https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Lani se je v Slovenijo priselilo skoraj 18.400 več oseb kot odselilo

28.07.2021 ob 6:00  

Lani se je v Slovenijo priselilo 36.110 prebivalcev, iz države pa se jih je odselilo 17.745, kažejo podatki Statističnega urada RS. V primerjavi z letom 2019 je bilo število priselitev višje za 15 odstotkov, število odselitev pa za 17 odstotkov. Selitveni prirast je bil v 2020 najvišji po letu 2008.

V letu 2020 se je v Slovenijo priselilo 11.360 državljanov Slovenije ali trikrat toliko kot v 2019. Veliko povečanje števila priseljenih je predvsem posledica določil Zakona o prijavi prebivališča in s tem prenehanja veljavnosti začasnega prebivališča v tujini.

Glede na to je s 13. avgustom začasni naslov v tujini prenehal veljati po uradni dolžnosti 22.248 posameznikom. Nekaj manj kot 18.500 teh oseb bi bilo po obstoječi statistični metodologiji lani uvrščenih med prebivalce Slovenije in tako tudi med priseljene.

Statistični urad je s pomočjo različnih dodatnih podatkovnih virov med prebivalce Slovenije uvrstil manj kot 7.500 teh oseb, od tega 97 odstotkov državljanov Slovenije in 3 odstotke tujih državljanov. Večina teh prebivalcev se je najverjetneje priselila iz tujine že pred leti ali celo desetletji, a tega iz različnih razlogov niso prijavili na upravni enoti.

Selitveni prirast tujih državljanov je bil že dvaindvajseto leto zapored pozitiven. Lani se jih je v Slovenijo priselilo 12.816 več, kot se jih je iz nje odselilo.

Slovenski državljani so se lani največ priseljevali iz Nemčije in Avstrije (29 oz. 18 odstotkov priseljenih), sledile pa so Italija, Hrvaška in Švica. Odseljevali pa so se največ v Avstrijo (24 odstotkov), Nemčijo (19 odstotkov) ter Hrvaško in Švico.

Največ tujcev se je lani priselilo v našo državo iz Bosne in Hercegovine, in sicer 46 odstotkov. Sledili so Kosovo, Srbija, Severna Makedonija in Hrvaška. Tudi odseljevali so se največ v Bosno in Hercegovino (34 odstotkov), sledile so Srbija, Kosovo in Hrvaška.

Notranjih selitev, torej sprememb naselja bivališča znotraj države, je bilo lani registriranih 140.223, kar je za 42 odstotkov več kot leto prej. Prebivališče je spremenilo 127.052 prebivalcev.

Od prebivalcev, ki so lani prijavili spremembo naselja bivališča, se jih je večina, 85 odstotkov, preselila v drugo občino, 15 odstotkov pa se jih je preselilo v drugo naselje znotraj iste občine. Spremembo prebivališča je prijavilo približno 120.000 državljanov Slovenije in približno 20.000 tujih državljanov. Skoraj polovica notranjih selivcev je bilo starih od 20 do 39 let.

Tujci so bili tudi v letu 2020 bolj mobilna skupina prebivalcev kot državljani Slovenije: od tujcev se je namreč najmanj enkrat selil povprečno vsak deveti, od državljanov Slovenije pa povprečno vsak dvajseti.

Visoko število notranjih selitev je bilo v veliki meri povezano z ukrepi za zajezitev širjenja bolezni covid-19. Precej prebivalcev se je namreč po prepovedih gibanja med občinami marca in oktobra lani odločilo za prijavo spremembe prebivališča. Največkrat so bile to prijave začasnega prebivališča v drugi občini.

Ukrepi so marsikoga spodbudili tudi k prijavi prebivališča na naslovu, kjer dejansko prebiva. Pričakovati je, da si bo vsaj del teh selivcev sčasoma na istem naslovu uredil stalno prebivališče oz. da bo redno podaljševal začasno prebivališče. Zagotovo pa del prijav začasnega prebivališča po umiku omenjenih ukrepov ne odraža več dejanskega stanja: to so najverjetneje prijave na naslovih sekundarnih bivališč in počitniških bivališč oz. vikendov.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      28.07.2021 ob 11:19 Slovenac gost

      Torej se je v Slovenijo priselilo ok. 36.000, odselilo pa ok. 18.000 ljudi, od tega se je priselilo ok. 30.000 Balkancev, odselilo pa 15.000 Slovencev. Sretno Slovenija, i sused je Slovenac.

      9 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        28.07.2021 ob 11:33 gost

        ................Pupin, Ivo Andrić, ...... so bili Balkanci. Ti pa naštej Slovence, ki se lahko po pameti in dosežkih primerjajo z njimi. Jih ni, da ne boš živel v zmotnem prepričanju, da smo Slovenci najpametnejši in naj, naj.............................

        8 9 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        28.07.2021 ob 12:39 Nevarni teroristi ... gost

        bild.de/news/inland/news-inland/rechtenstein-amani-aljaffal-16-vermisst-polizei-bittet-um-hinweise youtube.com/watch?v=3_XCExbGMS8

        0 7 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        28.07.2021 ob 18:00 Slovenc gost

        Tesla, Pupin, Andrič .... so se rodili v Avstro-Ogrski, vsi trije so se izobraževali na takrat najboljših šolah in fakultetah na svetu, na Dunaju, Budimpešti, Pragi. Imeli so najboljše učitelje in profesorje, okoli sebe največje evropske vzornike in ideale, najboljšo konkurenco. Tesla in Pupin sta nesla v Ameriko evropsko in avstro-ogrsko znanje, delovne navade in kulturo. Koga in kaj pa je Balkan dal svetu po letu 1919? Tudi Tito je bil z Avstro-Ogrske. Ostanejo Čaučesku, Enver Hodža pa Šešelj ...

        6 3 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        28.07.2021 ob 18:36 gost

        Slovenec ob 18:00, malo si zabluzil in napisal zgodovino po svoje. Nikola Tesla je bil star 28 let, ko je odšel v Ameriko, Mihajlo Pupin pa samo 20 let!!!!!!!!!!!!!! Nikola Tesla je verjetno med tremi najpametnejšimi ljudmi vseh časov. Kako, da iz teh zelo dobrih Avstro - Ogrskih šol ni prišel niti en Slovenec, ki bi v svetu veliko pomenil? Desno usmerjeni Slovenci ste prepričani, da ste najpametnejši ljudje na svetu. Sam pa pravim, da smo Slovenci daleč od najpametnejših. Še svoje države ne znamo voditi. Ne zaničuj " Balkancev ", ker so nam ti " Balkanci ", kot jih desničarji imenujete, zgradili precejšen del Slovenije.

        2 6 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      28.07.2021 ob 14:03 gost

      Kelko je od teh 36 tisoč beguncev. Kere se skriva pred Slovenci. Samo da debilna vlada lahko reče da zdaj ni beguncev. Mejo pa imamo prepustno za prihod beguncev kot švicarski sir.

      3 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      28.07.2021 ob 15:09 gost

      VSE TOLE POČNO LEVOJAJARJI---!!!!!!!!!!!!!! TE STRANKE SO PROTI da bi lahko vojsko poslali na meje!!!!!!!!!!!! Tak kreteni pojma nimajo , samo si gobce brusijo po nepotrebnem!!!!!!!!!!!

      1 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      28.07.2021 ob 16:32 gost

      Super , stvarnost je pa taka , da v ta pašaluk , ki se imenuje Slovenija lahko pride kdor hoče , brez , da bi se preverjalo vsaj minimalno znanje jezika , da ne omenjam drugih zadev, in potem se tem osebam ženskega spola napravi par komadov dece , in ker te baburine tak ali tak nikjer ne delajo veselo vlečejo socialne transferje in razne druge ugodnosti , mi ki delamo pa vse to lepo financiramo , če pa kaj rečeš v tej smeri pa si itak nacionalist , homofob , itd...

      7 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      28.07.2021 ob 16:35 gost

      Ka Pupin je iznašel Iskrine števce , Andrič pa jih je opisal v Mostu na Drini , yugo nostalgik , puno ti još fali.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      28.07.2021 ob 16:38 gost

      Hi,hi,hi , ljubitelj Iskrinih števcev , maš srečo ka se ne ukvarjam s pikavci.

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      01.02.2022 ob 15:43 Sexy gost

      Zmenki zaradi seksa v vašem mestu - 𝐖𝐖𝐖.𝐌𝐘𝟐𝟏.𝐅𝐔𝐍

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.