https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

Đorđevič: Prodaja Mure v stečaju je bila popolnoma korektna in v skladu z zakonom

20.09.2011 ob 7:18  

Stečajni upravitelj Mure Branko Đorđevič odgovarja na očitka Samante Škrjanec, da angleškemu podjetju Peninsula Capital Partners ni bilo omogočeno sodelovanje na javni dražbi, kar Đorđevič strogo zanika, kakor tudi očitke, da prodaja Mure ni bila transparentna.


Prejšnji teden nam je Samanta Škrjanec pojasnila, zakaj se podjetje Peninsula Capital Partners, za katerega je bila posrednica pri morebitnem nakupu Mure, ni odločilo za sodelovanje na javni dražbi in ob tem povedala nekaj krepkih čez stečajnega upravitelja Branka Đorđeviča in domnevnih nepravilnostih pri prodaji Muri. Zato smo za komentar povprašali tudi Đorđeviča, ki nam je povedal naslednje: "Prodaja dela premoženja  Mure d.d. v stečaju je bila popolnoma korektna in v skladu z Zakon o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju ( ZFPPIPP). O prodaji Mure z gospo Samanto Škrjanec ne mislim polemizirat preko medijev in s tem nekomu delati  brezplačno reklamo za rumeni tisk na račun podjetja v stečaju. Menim, da to ni poslovno moralno in odgovorno za delo, ki ga opravljam. Moj interes, kot stečajnega upravitelja je, da razprodam premoženje in poplačam upnike. Do sedaj sem svoje delo opravljal vestno, pošteno in v skladu z zakonom."

Angleži so mu vzbujali dvome

Stečajnemu upravitelju se je angleško podjetje zdelo sumljivo, zato je na Gospodarski zbornici Slovenije preveril bonitetno oceno in imel dvome. "Lahko povem, da smo boniteto podjetja  Peninsula Capital Partners dobro, kolikor je to v Angliji mogoče, preverili. Oseba, ki se je predstavljal za direktorja, sploh ni bila direktor podjetja, prav tako je to podjetje v Angliji bilo staro komaj eno leto in brez kapitala. Verjetno jih je ustanovila družba iz Amerike z enakim imenom, ki pa nam ni dala odgovora po elektronski pošti na nameravan odkup Mure," pravi Đorđevič in dodaja, da je res prejel od Angležev več kot štirideset vprašanj o Muri, od katerih se je večji del vprašanj nanašalo na rizične poslovne skrivnosti in odločitve, ki imajo naravo skrbnega pregleda, katerega pa se je lahko opravilo po predhodnem plačilu, kar pa Angleži niso storili. Tako Đorđevič pravi, da so jim posredovali del tistih odgovorov, ki niso bili predmet skrbnega pregleda oziroma za katere so imeli podatke.

Foto: siol.net

Dražba Mure je bila popolnoma zakonsko in poslovno čista

Namera o nakupu Mure s strani angleške multinacionalke je bila prvič obelodanjena konec meseca junija, kar je bilo samo dobra dva meseca pred napovedano dražbo, kar se zdi Đorđeviču nenavadno. "V poslovnem svetu se tako velika vlaganja kapitala v nakup podjetji skrbno načrtujejo več mesecev vnaprej, opravijo se neposredni kontakti, kot je to storila AHA moda. Kar 13 mesecev so potekali razgovori, ogledi, sestanki  in podobno zato, ker se nakup premoženja oziroma vlaganje kapitala ne prepušča slučaju »bo nam stečajni upravitelj poslal nekaj odgovorov (mogoče tudi nepravilnih) na naša vprašanja in mi se bomo odločili za nakup«. Dražba je bila popolnoma zakonsko in poslovno čista. Kdor koli je imel interes, bi s plačilom varščine lahko sodeloval na dražbi, tudi podjetje  Peninsula Capital Partners. V primeru neuspeha bi varščino dobil v treh dneh nazaj," meni Đorđevič.

Preberite tudi:

Škrjanec: Mura še vedno nima pravega lastnika, Đorđevič pod lupo Gospodarske zbornice Slovenije

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      04.07.2014 ob 18:06 slovenka gost

      Mura...ni besed...ogromno lačnih slovenskih družin, na račun nesposobnega stečajnega...., kumunizem in Kučasn nan vladajo,pravne države ni....slovenski narod strada, slovenski pravniki brezposleni...vloada nam post komunistična srbija....

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.