https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Pahor: »Velike stvari se ne zgodijo čez noč«

Beltinci, 16.08.2021 ob 21:00  

V Beltincih je danes potekala osrednja regijska slovesnost v počastitev dneva združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom, ki je tudi državni praznik. Slavnostni govornik je bil predsednik republike Borut Pahor. Slovesnosti se je udeležil tudi predsednik vlade Janez Janša.


Dan združitve prekmurskih Slovencev kot državni praznik, ki ni dela prost dan, praznujemo 17. avgusta od leta 2006. Državne proslave so vsako peto leto, vmesne pa pripravljajo prekmurske občine same.

Slovesnosti na dvorišču gradu v Beltincih sta se poleg predsednika Boruta Pahorja udeležila predsednik vlade Janez Janša in predsednik državnega zbora Igor Zorčič, prisotni pa so bili med drugim tudi praporščaki domoljubnih in veteranskih organizacij, nekateri poslanci Državnega zbora, župani okoliških občin in predstavniki verskih skupnosti.

Predsednik Pahor je pred slovesnostjo v Beltince obiskal še Črenšovce, kjer je v položil venec pred spomenikom Jožefa Klekla (1874 - 1948), ene najvidnejših osebnosti katoliške duhovščine, ki je imela v obdobju priključitve Prekmurja Sloveniji velik, odločilen pomen za krepitev narodne zavednosti. Duhovnik Jožef Klekl, skupaj z Matijo Slavičem in Ivanom Jeričem, eden najbolj pomembnih narodnih buditeljev tedanjega časa, je verjetno skupaj s krogom katoliške duhovščine s strahom gledal na združitev Države Slovencev, Hrvatov in Srbov s Kraljevino Srbijo, zaradi morebitne prevlade pravoslavja.

Pahor: »Misel, da nekdo lahko uspe samo, če je drugi poražen, je najbolj zaskrbljujoča utvara tega težkega časa«

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je v slavnostnem nagovoru poveda, da letošnjo 102. obletnico združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom obeležujemo v letu, ko slavimo 30. obletnico ustanovitve samostojne in neodvisne Republike Slovenije.

"Zgodovinska možnost, da smo kot samostojna država in po lastni volji del velike evropske družine, se mi zdi za nadaljnji razvoj slovenskega nacionalnega vprašanja usodnega pomena. Zdaj, ko Slovenija predseduje Svetu Evropske unije in ima nalogo voditi konferenco o prihodnosti Evrope, se bomo po najboljših močeh potrudili, da bomo v sedanjih okoliščinah kar največ prispevali k svežim zamislim o tem, kako naj Evropska unija, enotna v različnosti, ostane trajna dobrina našega skupnega, slovenskega in evropskega vsestranskega razvoja," pove Pahor.

"V tem smislu je skrb za lasten jezik, kulturo, narodno zavest enako pomembna kot je bila v naši zgodovini, ki je naposled omogočila osamosvojitev Slovenije in njeno včlanitev v Evropsko unijo. Hkrati pa gre tudi za dolžnost, da se omogoča skrb za jezik, kulturo in narodno zavest pripadnikom drugih nacionalnih skupnosti, živečih v Sloveniji, ali slovenske, živeče v zamejstvu," je dejal in izraziz željo, da bi v iskrenem dobrososedstvu, gojitvi pristnega prijateljstva in v narodni, državni in čisto človeški vzajemnosti vsi skupaj videli edini stvaren obet za trajen mir, varnost in blaginjo.

"V tem kontekstu je praznovanje združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom slavljenje krepitve narodne istovetnosti, ki ni usmerjena proti sosednjim ali drugim narodom, temveč je prav nasprotno priložnost, da v okviru skupne evropske domovine na novo premišljujemo vzajemnost nacionalne in skupne evropske identitete ter skupno skrb in odgovornost zanju."

Predsednik države nameravava prav v tem duhu z madžarskim predsednikom in prijateljem Janosom Aderjem v začetku septembra pripraviti v Porabju srečanje obeh narodnih skupnosti, slovenske na Madžarskem in madžarske v Sloveniji. 

"Potrpežljivo si je potrebno prizadevati za tkanje medsebojnega zaupanja, naklonjenosti in enakovrednega spoštovanja na najvišji politični ravni in na čisto vsakdanji človeški ravni.

Velike stvari se ne zgodijo čez noč, zanje si je potrebno prizadevati dolge dneve, mesece in leta, a sadovi omogočajo iskreno in stvarno upanje za mirno in varno prihodnost naših otrok.

Zlasti, ko nas preizkušajo težki časi, se moramo vsi skupaj toliko bolj potruditi, da čutimo bolečino drugega, da ustvarimo ozračje medsebojnega spoštovanja, iskreno vzpodbujamo sodelovanje in preprosto držimo skupaj v dobrem in slabem.

Zlasti, ko nas preizkušajo težki časi, se moramo strpno medsebojno izpovedati, a v vsakem trenutku paziti, da z našim drugačnim stališčem ne prizadenemo dostojanstva drugega.

Težki časi, krize, preizkušajo naš značaj, osebni in kolektivni. Potruditi se moramo, da iz sebe damo najboljše in da drug v drugem vidimo najboljše. Bolj kot brskamo po zgodovini, domači ali svetovni, več je dokazov, da je to bolj ali manj edini način, da se skupnost izvije iz težav ali kriz ne da bi koga pustila daleč zadaj.

Zdi se, da bomo že jeseni znova na novi človeški, socialni in politični preizkušnji. Vse bo lažje, če se bomo poskušali poslušati in slišati in če bomo skozi dialog skupaj iskali najboljše rešitve.
Prosim vas, da se vsi skupaj zavedamo sledečega: misel, da nekdo lahko uspe samo, če je drugi poražen, je najbolj zaskrbljujoča utvara tega težkega časa. Na koncu vseh koncev lahko uspemo samo skupaj, o tem sem trdno prepričan. Nekdo bo pravi zmagovalec tega časa zato, ker bo skupnost potegnil skupaj, ne zato, ker bo porazil nasprotno stran. Prosim vas, da o tem dobro razmislimo," izpostavi Pohor.

 

 

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija