https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Waldorfska šola Pomurje priredila waldorfski popoldan v grajskem parku

13.06.2021 ob 6:00  

Waldorfska šola Pomurje je ob skorajšnjem zaključku prvega šolskega leta pripravila druženje »Waldorfski popoldan v parku«.

V Dvorcu Rakičan druga generacija prvošolcev

Obiskovalce je pričakal nastop otrok prvega razreda, ogled ustvarjenih del prvih pomurskih prvošolcev ter predstavitev in ogled prostorov šole. Ob tej priložnosti so za kulturni program poskrbeli pedagogi Waldorfske glasbene šole Ljubljana. Ob letošnji, že deseti, obletnici delovanja waldorfskega vrtca Fčelica v Černelavcih je vrtec pripravil ogled vrtčevskih del, stojnico in otroško delavnico.

V novem šolskem letu bo v Dvorcu Rakičan med šolske klopi sedla druga generacija prvošolcev.

Deset waldorfskih prvošolcev iz Pomurja je v parku Dvorca Rakičan, kjer ima Waldorfska šola Pomurje svoje prostore, popestrilo popoldan s svojim zaključnim nastopom ob koncu prvega šolskega leta delovanja šole v naši regiji. Iztok Kordiš, direktor Waldorfske šole Ljubljana, je izrazil veselje in zadovoljstvo ob tem, da se je v letošnjem šolskem letu, po večletnih prizadevanjih in aktivnem delovanju staršev v lokalnem okolju, Waldorfskemu vrtcu Fčelica, pridružila tudi območna enota Waldorfske šole v Pomurju. Zbrane je pozdravil tudi direktor RIS Dvorca Rakičan dr. Robert Celec.

Pomurska enota šole je tako peta Waldorfska osnovna šola v Sloveniji, poleg Waldorfske šole v Ljubljani, Naklem, v Žalcu in Ajdovščini, ki deluje kot območna enota pod okriljem Waldorfske šole Ljubljana. Pod okriljem Waldorfske šole Ljubljana delujeta še Waldorfska gimnazija Ljubljana in Waldorfska glasbena šola. Waldorfske vrtce, osnovne šole in gimnazijo v Sloveniji obiskuje že več 1.500 otrok.

V prihodnjem šolskem letu bo v Dvorcu Rakičan v šolske klopi sedla druga generacija waldorfskih prvošolcev. Do pričetka novega šolskega leta vsi zainteresirani starši lahko svoje otroke še vpišejo tako v prvi, kakor tudi drugi razred Waldorfske šole Pomurje.

Waldorfska šola – vzgoja in izobrazba za sodobno družbo

Waldorfska šola je šola, ki omogoča otroku celovit razvoj. Izhaja iz upoštevanja in poznavanja otrokovega fizičnega, psihičnega in duhovnega razvoja.

Bistvo waldorfske pedagogike je v tem, da poskuša otroku ob pravem času in na pravi način predstaviti primerne vsebine, ki na otroka blagodejno vplivajo in mu s pomočjo celostnega pristopa k poučevanju omogočajo razvoj čim širših sposobnosti. Poudarek je na tem, da človek ni zgolj intelektualno bitje, temveč tudi bitje srca in volje.

Otrok se vzgaja v sočutju do sočloveka, v spoštovanju do narave, do ljudi in z občutkom za svet, življenje in dogajanje okrog njega.

Poudarek je na umetnosti in uporabi naravnih materialov, v učnem procesu pa ne na kvantiteti ampak in predvsem na kakovosti. Učna snov se otroku približuje na zanimiv način, ki zajema tako otrokovo mišljenje, ustvarjalnost in gibanje. Ne uporabljajo se že napisani učbeniki ampak otroci sami aktivno sodelujejo pri nastajanju lastnih učbenikov. S tem si krepijo samozavest in samozaupanje.

Waldorfska šola uči otroka samostojnosti in kreativnosti.

Njena prizadevanja so usmerjena v oblikovanje odgovorne, ustvarjalne, socialno zrele in svobodne osebnosti. Temu primerno so izbrane vsebine in načini poučevanja. Vsak predmet, s katerim se otroci ukvarjajo, se neločljivo povezuje z drugimi predmeti, hkrati so vsebine izbrane tako, da se skladajo s trenutno razvojno stopnjo otrok v posameznem razredu.

Glavni impulz, ki daje značaj vsemu delu in življenju v waldorfski šoli, je osredotočenje na naravo odraščajoče osebnosti ter celostni (integrativni) pristop k učenju in poučevanju. Ta pristop prežema tako predmetnik, celotno pedagoško delo, preverjanje in ocenjevanje kakor tudi organizacijo in upravljanje šole.

Pouk na waldorfskih šolah poteka celostno, kar pomeni, da je poleg intelekta učenca nagovorjena tudi njegova volja in čutenje. Zakaj volja? Zato, ker nam čudovite ideje ne koristijo, če nimamo volje, da jih spravimo v življenje. Zakaj čutenje? Zato, ker je razvoj in negovanje čutenja nujno potrebno za veselje, vsesplošno zanimanje in čudenje, ki je gonilna sila razvoja v življenju in v prihodnosti.

   Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.