https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KORONAVIRUS

Zdravnica iz Pomurja na podlagi dokazila o prisotnosti protiteles izdaja potrdila o prebolevnosti

13.10.2021  

Zdravnica iz Pomurja na podlagi protiteles neupravičeno izdaja potrdila o prebolevnosti.

"Zdravnica iz Pomurja na osnovi dokazila o prisotnosti protiteles za 50 evrov izdaja potrdila o prebolevnosti, ki jih lahko naročniki nato uporabljajo za izpolnjevanje pogoja PCT. Potrdila o prebolelem covidu-19 se izdajajo ne glede na to, koliko časa je preteklo od okužbe, ali PCR-test, kot veleva odlok. Zdravniška zbornica pa je potrdila, da je dobila prijavo," poroča 24ur.com.

Po navedbah 24ur.com je zdravnica koncesionarka v pogovoru, ki so ga opravili z njo, izjavila, da izdaja potrdila le na podlagi prisotnosti protiteles, kar je v nasprotju z odlokom o načinu priznavanja prebolevnosti v Sloveniji.

Pozitiven izvid protiteles ni dovolj

Za izdajo potrdila o prebolelem COVID-19 ni dovolj izključno pozitiven izvid protiteles na SARS-CoV-2. Trenutni serološki testi niso dovolj zanesljivi za presojo kužnosti ali zaščiti posameznika pred ponovno okužbo, prav tako ne omogočajo časovne opredelitve, kdaj je pacient bil v stiku s virusom SARS-CoV-2. Težava seroloških testov za ugotavljanje protiteles na SARS Cov-2-je tudi križna reaktivnost z ostalimi koronavirusi, kar pomeni, da so lahko lažno pozitivni.

Na NIJZ so za 24ur.com povedali, da je za kršitve pristojen zdravstveni inšpektorat. Z zdravniške zbornice pa so odgovorili: "Zdravniška zbornica Slovenije je prejela prijavo v zadevi, o kateri nas sprašujete. Do zaključka postopkov na zbornici več informacij ne moremo podajati," navaja 24ur.com

Kdaj je pogoj PCT izpolnjen?

"Pogoj PCT je izpolnjen, če oseba razpolaga z enim od dokazil, navedenih v nadaljevanju:

1. z dokazilom o negativnem rezultatu testa PCR, ki ni starejši od 72 ur od odvzema brisa, ali testa HAG, ki ni starejši od 48 ur od odvzema brisa;

2. z digitalnim COVID potrdilom EU v digitalni ali papirnati obliki, opremljenim s kodo QR (v nadaljnjem besedilu: EU DCP);

3. z digitalnim COVID potrdilom tretje države v digitalni ali papirnati obliki, opremljenim s kodo QR, ki vsebuje vsaj enake podatke kot EU DCP in ga je pristojni zdravstveni organ tretje države izdal v angleškem jeziku;

4. z dokazilom o cepljenju zoper COVID-19, s katerim izkazujejo, da so prejele:

‒ drugi odmerek cepiva Comirnaty proizvajalca Biontech/Pfizer, cepiva Spikevax (COVID-19 Vaccine) proizvajalca Moderna, cepiva Sputnik V proizvajalca Russia’s Gamaleya National Centre of Epidemiology and Microbiology, cepiva CoronaVac proizvajalca Sinovac Biotech, cepiva COVID-19 Vaccine proizvajalca Sinopharm, cepiva Vaxzevria (COVID-19 Vaccine) proizvajalca AstraZeneca ali cepiva Covishield proizvajalca Serum Institute of India/AstraZeneca oziroma kombinacijo dveh cepiv iz te alineje. Dokazilo se pridobi takoj po prejetem drugem odmerku;

‒ odmerek cepiva COVID-19 Vaccine Janssen proizvajalca Johnson in Johnson/Janssen-Cilag. Dokazilo se pridobi z dnem cepljenja;

5. z dokazilom o pozitivnem rezultatu testa PCR, ki je starejši od deset dni, razen če zdravnik presodi drugače, vendar ni starejši od 180 dni;

6. z dokazilom o prebolevnosti iz prejšnje točke in dokazilom o cepljenju iz 4. točke tega člena, s katerim dokazujejo, da so bile v obdobju, ki ni daljše od 180 dni od pozitivnega rezultata testa PCR oziroma od začetka simptomov, cepljene z enim odmerkom cepiva iz prve alineje 4. točke tega člena. Zaščita se vzpostavi z dnem cepljenja," navajajo pri vladi.

Fotografije so simbolične: Pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      13.10.2021 ob 18:20 C19 gost

      V vseh normalnih drzavah je prebolevnost eden od pogojev za covid. Samo pro nasih super strokovnjakih ne. Bravo zdravnica!!!

      58 12 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      13.10.2021 ob 18:29 Pct gost

      Idiorizem... Kak naj dobi človek protitelesa v sejbe.. Ja dragi slovenčki tak ka je imel in prebolel covid....tak da doktorca edino pametno ka ste jim dali potrdila, samo lejko bi bila šenki nej ja ste še vij ščela zaslujžitii v toj noriji z covidon

      44 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      13.10.2021 ob 19:45 gost

      Zakaj pa nebi podala potrdila če pa je človek prebolel halo kaj nijz ni jasno.

      30 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      13.10.2021 ob 19:50 gost

      Kaj je mogoče državljanka Srbije,ker v Sloveniji imamo kar nekaj zdravnikov od tam,pa so nekateri izmed teh zelo sumljivi seveda z znanjem o medicini,plus tega je prisoten alkohol in taki pri nas dobijo zaposlitev,da zdravijo ljudi,kaj naših zdravnikov ni?. Ja v Srbiji je tako,da če rabiš neko šolo vzemi nekaj denarja pojdi tja in si jo enostavno kupi,brez tega,da kaj veš.

      7 28 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      13.10.2021 ob 19:58 Mateja gost

      Edino pametna zdravnica, bravoo faca, ki ve zakaj se gre, ni edina tudi v Ljutomeru mlade zdravnice napisejo potrdilo, ampak brez placila in pediatri v MS...kaj je to takega

      32 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        13.10.2021 ob 21:06 kilonja gost

        Kaj ti bo potrdilo bedak levi, če si z njim lahko kvečjemu rit obrišeš ? Zabiti ste kot kamen, jaz bi vam še kilo soli za zdravje prodal zraven za 200 € .

        9 21 Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      13.10.2021 ob 20:34 gost gost

      Super za zdravnico, ki si upa. Vsi potrdila dobijo na podlagi testa krvi. Kjer je točno razvidno ali je človek prebolel covid... Ki je itak "plandemija"...

      16 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      13.10.2021 ob 20:59 Dolenski Đanči gost

      Ta doktorca ma praf. Kak te tou isto potrdilo v Avstriji vala, pri nas pa nej?! Strokovno ma praf, samo tou šče NIJZ nej potegnolo. Pa tou je znankar za naše gastarbajtere v Avstriji pijsala, ka so lejko delat hodili. Samo nebi smejla na švarc računati, tou je pa rejsan mali problem.

      21 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      13.10.2021 ob 21:04 kilonja gost

      Dobra je, vsa čast, ljudem prodaja nekaj kar sploh ne velja :) Kuj žezlo dokler je vroče ;) . Sicer pa bi morala protitelesa veljat kot PCT.

      15 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      13.10.2021 ob 21:22 Joža gost

      Bravo zdravnica 💪

      20 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      13.10.2021 ob 21:23 pravnik gost

      Tej doktorci odvzeti koncesijo in jo iz krivdnih razlogov postaviti na cesto. Preveč doktorof misli ka lejko dela ka šče. dva razapeti na steber sramu in bo mir.

      20 41 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        14.10.2021 ob 7:32 nedr gost

        žal ji ne bodo vzeli licence, ker je sedaj še večji zdravstveni kaos kot prej in se rabijo zdravniki. tisti iz namibije bi si bolj zaslužil da se mu odvzame licenca. prokleti zdravniki, da jim želim vse najslabše!

        4 5 Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      14.10.2021 ob 8:15 Tujec gost

      Bravo Boljše to kot plesanje zdravnikov in medicinskih sester v Celju!

      9 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      14.10.2021 ob 13:31 gost1111 gost

      protitelesa so edini garant imunosti zakon narave ne denarja

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      14.10.2021 ob 15:21 pošteni dohtar gost

      Komentator Franc in gost pred tabo, pišeta o sebi na odziv komentarja pravnika. Dohtarca je ponarejala uradne listine in ti jo braniš! So dohtarji posebna kasta? Ne, le servis za ljudi. Vzeti ji dovoljenje za delo. Kaj se pa greste? Njo in vas v arest, da boste videli, kaj je normalno in kaj ni. Vi bi ji še verjetno dodelili kovid dodatek. Grabežu denarja v tej slovenski sfiženi medicini ni ne konca ne kraja. Upam, da se bereš in razumeš kaj pišeš!

      3 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      15.10.2021 ob 9:05 Mateja gost

      Ej pošteni dohtar, NIHČE NAS NI POSILIL, da smo sli po potrdilo, nihče nam potrdila ni vsiljeval, bedak zarukani. ODLOKI NISO skladni z ustavo in se vsi pametni poserjemo na njih. Dohtarci pa kapo dol. Tebe pa v Ormož. Arest pa si s sabo pelaj. S tem potrdilom redno hodim v Avstrijo delat, ker je LEGALEN in to od meseca maja.

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.