https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

INTERVJU

Začeli so na doma narejenih instrumentih, danes delujejo že več kot 50 let

PIŠK Murska Sobota, 11.09.2021 ob 17:00  

Skupina Špirit je pred tremi leti s koncertom obeležila 50 let delovanja, sedaj pa je v Pokrajinski in študijski knjižnici v Murski Soboti na ogled razstava "50 let skupine ŠPIRIT", ki si jo je mogoče ogledati do 20. septembra. S člani skupine pa smo ob tem spregovorili o njihovih začetkih in delovanju.

Kam segajo začetki Skupine Špirit?

V šestdesetih letih prejšnjega stoletja se je z zahodnega sveta tudi v Slovenijo, kot velika krogla prikotalila nova glasba, ki se je imenovala beat ali rock“n“roll. Mnoge mlade je dvignilo na noge. Po vzoru takratnih popularnih glasbenih skupin so jih mladi v Sloveniji začeli posnemati, puščali so si dolge lase, začeli igrati kitare, peti, se oblačili v podobna oblačila in jim pač hoteli biti podobni. V vseh mestih so nastajali ansambli z beat glasbo. Tudi v Murski Soboti ni bilo drugače, prvi je bil gimnazijec Roman Ravnič. Ustanovil je prva soboška beat ansambla Plum Brendis in Beat Pirati. Otroci smo jih hodili poslušat in nabirat glasbene izkušnje.

Prvi naši glasbeni spomini segajo v leto 1967, ko smo kot učenci 6. razreda 1. OŠ naredili svoj prvi ansambel z imenom Brothers Celec. Danilo, Miran, Andrej in Bojan (vsi Celec) smo si razdelili vloge po vzoru Beatlesov, bas kitara, bobni, ritem kitara in solo kitara. Seveda instrumentov nismo imeli, smo si jih pa naredili iz lesa in starih kartonskih škatel. Z glasbenimi novitetami nas je oskrboval Vojči Celec, da smo bili kar na tekočem. Nastopali smo v Celecovem Haus toru na ulici Štefana Kovača in jezili okoliške stanovalce. Kakšno leto pozneje so se v 8. razredu štirje fantje, Marjan Gerenčer Gere, Jože Rappl, Borut Vild in Boris Štefanec odločili, da naredijo skupino. Nadeli so si ime Lazy Boys. Vedeli smo eni za druge, pa je padla ideja, da se združimo. Gere - Marjan Gerenčer pa si je izmislil ime ŠPIRIT BAND.

Se še spomnite vašega prvega nastopa in vaših prvih začetkov?

Trije Celeci, Danilo, Miran in Andrej, Gerenčer, Rappl in Vild smo začeli vaditi in nastopati. Prvi nastop skupine je bil 12. aprila 1969 oddaji "Pokaži, kaj znaš". Veliko smo nastopali na tedaj popularnih šolskih plesih po celem Pomurju pa tudi v Čakovcu, največ pa v tedanjem Klubu mladih, današnjem, Mikku. Pohvalimo se lahko tudi z nastopom leta 1973 na Boom Pop festivalu v Ljubljani, na mnogih nastopih po Sloveniji in na legendarnem slovenskem plesišču v ljubljanskem Študentskem naselju. Srednja šola nas je malo razdružila in leta 1972 so se nam pridružili fantje iz Ljutomera, Zoran Marko na saksofonu, Zoran Markovič na trobenti in kitarist Mladen Kristl. Od starih članov so ostali trije Celeci in Gerenčer. Tudi glasbena zvrst se je malo spremenila, malo bolj rokerska z veliko primesmi jazza. Tudi nekaj lastnih komadov je nastalo (Makedonija, Klepet, Prebujanje ...), ki pa na žalost niso bili nikoli posneti.

Začeli pa smo na doma narejenih instrumentih, saj na trgu pri nas tedaj še nisi mogel nabaviti glasbenih instrumentov, zato smo si te naredili sami. Pozneje pa smo si nabavili instrumente iz tujine, s pomočjo staršev, za kar smo jim še danes iz srca hvaležni, ker je bil nakup instrumenta takrat zelo drag. Tudi drugače so nas podpirali in pomagali, saj smo imeli veliko problemov zaradi dolgih las ali malo neobičajnega obnašanja. Skupina je delovala nekje do leta 1973, ampak zaradi nesoglasij smo se spet razdružili. Leta 1974 in 1975 smo delovali pod imenom ŠPIRIT III. Danilo Celec na basu, Andrej Celec s kitaro in dva nova obraza, Marjan Vidic na bobnih, iz Beltincev pa je prišel Vlado Kreslin kot pevec in kitarist. Na žalost spet ni trajalo dolgo, saj sta zaradi študija odšla Kreslin in Vidic ter nadaljevala glasbeno pot v Ljubljani. Pozneje so ti glasbeniki delovali v več ali manj znanih skupinah, kot so Gu-Gu, Zasilni izhod, Horizont in Avantura in Martin Krpan.

Na pobudo ustvarjalcev oddaje JukeBox, se je leta 2001 skupina ponovno zbrala in s svojim starim repertoarjem navdušila občinstvo. Marjan Gerenčer na klaviaturah, Danilo Celec na basu, Andrej Celec in Jože Rappl na kitarah in Marjan Vidic na bobnih smo začeli vaditi svoj stari, nekdanji repertoar, za sodelovanje v omenjeni oddaji, ampak ob dobrem odzivu občinstva, smo nadaljevali in ostali skupaj 9 let.  Kar nekaj lepih spominov ja ostalo na nastope na Soboških dnevih, v KGB Maribor, na Ormoški noči, na Büjto repo v Ljubljani ter na mnogo manjših nastopov po celem Pomurju. Leta 2009 smo se sporazumno razšli in se poslovili na koncertu ob 90. obletnici soboške gimnazije.

V letih delovanja se je v skupini Špirit zvrstilo kar nekaj glasbenikov. Kdo so zdaj člani skupine? Kdaj se je začela vaša skupna glasbena pot, samo skupine Širit ne Špirit Banda?

Leta 2011 smo že 2 leti zdržali brez glasbe, in ker smo jo želeli ponovno ustvarjati smo Danilo in Andrej Celec ter Marjan Vidic povabili k sodelovanju pevca in kitarista Romana Kovačiča in klaviaturista Nejca Rajtarja. Špiriti smo spet bili v pogonu. Našemu imenu smo odvzeli besedo „Band“ in ostali samo skupina Špirit. V tem obdobju smo imeli največ problemov s klaviaturisti. Dejan Berden, Davor Kiraly, Denis Horvat in Sandi Horvat so si podajali stol za klaviaturami. Na koncu je ostal Davor. Današnjo zasedbo Špiritov je leta 2019 okrepila še pevka Tajda Nemec. Na svoje nastope radi povabimo goste, glasbenike, s katerimi radi sodelujemo.  Zoran Kuhanec z orglicami je naš stalni gost, prav tako saksofonist Marjan Farič in pevke Julija Fajhtinger, Dorina Gujt, Tjaša Cigut ter Katarina Šebők, kot tudi kitarist Jakob Podlesek in bobnar Silvo Celec večkrat popestrita naše nastope. Od bivših članov pa radi povabimo Marjana Gerenčerja, ustanovitelja in vodjo prve zasedbe Špiritov in Sandija Horvata. 

Trenutna sestavljajo skupino Špirit: Danilo Celec (bas kitara), Andrej Celec (kitara), Marjan Vidic (bobni), Roman Kovačič (vokal in kitara) in Davor Kiraly (klaviature). Je pa v zasedbi tudi Tajda Nemec, ki pa je trenutno na porodniškem dopustu, tako da smo spet samo v moški sestavi.

Od kod izvira ideja za ime Špirit?

V bistvu sta v letih delovanja pojavili dve verziji, kako naj bi nastalo ime Špirit. Prva verzija se nanaša na to, da so si nekoč osvetljevali pot s špiritnimi svetilkami, pa od njih ime Špirit. Gere pa naj bi si na podlagi tega izmislil ime ŠPIRIT BAND. Druga pa se nanaša, na to, ko sta bila Marjan Gerenčer- Gere in Andrej Celec stara okrog 14 let, pa sta se vozila s kolesom po cesti, pa je mimo njiju peljal kamion, na katerem se pisalo Špedtrans in od tega izpeljanka Špirit. Vendar se čedalje bolj začne uveljavljati prva verzija, saj je po tej špiritni svetilki narejen tudi emblem skupine.  

Kakšno zvrst glasbe igrate? Kakšen je vaš repertoar?

Igramo skladbe iz začetka delovanja skupine, to je beat glasba iz šestdesetih in klasični rock iz sedemdesetih in seveda našo avtorsko skladbo: "Igrali bomo Špiriti" ter priredbo znane uspešnice House Of The Rising Sun, ki se občasno slišita tudi po radijskih valovih. Glasba iz obdobja 60. in 70. let prejšnjega stoletja je bila od vedno naša skupna ljubezen, zato je naš repertuar temeljil na preigravanju Beatlov, Stonesov, Holliesov, skupin Colosseum, Doors in vsega podobnega iz tistega obdobja. Ob tem pa si istočasno želimo mlajšim generacijam predstavljati to glasbo, da vidijo, da je včasih bila glasba res glasba. Za kakšne mlajše komade pa je zaslužna predvsem Tajda, saj z njimi želimo približati svojo glasbo tudi mlajšim generacijam. 

Avtorsko skladbo in videospot z naslovom »Igrali bomo Špiriti«, ste obeležili leta 2018 ob svojem "Abrahamu". Morda načrtujete izdajo kake nove avtorske skladbe?

Prvič po petdesetih letih smo v bistvu posneli avtorsko pesem "Igrali bomo Špiriti ", avtorja Sandija Horvata in priredbo znane uspešnice House Of The Rising Sun. Trenutno pa ustvarjamo skupaj s saksofonistom Marjanom Faričem novi komad MURA v domačem studiu Silva Celeca. Tako smo si zadali cilj in delamo predvsem na tem, da bi kmalu posneli tudi za to pesem videospot.

Kakšni so vaši načrti za prihodnost?

Da dalje igramo in da kmalu posnamemo videospot za novo avtorsko skladbo.

Kdaj vas bomo lahko ponovno videli nastopati v Pomurju?

Upamo, da kmalu, če ne drugače ob naši 60. obletnici.

Več fotografij v spodnji galeriji ... 

 

    Fotogalerija