https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

INTERVJU

Gomilički dégaši: »V svojih nastopih uživamo«

Gomilica, 18.12.2021 ob 6:00  

Članice in člani Kulturnega društva Gomilički dégaši so ljudski pevci in godci, ki igrajo na inštrumente domače izdelave in skrbijo za ohranjanje kulturne dediščine.


Ime so dobili po kraju Gomilica v občini Turnišče, od koder prihajajo in po dégaših – muzikantih. »Muzikantje so včasih imeli vzdevek dégaši,« pove Slava Nedelko, skupinovodja Gomiličkih dégašov.

Začetki njihovega društva segajo v leto 2017, uradno pa so začeli nastopati leto kasneje. » V začetku smo morali vaditi zahtevnejše starejše pesmi, saj smo začeli delovati na področju ohranjanja kulturne dediščine,« pove Nedelkova in doda, da so k petju začeli vključevati tudi doma izdelane instrumente, ki izvirajo iz kmečkih orodij.

V začetku so šteli 12 članov, danes jih je enajst, v starosti od 60 do 70 let. Igrajo na ljudska glasbila domače izdelave in harmoniko. Prav ta mesec pa so ustanovili novo društvo in sedaj se imenujejo »Kulturno društvo Gomilički dégaši,« prej so se imenovali sekcija za ohranjanje kulturne dediščine "Gomilički dégaši," pod okriljem Kolesarsko pohodniškega društva Pedal.

V nastopanju uživajo

»V svojih nastopih uživamo,« poudari Nedelkova, ki spomni, da so v času pred epidemijo imeli 44 javnih nastopov letno. V vasi so bili vključeni v dva projekta. »Ljudje so nas sprejeli z navdušenjem in nas na nastope klicali vse od Goričkega do Madžarske, bili smo tudi v Ljubljani na Pogačarjevem trgu, ko je potekala predstavitev pomurskega turizma pod sloganom (Do)živimo v Pomurju. Bilo je naporno ampak vseeno lepo, saj smo se družili, marsikaj smo spoznali,« pove Nedelkova in doda, da so že pred ustanovitvijo Gomiličkih dégašiov bili vključeni v ljudsko petje. Med drugim so peli tudi na pogrebih.

Postavili so jaslice

Sedaj, v prazničnem mesecu decembru se pripravljajo na blagoslovitev božičnih jaslic, katere pripravljajo že tretje leto. »V preteklih letih smo hodili za praznik svetih treh kraljev pet po vas in zbran denar vložili v jaslice,« pove Nedelkova. Večino jaslic so člani izdelali sami, zahvala gre predvsem moškim članom, figure pa so kupili. Jaslice so pred kapelo v Gomilicah postavili v torek, 14. decembra, v nedeljo, 19. decembra, ob 14. uri jih bodo blagoslovili. Na ogled bodo postavljene vse do prihoda treh kraljev, Gašperja, Mihe in Boltežarja.

Načrti za prihodnost

»Isti člani smo vpeti v folklorno skupino pod imenom »Folklorna skupina Gomilice«. Vsako leto se udeležujemo tudi Maroltovega srečanja folklornih skupin in to imamo v načrtu tudi za prihodnje leto. Če bodo epidemiološke razmere dopuščale, bomo priredili skeče. Prirejamo jih ob dnevu žena, povabljeni pa smo bili tudi že na občinske proslave,« zaključi Nedelkova.

Gomilički déga so prejeli že številna priznanja in zahvale.

Prispevek je nastal v okviru projekta Pomurske novice, ki ga sofinancira Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija