https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

V Murski Soboti bo ob Tednu državnosti zelo pestro

Murska Sobota, 11.06.2021 ob 15:00  

Danes, 11. junija 2021, je v sejni sobi kabineta župana Mestne občine Murske Sobote potekala tiskovna konferenca, na kateri so predstavili pester program dogajanja ob obeležitvi Tedna državnosti v Murski Soboti.

Mestna občina Murska Sobota je v sodelovanju z veteranskimi društvi, javnimi zavodi, šolami in drugimi institucijami pripravila program za obeležitev 30. obletnice razglasitve in obrambe samostojne Republike Slovenije. V ta namen je bil oblikovan organizacijski odbor za izvedbo programa, ki bo potekal od 21. – 25. junija in so ga poimenovali Teden državnosti v Murski Soboti.

Program sta na novinarski konferenci predstavila župan Mestne občine Murska Sobota dr. Aleksander Jevšek in predsednik organizacijskega odbora general Ladislav Lipič.

Župan je povedal, da je bila odločitev za tako celovit program Tedna državnosti sprejeta zato, ker se je takrat v času osamosvojitvene vojne v Pomurju veliko dogajalo in so želeli, da se na primeren način obeleži 30. letnica slovenske državnosti. Nato je predstavil koncerta, ki bosta se odvijala v sredo, 23. junija, in v četrtek, 24. junija 2021.

V sredo, 23. junija, ob 20.30 bo na Slovenski ulici koncert »OPERNA NOČ«, v izvedbi Simfoničnega orkestra, z 100 članskim zborom in solisti SNG Maribor, kateri bo izvajala znane arije iz operet. Operna noč je že več kot pol desetletja tradicionalni koncert Simfoničnega orkestra Slovenskega narodnega gledališča Maribor, na katerem pod taktirko umetniške ga direktorja Simona Krečiča nastopajo priznani solisti mariborske operne hiše in operni zbor.

Hkrati bo ob tem dogodku potekala tudi uradna otvoritev prenovljene Slovenske ulice, ki je še zaradi epidemioloških razmer ni bilo. Postavljen bo oder na Slovenski ulici, pri Blagovnici. Slovenska ulica pa bo zaprta od krožišča z Hotelom Zvezda pa do Zvezne ulice. Nameščeno bo 500 udobnih stolov in s tem bo tudi omogočen brezplačen užitek poslušanja klasične glasbe.

Drugi dan dogajanja, 24. junija, bo ob 20.30 prav tako potekal brezplačen koncert na Slovenski ulici, kjer bodo nastopili Big band Krško in solistke Nuša Derenda, Jadranka Juras in Tadeja Molan ter dirigent Aleš Suša. Po več kot dvajsetih letih neprekinjenega delovanja pod vodstvom dirigenta Aleša Suše, sicer tudi dolgoletnega saksofonista Big banda RTV Slovenija, se Big band Krško danes uvršča v vrh slovenskih glasbenih ustvarjalcev. Na koncertu bodo slovenski pevci izvajali skladbe, ki so nastajale v času 30 let Slovenske države.

Ob 22. uri pa bo sledil koncert "Koala Voice". Gre za četverec iz Zasavja, ki ustvarja vesel, brezskrben disco punk, prepojen z nalezljivimi rifi in melodijami, je že nekaj časa aktiven v klubih ter festivalih po Sloveniji in Evropi.

K sodelovanju pri aktivnostim v Tednu državnosti so povabili tudi učence osnovnih in srednjih šol, saj se bo pomemben dogodek odvijal s sodelovanju z njimi. Želeli so in tudi pobuda organizacijskega odbora je bila, da tudi mladi spoznajo ne samo kaj se je dogajalo v času osamosvojitve Slovenije v našem mestu, temveč tudi zgodovino Prekmurja od priključitve Prekmurja naprej, je povedal župan.

Predsednik organizacijskega odbora general Ladislav Lipič se je zahvalil Mestni občini Murska Sobota in županu, da so lahko vojni veterani in člani ostalih veteranskih in domoljubnih organizacij lahko sodelovali pri organizaciji tako zahtevnega in simbolno pomembnega programa. Nato je predstavil naslednje dogodke.

Od ponedeljka, 21. junija, od 10. ure dalje pa do 16. julija 2021, bo na Slovenski ulici na voljo ogled ulične razstave: "Osamosvojitev Slovenije in vojna za samostojno Slovenijo 1991 v Pomurju". Gre za fotografsko ulično razstavo o dogodkih v pripravah na osamosvojitev Republike Slovenije, s poudarkom na pripravah na obrambno – varnostnem področju in dogodke iz vojne za Slovenijo na območju Pomurja. Razstavo so pripravili: Policijsko veteransko društvo Sever za Pomurje, Pokrajinski odbor Zveze veteranov vojne za Slovenijo za Pomurje in Koordinacija območnih združenj slovenskih častnikov. Razstava je dopolnjena z dokumenti in fotografijami, ki do zdaj niso bila na voljo javnosti in za katera so zaslužni predvsem novinarji, ki so se takrat upali izpostaviti, da zdaj lahko imamo ta pomemben zgodovinski vir.

V torek 22. junija 2021, bo z začetkom ob 9. uri zjutraj, potekal "Pohod učencev in dijakov ob spominskih obeležjih v Murski Soboti". V pohodno traso so vključena spominska obeležja, ki se nanašajo na različna obdobja prekmurske zgodovine in nastajanje slovenske državnosti, s poudarkom na obeleževanju 30. obletnice samostojnosti Republike Slovenije. Pri tem pohodu sodeluje 5 osnovnih in vseh 5 srednjih šol. Pričakuje pa se preko 200 udeležencev. Ogledali pa bi si vsa 3 obeležja (spominske plošče), od obdobja priključitve Prekmurja, do obdobja Narodno osvobodilne vojne in obdobja vojne za samostojno državo. Tako bo pohod potekal od, sedeža tedanjega Območnega štaba Teritorialne Obrambe do Policijske uprave in Policijske postaje Murska Sobota in nato do Trga zmage, kjer bi si ogledali vsa tri obeležja slovenske narodne emancipacije: obeležje osamosvojitvene vojne, spomenik zmage, spomenik 100. obletnice združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom. Pohod bi se nadaljeval do Mestnega parka, do spomenika padlim učiteljem, spomenika prekmurskim književnikom in spominske plošče v soboškem gradu v spomin Evgena Kardoša in Štefana Cvetka.

Tako bo na zaključni točki pohoda učencev in dijakov ob spominskih obeležjih dne 22. junija ob 11.30, potekalo "Odkritje spominsko zgodovinske točke na Kopališki ulici". Program ob odkritju spomenika bodo pripravili učenci in dijaki šol, ki se bodo udeležili pohoda. Na koncu bodo tudi slavnostno zasadili lipo. Vojašnica je povezana z najbolj dramatičnimi dogodki med vojno za samostojno Slovenijo, zato je občina ob tej 30. letnici uredila spominski park, obnovila spomenik sestreljenim zavezniškim pilotom v 2. svetovni vojni in postavila spomenik braniteljem slovenske samostojnosti.

Pestro bo tudi zvečer, ob 19. uri bo v Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota potekala predstavitev knjig o osamosvojitvi z naslovom »Tajna skladišča TO 199-1991 v Pomurju« in »Orožja nismo oddali«. Zveza veteranov vojne za Slovenijo in Ustanova dr. Šiftarjeva fundacija prirejata predstavitev, na kateri bosta sodelovala avtor knjige Vlado Žgeč in avtor prispevka iz Pomurja Ljubo Dražnik. Dogodek bo moderiral Marjan Šiftar, podpredsednik Ustanove dr. Šiftarjeva  fundacija. 

Hkrati bo od 22. junija pa do 30. junija 2021 na ogled še ena razstava, ki jo pripravlja Pokrajinska in študijska knjižnica Murska Sobota. Gre za razstavo: "Osamosvojitev Slovenije 1991"- izbor gradiva o ključnih dogodkih in osebnostih. Razstava, je razdeljena v tri sklope: priprave na osamosvojitev, desetdnevna vojna za Slovenijo s poudarkom na vojni v Prekmurju in oblikovanje nove države. 

V petek, 25. junija, pa bo med 9. in 16. uro na Trgu zmage na voljo "Prikaz materialno tehničnih sredstev Slovenske vojske in Slovenske policije ter pripadnikov Civilne zaščite«. Na območju pred banko in pošto na Trgu zmage si bo mogoče ogledati opremo ter reševalno tehniko gasilcev, Civilne zaščite, Slovenske policije in Slovenske vojske. Ob koncu te slovesnosti, pa bodo vsi udeleženci povabljeni na brezplačni vojaški pasulj.

Na isti dan ob 18. uri, bo na Slovenski ulici potekala regijska slovesnost "Dan državnosti – 30 let samostojne države". Slavnostni govornik bo župan Mestne občine Murska  Sobota dr. Aleksander Jevšek. Nastopila pa bo Prekmurska godba Bakovci z gostoma Murska Percussion Ensemble in vokalistko Tjaša Cigut. Po slovesnosti sledi druženje ob upoštevanju epidemioloških ukrepov.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      11.06.2021 ob 15:20 gost

      Veterani vojne za Slovenijo - štri dni so se skrivali pa so heroji, Partizani iz NOB pa so se štiri leta borili pa niso danes vredni nič. Res prava janšistična teorija.

      23 15 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      11.06.2021 ob 17:50 Karel K. gost

      Takrat, ko smo osamosvajali Slovenijo in rušili titoizem v Murski Soboti, teh umetno ustvarjenih junakov, kateri se zdaj postavljajo in si prirejajo predstave, nikje rni bilo. Bili so v zakloniščih in so čakali, kaj se bo zgodilo, da se bodo pridružili tistim kateri zmagajo na političnem in vojaškem poligonu.Na žalost jim je uspelo, ostali so nedotaknjeni tudi na političnem parketu in so v tridesetih letih zavozili že drugo državo. Ni nobeno presenečenje, da se je to zgodilo, saj je tisti dan dne 25. junija v Prekmurju in po celi Sloveniji lilo kot iz škafa. Zjokala se je mati narava, saj je vedela, da bo novonastala država padla pod mlinske kamne titoističnih zlobnežev.

      16 13 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        11.06.2021 ob 19:20 gost

        Karel Koziv, ti pa največji in najpomembnejši junak v Sloveniji in so ljudje tako neumni in grdi, da so vsi pozabili nate, da te nihče ne omenja, nihče se ne spomni nate??!!

        12 5 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      11.06.2021 ob 19:43 Karel K. gost

      Politiki v Sloveniji živijo na plečih sposobnih. To pomeni, da vse kar sposobni ustvarijo, mora biti prikazano tako, da so za ta uspeh zaslužni oni, torej politiki. Takoj se z njimi nastavljajo kameram in mikrofonom. Če to sposoben ustvarjalec ne dovoli, potem sledi maščevanje njemu s strani politikov s pomočjo sebi podrejenih institucij do te mere, da ta uspeh zatajijo, ga preprečijo, zminimizirajo ali ga celo uničijo z avtorjem vred. Avtorja zatajijo, kot da nikoli ni obstajal. Poslužujejo se titoistične logike pred letom 1990, ko so zamolčali mnogo slovenskih ustvarjalcev, samo zaradi tega, ker jim niso dovolili pripisati njihovih zaslug politikom ali pa bi vsebina teh ustvaritev dokazala, da se Slovenija, slovenski narod, znanost, ni začela z prihodom njih na oblast. Danes imena teh politično zamolčanih avtorjev prihajajo na dan, vendar je to le lepotni popravek. Oni v svojem uspehu niso mogli za življenja uživati, biti ga veseli, da so nekaj koristnega ustvarili za slovenski narod, za človeštvo, so že sami pomrli, kot tudi njihovi sopotniki, znanci, prijatelji, potomci. Namesto njihovih spomenikov pa ostajajo javni in čaščeni spomeniki tistih kateri so te ljudi ovirali, poniževali in jim preprečili spoštovanje in čaščenje s strani slovenskega naroda. Zgodovina se je ponovila leta 1990 in to traja še danes. Tudi v tem času so zamolčani ljudje, kateri so mnogo prispevali k osamosvojitvi Slovenije in so hoteli v celoti uresničiti program slovenske politične pomladi. Mediji in zgodovina jih po naročilu obeh političnih skupin skrivajo, kot da nebi obstajali. Bojijo se, da bi izgubili svojo identiteto katera je plagiat. Zagotovo bodo njihove zasluge obelodanjene nekoč v prihodnosti, vendar bo tudi to le lepotni popravek, umetno ustvarjeni zaslugarji danes uživajo in se dajo častiti kot junaki, ta drugi pa gnijejo v anonimnosti in so dejansko sovražniki Slovenije in slovenskega naroda, kriminalci in izobčenci. To dokazuje, da obe politični opciji v Sloveniji Janševa in Kučanova funkcionirata na temeljih prakse iz preteklega sistema.

      5 11 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      11.06.2021 ob 19:44 Karel K. gost

      Tako je z Ruplom, Janšo, Peterletom, Omanom, Bučarjem, Bavčarjem, Kučanom, ko jih slovenski mediji opevajo kot velike osamosvojitelje, kot da brez teh ljudi Slovenija nebi postala samostojna. S strani Kučanove politične opcije so bili vrinjeni v vrste slovenske pomladi z namenom, da nevtralizirajo ljudi kateri so hoteli zrušiti titoizem. Za to nalogo so dobivali in še danes dobivajo državniške funkcije in jih mediji še vedno rinejo v ospredje in propagirajo kot junake, čeprav so za to svoje osamosvojiteljsko delo bili dobro plačaniin so se v glavnem gibali v Ljubljanskih palačah in so kontaktirali z mednarodno politično sceno, kar je bila njihova delovna naloga. Malo so sodelovali pri terenskem prepričevanju slovenske javnosti v smotrnost samostojnosti in posamostojnostne politične ureditve Slovenije. Ljudje kateri so to nalogo opravljali na terenu so skupaj s slovenskim narodom osamosvojitelji. Ti ljudje so prepričevali slovenski narod, da v samostojni Sloveniji več ne bo titoističnega političnega sistema, da bo samostojna Slovenija demokratična proevropsko urejena država v kateri bodo zakoni veljali za vse enako. Ti kateri so se, s pomočjo medijev in Kučanovih, naredili za osamosvojitelje, so se s svojimi gospodarji, torej Kučanovo elito v Ljubljani dogovarjali o sistemu funkcioniranja Slovenije, o veljavnem političnem sistemu po njeni razglašeni samostojnosti in so si delili državniške funkcije.

      3 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        11.06.2021 ob 20:05 gost

        UBOGI, UBOGI KAREL KOZIC, NAJBOLJ ZASLUŽEN ZA OSAMOSVOJITEV SLOVENIJE, PA GA NIHČE NIKJER NE OMENJA, VSI SO GA ZATAJILI IN ODBACILI. KAJ, ČE BI SE TI ODBAČENI PRITOŽIL MERKLOVI?

        12 4 Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      11.06.2021 ob 19:47 Karel K. gost

      Vse je zlagano od leta 1941 naprej do danes, torej tudi samostojna Slovenija. Če Slovenija ne dobi tutorja od zunaj, da ta poskrbi za to, da se rešimo sedanje Janša-Kučanove politične elite in ne dobimo popolnoma nove s to 80 letno preteklostjo neobremenjeno elito, nima prihodnosti. Sedanji dogodki kažejo na to, da brez pomoči od zunaj in sprožitve nove politične pomladi, tega ne moremo dosečti. Titoistični promotorji zbrani v takoimenovani KUL zato hočejo slovenskemu narodu ukrasti slovensko pomlad in jo prikrojiti po svoje ter jo tako umazati, kot so s svojo negativno propagando in negativnih do zločinskih potez s svojim delom, v preteklih 80. letih umazali komunizem, socializem, rdečo zvezdo, demokracijo, vladavino prava. Nova slovenska pomlad se mora izpeljati z novimi ljudmi, brez sedanje politične elite, kot se je to leta 1990 zgodilo, ko so nam Kučanovi vrinili Janšo, Peterleta, Bučarja, Bavčarja, Omana, Rupla, kot najvidnejše in tu so še bili vidni pravniki iz bivšega sistema, kateri so postali celo ustavni sodniki. Zdaj hočejo slovensko pomlad izpeljati kot vrinjenci takšni kot so Vesel, Čeferin, J.P. Damijan, Pivčeva, Podobnik, Kangler, Leben, A. Čuš in še morda kdo. To pa so ljudje, kateri so v takšni ali drugačni vlogi v preteklih 30. letih sodelovali z eno ali drugo politično skupino in so sodelovali pri pahnitvi Slovenije v sedanje kaotično stanje. Da so oboji res pravi politični prevaranti in manipulatorji kaže dejstvo, da si eni torej Janševi prisvajajo zasluge za osamosvojitev, ki je kolektivne narave in je zanjo pretežno zaslužen slovenski narod in glasniki s terena, ti posamezniki so le opravljali delo za dobro plačilo. Drugi, Kučanovi pa vpletajo v temelje samostojnojnosti Slovenije, zasluge krvave titoistične revolucije, posledica katere je bilo 45 letno totalno trpljenje, diktatura, tehnološki in vsesplošni razvojni zaostanek Slovenije glede na države Zahodne Evrope katera je po letu 1945 zaživela v svobodi, v demokratičnih razmerah in urejenosti. Titoisti so Slovenski narod zaprli v geto in so ga prepričevali, da je onkraj državne meje proti zahodu gnili kapitalizem. Posledice obojih lažnivcev kateri na laži gradijo svojo politično kariero na temelju umetno ustvarjenih zaslugah, trpi slovenski narod že trideset let, v tem trenutku je to trpljenje doseglo vrelišče.

      8 11 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      12.06.2021 ob 7:29 gost

      Ne to ni M.sobota,to je en navadni zabačeni šankrejt in daleč od nekega razvitega mesta.Zaprte tovarne, luknjasta cesta,narava zaraščena,z kačami obdana,to je M.sobota.

      9 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        12.06.2021 ob 11:39 gost

        Se strinjam, razočarana na Slovensko ulico, za katero sem mislila, da bo res dobila nek pomen. Pa ne...v njo spet vržen avtomobilski vrvež in seveda plačljiva parkirišča.

        7 0 Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      12.06.2021 ob 10:12 gost

      Partizani so se pa cela štiri leta skrivali po šumah, to so bili res pravi junaki, ki so nas osvobodili pred Nemci.

      4 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      21.06.2021 ob 9:04 LFL gost

      Brez prihoda ZAVEZNIKOV nič ne bi bilo od osvoboditve. Ma kakšni partizani - to so bili skrivači po gozdovih.Zdaj pa prejemajo velike borčevske penzije ,po zaslugi zblojenih levuharjev.Počilo je 3 ali 4 krat odvržena granata in juriš v bližnji gozd.To pa je res bila borba.Vse je ZLAGANO na račun komunizma. Komunisti so še partizane spravili ŽEJNE ČEZ VODO.

      0 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      21.06.2021 ob 18:14 gost

      Največ zaslug za samostojnost Slovenije ima eden in edini,,,, Janez grozni,,, keri je imel eno nalogo zbrati orožje za slovensko vojsko. In on je opravo to odlično samo orožje je prodal dol na jug kjer se je z tem orožje zgodil genocid. Naša vojska pa je imela eo puško so si delili trije branitelji Slovenije.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      21.06.2021 ob 18:17 gost

      O komunistih bi največ vedel povedati spreobrnjeni dušni pastir,,,, Januš grozni,,,.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      21.06.2021 ob 20:05 En bedast levuhar gost

      Partizani do osvobodili kleti in hleve kmetom ker so kmetov vso živino in pridelke pokradli

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        21.06.2021 ob 20:29 gost

        Ne laži, kmetje so za živino n ostalo dobivli bone, ki so jih potem v novi državi lahko vnovčili.

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      21.06.2021 ob 20:51 En bedast levuhar gost

      Ja, so dobili bone v Barbara rovu Bedak levuharski

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      01.02.2022 ob 14:38 Sexy gost

      Zmenki zaradi seksa v vašem mestu - 𝐖𝐖𝐖.𝐌𝐘𝟐𝟏.𝐅𝐔𝐍

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.