s slovenskim podjetjem OneDrone, ki je prvi slovenski operater brezpilotnih zrakoplovov najvišje kategorije in  omogoča izvajanje letalskih operacij v najzahtevnejših pogojih ter z zagonskim podjetjem ElevonX, ki  je proizvajalec brezpilotnih letal (UAV) oziroma celotnih sistemov. Zagonsko podjetje je razvilo modularni brezpilotni sistem ElevonX SkyEye in ga pripeljalo do serijske proizvodnje.

Vir in foto: Pošta Slovenije

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      13.06.2021 ob 12:41 gost

      Kokot je dobil novo igračko ker so mu kokoške pobegnile. Pa še veliko plačo bo imel da se bo s tem igral. Ko si hlapec,,,, Janeza groznega,,, se ti vsaj nekaj časa dobro godi. Samo ne smeš se mu zameriti pote se začne nočna mora.

      5 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      13.06.2021 ob 13:54 Stefko gost

      Ti si največja nočna mora, bumbar.

      4 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      13.06.2021 ob 14:59 Sestrelili nepridiprava gost

      oe24.at/oesterreich/chronik/kaernten/bauer-schoss-drohne-mit-schrotflinte-

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      13.06.2021 ob 19:36 Prepoved za letenje gost

      brez pristajalnih placov

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      01.02.2022 ob 17:03 Sexy gost

      Zmenki zaradi seksa v vašem mestu - 𝐖𝐖𝐖.𝐌𝐘𝟐𝟏.𝐅𝐔𝐍

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.