https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

capCROSSplan – projekt predstavili širši javnosti

23.09.2021 ob 13:40  

Informativni dan projekta capCROSSplan je bil organiziran z namenom, da se širši javnosti predstavi projekt in možnosti za prihodnje vključevanje v projektne aktivnosti, hkrati pa je bilo predstavljeno aktualno dogajanje na področju priprave strateških dokumentov na regijski in nacionalni ravni.


Informativni dan je 21.9.2021 organizirala Razvojna agencija Sinergija, vodilni partner projekta capCROSSplan - Krepitev kapacitet razvojnih organizacij na področju čezmejnega regionalnega sodelovanja.

Vodja projekta Simona Roudi je uvodoma zbranim predstavila projekt, projektne cilje, dosežene vmesne rezultate, že izvedene aktivnosti ter aktivnosti, ki so bodo v okviru projekta še izvajale. Izpostavljen je bil pomen vključevanja deležnikov, še posebej v proces priprave strateških dokumentov, ter potreba po krepitvi znanja in veščin deležnikov, ki se vključujejo v pripravo strateških dokumentov.

Med izvedenimi aktivnostmi so bili izpostavljeni podpisan čezmejni protokol s pristopnimi izjavami, s katerim so se podpisniki zavezali k sodelovanju v čezmejni mreži razvojnega partnerstva, izsledki analize procesa priprave strateških dokumentov, spletna platforma projekta, seminar iz evalvacije ter že izvedene delavnice vzajemnega učenja o novih ciljih politik EU.

V nadaljevanju so bile predstavljene aktivnosti, ki se bodo v okviru projekta izvajale do sredine leta 2022, ter nadaljnje možnosti za vključitev deležnikov. Med drugim bodo izvedene preostale delavnice in usposabljanja iz 5 novih političnih ciljev EU ter usposabljanja s področja mehkih veščin, kot so fasilitiranje, moderiranje in retorika.

Drugi del informativnega dne je bil namenjen aktualnemu dogajanju na področju strateškega načrtovanja, kjer sta bila predstavljena dva pomembna strateška dokumenta. Marjana Dermelj iz Službe vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko je predstavila Načrt za okrevanje in odpornost, in sicer razpoložljiva sredstva, ki bodo na voljo iz različnih mehanizmov, finančni okvir za Slovenijo predviden za obdobje do leta 2029 ter višina razpoložljivih sredstev po posameznih področjih. V svoji predstavitvi se je dotaknila tudi sheme izvajanja NOO ter procesa priprave strateškega dokumenta. Na regijski ravni je bil predstavljen osnutek Regionalnega razvojnega programa pomurske regije 2021 – 2027, ki ga je predstavil koordinator priprave dokumenta dr. Tadej Pirc iz Razvojnega centra Murska Sobota, ki se je poleg vsebine dotaknil tudi mejnikov v procesu priprave ter vključevanja deležnikov v proces priprave dokumenta.

Sledila je diskusija, kjer so udeleženci (med katerimi so bili predstavniki občin, zavodov, socialnih podjetij, razvojnih agencij, nevladnih organizacij in drugi) delili svoje izkušnje pri delovanju na področju strateškega načrtovanja. Med drugim so bile izpostavljene težave pri oblikovanju skupnih regijskih projektov, o parcialnih interesih na eni strani, po drugi strani pa neposlušnosti in neodzivnosti višjih organov za potrebe regije.

Info dnevi projekta bodo poleg Pomurja organizirani še v Podravski regiji ter Županijah Zala in Železni županiji.

O projektu:

Cilj projekta je vzpostaviti močno čezmejno mrežo razvojnih organizacij, ki se odzivajo na izzive okolja; glede na potrebe in priložnosti okolja pripravljajo primerne pobude in predloge za regionalni razvoj.

S projektom bo povečana usposobljenost organizacij za strateško načrtovanje. Z usposabljanji, srečanji in sestanki bo okrepljena zmogljivost in krepitev sodelovanja med institucijami, in sicer vključenimi projektnimi partnerji ter naknadno vključenimi organizacijami (ključnimi in splošnimi deležniki) na čezmejnem območju.

V projektu, ki traja od 1. februarja 2020 do 31. julija 2022 so vključeni štirje projektni partnerji. Poleg RA Sinergije iz Pomurske regije v projektu sodelujejo še Zavod Palemid Maribor iz Podravske regije ter Samouprava Županije Zala iz Županije Zala in Zahodno-panonski neprofitni javni zavod za prostorski in gospodarski razvoj iz Železne županije.

Vrednost projekta, ki je v okviru Programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija-Madžarska sofinanciran iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj, je 406.955 EUR, od katerih delež ESRR sredstev znaša 345.911,75 EUR.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.