https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Z zbornikom in razstavo obujajo spomine na dogajanje pred 30. leti

Lendava, 19.06.2021 ob 6:05  

V Lendavi so v petek, 18. junija, v sklopu obeležitve 30. obletnice samostojne Republike Slovenije predstavili zbornik in otvorili razstavo, ki obujata spomine na dogodke ob osamosvojitvi.

Na predstavitvi zbornika »Občina Lendava v soju osamosvojitvene vojne 1991« so o dogodkih izpred 30 let spregovorili urednik zbornika Milan Osterc, predsednik OZVVS Lendava Ljubo Dražnik, aktivni udeleženec dogodkov na mostu v Petišovcih Živko Stanič, poveljujoči častnik na izpostavljenem poveljstvu v Lendavi Ivan Smodiš, predsednik PVD SEVER za Pomurje Drago Ribaš in komandir takratne milice v Lendavi Ludvik Bokan.

Po besedah glavnega urednika zbornika Osterca so se z zbornikom želeli osredotočili na ljudi, želeli pa so tudi videti, kaj so pravzaprav ljudje čutili v tistih časih. »Ta knjiga je pravzaprav pričevanje nas - tistih, ki smo to vojno doživeli,« je še povedal Osterc. V zborniku je tako poleg zgodovinskih dejstev, izvirnih dokumentov in fotografij tudi ogromno čustvenih dogodkov.

Na predstavitvi zbornika so spregovorili o razvoju dveh ključnih organizacij, ki sta sodelovali v osamosvojitveni vojni, teritorialne obrambe in milice. Predstavili so dogajanje v lendavski občini leta 1990, ko je prišel ukaz, da morajo vsi štabi teritorialne obrambe vso orožje pripeljati v skladišča znotraj ograj vojašnic. Orisali pa so tudi dogajanje na mejnih prehodih v Petišovcih in Dolgi vasi junija 1991.

Predstavitvi zbornika je sledila otvoritev razstave »Spomini na osamosvojitev«. Na otvoritvi je zbrane nagovoril Ladislav Bagladi, komandir takratne milice v Dolgi vasi. Spregovoril je o dogajanju 26., 27. in 28. junija na mejnem prehodu v Dolgi vasi in pa na mostu na Muri v Petišovcih.

Razstavo je odprl župan Občine Lendava Janez Magyar, ki je med drugim povedal, da se moramo spominjati zgodovine, saj nas ta uči, da gradimo sedanjost, razmišljati in načrtovati pa je potrebno tudi prihodnost.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      01.02.2022 ob 15:29 Sexy gost

      Zmenki zaradi seksa v vašem mestu - 𝐖𝐖𝐖.𝐌𝐘𝟐𝟏.𝐅𝐔𝐍

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.