https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Inšpektorji opozarjajo na čiščenje cest in pravilo oranje ob javni cesti

24.10.2021 ob 14:00  

Medobčinski inšpektorat občin Beltinci, Črenšovci, Turnišče, Odranci in Velika Polana po prejemu več prijav v zvezi z nepravilnim oranjem in onesnaževanjem občinskih cest opozarja na pravilno oranje kmetijske površine ob javni cesti in prepoved onesnaževanja cest.

Medobčinski inšpektorat nadzoruje občinske ceste, onesnaženja z blatom, zemljo in ostalim materialom, oranje preblizu ceste in gradnjo v varovalnem pasu brez soglasja. Kot opozarjajo morajo ceste biti normalno prevozne, na njih ne sme biti elementov, ki ogrožajo ali so potencialno nevarni za vse udeležence v prometu.

Ceste onesnažujejo tako kmetje kot tudi tovorna vozila

Kmetje v času poljedelskih opravil z delovnimi stroji onesnažijo javne površine, katere so dolžni očistiti. Preden se z delovnim strojem vključijo na javno pot, morajo odstraniti z vozila blato ali zemljo ter podobne snovi.

Kot opozarjajo v inšpektoratu onesnaženje ceste krši cestno prometne predpise, saj 1. alineja 5. točke 2. odstavka 5. člena Zakona o cestah določa, da je na cestišče javne ceste prepovedano nanašati blato ali ga kako drugače onesnaževati.

Za omenjen prekršek je predpisana globa, za fizično osebo v višini 1.000 evrov, za pravno osebo, samostojnega podjetnika posameznika in posameznika, ki samostojno opravlja dejavnost 4.000 evrov in za odgovorno osebo 1.000 evrov.

Onesnaženje cestišč mnogokrat povzročajo tudi tovorna vozila, ki dovažajo in odvažajo potrebni material z gradbišč. Investitorji oziroma izvajalci gradbenih del, kljub zagroženim globam, ne poskrbijo za redno čiščenje pnevmatik ob izvozu z gradbišča na cesto.

Nepravilno oranje ob javni cesti

Na inšpektoratu poljedelce opozarjajo tudi na posledice nedovoljenega oranja njiv v bližini javne ceste. 4. točka 2. odstavka 5. člena Zakona o cestah, namreč, prepoveduje orati na razdalji manj kot 4 metre od roba cestnega sveta v pravokotni smeri na cesto ali na razdalji manj kot 1 meter od roba cestnega sveta vzporedno s cesto.

Pri posebej poudarjajo, da cestni svet ni rob asfalta. Orač in tudi drugi morajo upoštevati, da je potrebno poleg roba asfalta za odmik upoštevati najmanj še bankino, bermo, naprave za odvodnjavanje, če so tik ob cestišču (mulda, koritnica), nasip ali vkop, ker vse to sestavlja cestno telo in vpliva na cesto in so del cestnega sveta.

Zaradi premajhnih odmikov od cestnega sveta obdelovalci zemljišč obračajo traktorje s priključki na cestnem svetu, celo na asfaltnem vozišču, s čemer povzročajo poškodbe bankine in onesnaženje vozišča. Vse stroške odstranitve ovir ali drugih posledic prepovedanih ravnanj na cesti, poravna povzročitelj ovire oz. poškodbe.

Tudi za tovrstni prekršek pa je predpisana globa, za fizično osebo v višini 1.000 evrov, za pravno osebo, samostojnega podjetnika posameznika in posameznika, ki samostojno opravlja dejavnost 4.000 evrov in za odgovorno osebo 1.000 evrov.

Fotografije so simbolične.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      24.10.2021 ob 14:40 gost

      Kmetje ne morejo čistiti cest, ker dobijo ogromne subvencije in so veliki gospodje.

      24 19 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      24.10.2021 ob 14:46 gost

      In ti inšpektori do nekoga učili orati .Seronje proklete

      18 12 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        24.10.2021 ob 18:00 orač gost

        Če bi kmetje znali orati nebi bilo blata na cesti! Kmetje večijnoma orjejo do roba njive, namesto ka bi se pač 3 krat šlo orat prečko in nega zanašanja rodovitne prsti na cesto

        16 4 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      24.10.2021 ob 18:50 Pomurec1 gost

      Ne samo da ne vejo kmetje orati, še del ceste si priorjejo, samo ka imajo večjo parcelo. Skrajni čas je ka je Občinski svet v Beltincih na zadnji seji sprejel akt, s katerim bo lahko lastnik njive plačal globo, če ne bo očistil poti. Skrajni čas, da se kmete nauči orati, če ne drugače pa z globo!

      16 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        24.10.2021 ob 19:01 AAAAAAAAAAAAAAA gost

        Nej trbej nikšoga akta po zakoni more cesto očistiti samo tou san še nej dožijvo.

        8 0 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      24.10.2021 ob 18:52 gost

      Kmetje so tak perovni za bogastvo ka se cesto malo gor nezorje. Inšpektiurji pa drkajo kurac ali inšpekturce nohteke raj v pisarni urajajo kot da bi komu račun napisali.

      11 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      24.10.2021 ob 21:19 gost

      Samo po kmetu ja,jaz pa bi najprej vprašal za poti med polji,kako so vzdrževane.Nikakor ajde županje in inšpektori malo se peljite med polja pojdite na Doljno bistrico,pojdite v orlovšček zadnja pot pred reko Muro med polji proti zvonarji,pojdite prosim in si oglejte po kakšni poti se vozimo z traktorji,kdaj je ta pot dobila kaj gramoza z strani občine Črenšovci.Kot jaz pomnim nikoli.Zakaj le imamo te občine,za urejanje le vaških jeder?.Ostalo pa ja saj veste kaj mislim.To se tako ne dela,da se določene stvari zapostavljajo.Prosim pojdite na teren,poglejte in potem boste tudi videli kjer občine ne opravljajo svojega dela.Najlažje je poklicati strojnika z grederjem,češ pojdi in grediraj poljske poti.Ja še tisto malo kar je kamenja na poteh zrine na polja za njim pa ostane zemlja,po prvem dežju pa blato in slučajno,če kdo takrat pelje kaj na polje seveda uniči to pot in to delo grederja,ker ni bilo zavoženo z kamnom,gramozom.

      16 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      28.10.2021 ob 7:27 Tone1 gost

      Jaz še nisem videl kmeta, ki bi kdajkoli očistil gume na traktorju preden zapelje na javno cesto . Še manj pa da bi "pokidal" cesto za sabo. Raje po gasu, da blato čim hitreje odpade in da je do doma traktor "čist" . Le po žepu jih bo treba vžgat, da se bodo ozavestili ! Kmet pri nas ni več kmet kot pred 30 in več leti nazaj ! Njegovi apetiti so brezmejni in njegova požrešnost ne pozna meja ... Jih bo treba prizemljiti !

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        28.10.2021 ob 8:43 gost

        Za to so krivi tudi policisti. Je kakšen policist kdaj napisal kmetu kazen, ker je osvinjal cesto, mu dal pihati? Kmeti so za njih svete krave, ki se jih ne smejo dotakniti.

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      01.02.2022 ob 16:04 Sexy gost

      Zmenki zaradi seksa v vašem mestu - 𝐖𝐖𝐖.𝐌𝐘𝟐𝟏.𝐅𝐔𝐍

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.