https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

FOTO: Oče in sin razstavljata v Galeriji Ustanove v Vrtu spominov in tovarištva na Petanjcih

Petanjci, 26.06.2021 ob 6:05  

V Galeriji Ustanove v Vrtu spominov in tovarištva na Petanjcih so ob dnevu državnosti odprli razstavo del E. Göntérja st. in E. Göntérja ml. "PRAZNINE MMXX - MMXXI." Razstavo je odprl mag. Franc Obal, umet. zgodovinar, zbrane pa je nagovoril tudi župan občine Tišina Franc Horvat.

Razstavljata oče in sin

Endre Göntér st., se je rodil leta 1949 v Dobrovniku. Diplomiral je na Pedagoški akademiji v Mariboru pri prof. Ludviku Pandurju in Maksu Kavčiču leta 1972. Je član Društva likovnih umetnikov Prekmurja in Prlekije.

Likovni izraz E. Göntérja starejšega temelji v veliki meri na zavestni angažiranosti v smislu kritičnega, včasih celo ironičnega odnosa do potrošniške družbe in prevlade tehniziranosti sveta, ki sta pripeljala do odtujenosti in osamljenosti človeka.

V ciklusi slik z naslovom Praznine, MMXX-MMXXI, opozarja na tragičen trenutek naše družbene in življenjske stvarnosti ob pojavu ubijalskega virusa Covid-19. V njih namreč vizualizira stanje omejenih človeških odnosov in posledic odtujenosti med ljudmi, katerim grozi nevarnost zahrbtne bolezni.

"Tako lahko prepoznamo preproste, vsakdanje ljudi, sosede, prijatelje, znance, njimi tudi neznance, skratka akterje usodnega trenutka bitke za življenje. Med njimi na primer kmeta s predpasnikom v rumenem žitnem polju, starko s šibjem na glavi, upodobljen prizor zvestobe psa in človeka in človeka s palico v roki ob obrežju razlite reke," pove mag. Franc Obal, umet. zgodovinar.

Endre Göntér ml., se je rodil leta 1974 v Murski Soboti. Diplomiral je na Visoki šoli za risanje in slikanje v Ljubljani leta 2000. "Dela Endreja Göntérja mlajšega z naslovom Struktura krajine so produkt opazovanja in odkrivanja zakonitosti narave, njenih konstruktivnih sestavov in posebnosti geometrijskih oblik. Kažejo nam zelena kvadratna polja, rumeno obarvane lise, dopolnjene z ovalnimi in okroglimi formami, ki usmerjajo našo domišljijo k percepciji abstrahiranega predmetnega sveta narave travnikov, polj, oblakov, cest… V njih je z mehkobo in nežnostjo krhkega, svetlo obarvanega epiderma slikovne površine, odkril svoj lirično občuteni, notranje umirjeni in meditativni odnos do slikarstva primarnih geometrijskih struktur barvno nasičenih ploskev in narave," še pove Obal.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      29.06.2021 ob 13:27 mateja gost

      Maske v zaprtih prostoraj več nejso potrebne?

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.