https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Predstavili so knjigo pripovedk o gradovih in dejavnost v okviru projekta LIVING CASTLES

Rakičan, 16.09.2021 ob 14:50  

V četrtek, 16. septembra, so v Dvorcu Rakičan predstavili projektne dosežke partnerja Raziskovalno izobraževalno središče Dvorec Rakičan in predstavili Knjigo pripovedk o gradovih v okviru projekta LIVING CASTLES.

Projekt z naslovom Mreža »živih« gradov kot oblika trajnostnega turizma za ohranjanje in promocijo kulturne dediščine in akronimom LIVING CASTLES se izvaja v okviru programa sodelovanja INTERREG V-A Slovenija-Hrvaška. RIS Dvorec Rakičan sodeluje v projektu kot en izmed osmih projektnih partnerjev.

Tiskovna konferenca je bila izvedena v okviru Tedna odprtih vrat projekta LIVING CASTLES in obeležitve 10. obletnice evropskega sodelovanja.

»Danes v bistvu smo tukaj zato, da predstavimo dogajanje v sklopu skupnega programa Interreg Slovenija-Hrvaška,« je uvodoma povedala Nina Seljak, direktorica Urada za evropsko teritorialno sodelovanje in finančne mehanizme pri Službi vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, ki vodi skupni program s Hrvaško že od leta 2004.

Med drugim je izpostavila, da je Dvorec Rakičan zelo lep primer, da se z malo sredstvi da narediti ogromno. Ob tem pa poudarila, da ni dovolj le volja, ampak je potrebno tudi delati, pripraviti kakovostne projekte, se prijavljati na razpise in jih tudi izvesti.

»Na tem kraju se izvajajo projekti ne samo v sklopu programa Slovenija-Hrvaška, ampak tudi Slovenija-Avstrija in Slovenija-Madžarska. To je res odličen primer, kako se da s kombinacijo različnih sredstev marsikaj narediti,« je še dodala Nina Seljak..

Direktor RIS Dvorca Rakičan Robert Celec je dejal, da je pridobivanje finančnih sredstev za obnovo in investicije izredno zahtevno, tudi v evropskih programih. »Mi smo se odločili, da bomo preko različnih programov tudi Interregov poskušali pridobiti sredstva tudi za vlaganje v Dvorec Rakičan,« je dejal in ob tem izpostavil, da je temu še najbolj naklonjen Interreg Slovenija-Hrvaška.

Ob tem je izpostavil, da RIS Dvorec Rakičan ni le grad, dvorec in vezni člen ampak tudi ljudje, ki tam delajo in živijo. V nadaljevanju je predstavil vsebine, ki jih Dvorec Rakičan ponuja, dogodke, ki tam se odvijajo in vse kar so uspeli v sklopu projekta urediti.

V sklopu projekta so razvili tudi čezmejni turistični produkt, več o katerem si lahko preberete tukaj. Tokrat pa so posebej izpostavili skupno knjigo pripovedk o gradovih, ki je nastala v sklopu projekta in s katero želijo dodati povezovanju dodaten pomen.

»Gre za knjigo pripovedk, ki je nastala skozi celotno trajanje projekta, tukaj so zbrane legende in zgodbe značilne za posamezen grad oziroma dvorec,« je povedala Natalija Cigut iz RIS Dvorca Rakičan in izpostavila, da se Dvorec Rakičan v knjigi predstavlja z dvema zgodbama: »Krokar kralja Matjaža« in »Rakičanski škrat«.

Poleg zgodb rakičanskega dvorca pa si je mogoče prebrati tudi zgodbe o Celjskem gradu, Dvoru Veliki Tabor, Dvorcu Oršić, Starem gradu Varaždin, Starem gradu Čakovec in Ptujskem gradu. Knjiga se lahko uporablja kot didaktični pripomoček za otroke in pa kot vodnik po vseh gradovih in dvorcih, je še povedala Natalija Cigut.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.