https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

INTERVJU

Kmetija okusov Jančar: »Naša največja strast so buče, v katere smo pravzaprav zaljubljeni«

Kmetija okusov Jančar, Črešnjevci, 22.09.2021 ob 6:00  

Kmetija okusov Jančar je tradicionalna slovenska kmetija z več stoletno tradicijo. Po prepoznavanju potenciala kmetije so se usmerili v dopolnilne dejavnosti in prodajo njihovih izdelkov na domu. Tokrat smo jih obiskali, da nam je Jerneja Jančar predstavila kmetijo in so nam prikazala, kako so nekoč ročno čistili buče in tako dobili semena za bučno olje.

Kam segajo začetki Kmetije okusov Jančar?

Naša kmetija je tradicionalna slovenska kmetija z več stoletno tradicijo. Pri nas se še vedno ukvarjamo z govedorejo in prašičerejo, obdelujemo vinograd z 10.000 trt sorte Chardonnay, kokoši nesnice pa se prosto sprehajajo po dvorišču. Svojim strankam želimo ponuditi predvsem kakovostno domačo hrano. Naša največja strast pa so buče, v katere smo pravzaprav zaljubljeni.

Se še spomnite, kdaj ste se na svoji kmetiji odločili, da se usmerite kmetijo v dopolnile dejavnosti in prodajo izdelkov na domu?

Sama pa sem po končanem šolanju začela s službo v takrat še zelo znani vinski kleti Kapela d. d., kjer sem delala na področju prodaje in marketinga, ampak sem kmalu prepoznala potencial naše kmetije in se odločila za prevzem in našo kmetijo usmerila v dopolnilne dejavnosti in prodajo naših izdelkov na domu. Sedaj smo pa že reden ponudnik na Radgonski kmečki tržnici, ki se odvija vsak petek v Gornji Radgoni in že več let se predstavljamo na sejmu Agra. Obiskujemo pa tudi različne dogodke pri nas in v tujini.

Katere izdelke ponujate na vaši kmetji?

Pri nas torej ponujamo odlično bučno olje, Babičino olje (narejeno po receptu moje babice in je mešanica bučnega in sončničnega olja) med z bučnimi semeni, bučno moko ter Hrustljavi mediteranski posip (začimbno mešanico prav tako iz buč). Naš paradni konj pa je naše bučno olje, ki ga predelamo po tradicionalnem receptu svojih prednikov. Obenem pa prodajamo tudi sončnično olje, ajdovo kašo in ajdovo moko, domača kokošja jajca in jabolčni kis ter domače delane rezance, krompir in čebulo. Ker pa želimo prispevati k ohranitvi narave, smo se začeli ukvarjati tudi s čebelarstvom. V ta namen pripravljamo tudi pridelke iz različnih vrst medu in še marsikaj bi se našlo.

Mi smo se celo odločili za malo bolj drzno kombinacijo in svoj cvetlični med zmešali z bučnimi semeni. Torej ta neobičajna združitev je dobitna kombinacija za naše telo, po vrhu vsega pa še zelo okusna. Vse sestavine so iz naše kmetije torej lokalne in za katere zagotavljamo 100 % sledljivost in seveda so pridelane na naravi prijazen način.

Na svoji kmetiji smo razvili tudi edinstveno mešanico, ki bo očarala še tako zahteven okus. Hrustljavi mediteranski posip je mešanica soli, sončničnih semen, čilija in bučnih semen. Sončnična in bučna semena so grobo mleta, medtem ko pa sta sol in čili fino mleti. Vse sestavine so pridelane na naši kmetiji, razen sol je tradicionalna nerafinirana morska sol iz Piranskih solin. Hrustljavi mediteranski posip je 100 % slovenski izdelek in je primeren za uživanje tudi veganov. Posip ne vsebuje ojačevalcev okusa umetnih arom in barvil ter konzervansov. Pri izbiri embalaže smo se odločili za klasično 100 ml stekleničko s priročnim pokrovom, na katerem imamo možnost izbirati med različnimi načini doziranja posipa. Hrustljavi mediteranski posip lahko imamo zaradi priročnega pakiranja vedno pri roki, hkrati pa ne izgubljamo časa s sekljanjem in drobljenjem različnih semen in začimb. 

Nam lahko poveste, kako so nekoč pridobivali semena za bučno olje in kako to zdaj poteka?

Bučno olje je kulinarična posebnost Slovenije, pridobiva se iz semen buč. Bučno olje vsebuje, beljakovine, minerale, nenasičene maščobne kisline in mnoge vitamine. Značilno zeleno rdečo do temno rjavo barvo mu dajejo klorofilu podobne snovi.

Nekoč so buče, ko so dozorele ročno očistili. To je bilo predvsem žensko delo. Ženske so se zbrale na kmetiji in pomagale pri ročnem čiščenju buč, saj je zato bilo potrebno kar nekaj pridnih rok. Najprej so jih z malo sekirico razsekali, bučna semena pa pobrali ven. Bučna semena so nato posušili na soncu, na koncu pa še v krušni peči. Seme se je nato shranilo v papirnate vreče v katerih so semena nato odpeljali v oljarno.

Ročno obiranje semen iz buč boste zdaj redko kdaj še videli v živo, saj se buče zdaj pobirajo strojno in očisti jih tudi stroj. Najprej se na njivi buče razporedijo v ravne vrste, nato jih stroj pobere. Semena se nato operejo in očistijo ter odpeljejo v sušilnico, kjer se posušijo. Nato jih iz sušilnice odpeljejo v oljarno, kjer jih s postopkom toplega stiskanja najprej popražijo, nakar jih v preši stisnejo.  

Več fotografij v spodnji galeriji ... 

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.