https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Med Gornjo Radgono in Ljutomerom bo zapeljal vlak

Gornja Radgona, 18.10.2021 ob 14:00  

15. oktobra 1890 so slovesno odprli železniško progo Radgona‒Ljutomer, prvo železniško progo na območju današnjega Pomurja.

131 let in teden po odprtju proge spominska vožnja z vlakom med Gornjo Radgono in Ljutomerom 

Zgodbo te proge bodo obudili v soboto, 23. oktobra, na vlaku, ki bo vozil od Ljutomera do Gornje Radgone in nazaj, pa še enkrat v Ljutomer in nazaj.

Evropski parlament je leto 2021 razglasil za evropsko leto železnic z namenom spodbujanja okolju prijaznega načina prevoza in doseganja podnebne nevtralnosti. Pora, razvojna agencija Gornja Radgona, skupaj s Slovenskimi železnicami, občinama Gornja Radgona in Ljutomer ter podjetjem Radgonske gorice tako proslavlja obletnico (zaradi epidemije malo pozneje) in evropsko leto železnic s spominsko vožnjo, namenjeno predvsem občanom obeh občin in okolice. Potniki bodo dobili tudi spominsko darilo, za katero so prispevala podjetja.

Razlogov za vožnjo je veliko, od obujanja spominov do spoznanja najmlajših, kako s(m)o se vozili nekoč, nekaj pa so jih na današnji tiskovni konferenci v Domu penine v Gornji Radgoni predstavili: dr. Milan Svetec, direktor razvojne agencije Pora Gornja Radgona, ki je povedal, da je projekt vožnje z vlakom, ki je pred 130 leti povezal obe Radgoni in je proga peljala vse do Ljutomera, nadaljevanje projekta City Cooperation II, ki so ga izvajali v okviru programa čezmejnega sodelovanja INTERREG Slovenija–Avstrija. Interes za sodelovanje so izkazale vse občine ob progi G. Radgona–Ljutomer, zato nameravajo to spominsko vožnjo nadgraditi s trajnostnim projektom.

"Živimo v času, ko sta varovanje okolja in trajnosten način mobilnosti izjemno pomembna in družbeno odgovorna naloga vsakega posameznika, zato smo še posebno veseli, da bomo z vožnjo izrednega vlaka obudili progo med Ljutomerom in Gornjo Radgono. Verjamem, da bo ta posebna vožnja novega vlaka Stadler korak k ustvarjanju novih produktov v tem delu Slovenije. Z novimi vlaki bomo v potniškem prometu stopili na pot celovite prenove in posodobitve voznega parka ter s tem ponudili potnikom konkurenčen, varen, zanesljiv in udoben železniški prevoz," pove mag. Darja Kocjan, direktorica Potniškega prometa Slovenskih železnic.

Stanko Rojko, župan občine Gornja Radgona, izpostavi, da si občina Gornja Radgona prizadeva spodbuditi tudi turistično ponudbo na njihovem območju in privabiti v goste čim več obiskovalcev. "Vlak je lahko ena izmed novih priložnosti za obisk našega mesta, ki je lahko izhodišče za podrobnejše spoznavanje širše okolice in njenih naravnih ter kulturnih znamenitosti. Seveda samostojno težje dosežemo zastavljene cilje, zato se tokrat spominske vožnje z vlakom lotevamo skupaj z Občino Ljutomer."

"V Občini Ljutomer smo zelo veseli, da je po mnogih letih ponovno vzpostavljena tirna povezava v naši lepi Prlekiji. Dogodek to soboto pa ima še širši pomen, saj pomeni nov začetek sodelovanja med prleškimi občinami tudi na področju turizma. Tovrstno ustvarjalno sodelovanje je zelo pomembno tako za trajnostni razvoj naše zelene destinacije kot prispevek k večji prepoznavnosti Prlekije, hkrati pa je usmerjeno k izboljšanju povezovanja in povečanemu sodelovanju med javnim in zasebnim sektorjem," je povedala mag. Olga Karba, županja občine Ljutomer.

Borut Cvetkovič, direktor Radgonskih goric, je povedal, da podpirajo projekt spominskega vlaka, ki bo okrepil turistično ponudbo. "V podjetju Radgonske gorice peljemo vinski turizem že 20 let in je vsaka taka ponudba dobrodošla; ker v bližnji prihodnosti načrtujemo tudi gradnjo hotela, je to dodatni kamenček v mozaiku turistične ponudbe v Gornji Radgoni."

V Gornji Radgoni in Ljutomeru bodo za potnike pripravili presenečenja ter predstavitve znanih turističnih in gostinskih točk s kulinarično ponudbo.

Vstopnice so naprodaj:
- za smer Gornja Radgona–Ljutomer prodajajo v gornjeradgonskem Ticu,
- za smer Ljutomer–Gornja Radgona v športni dvorani Ljutomer v baru Šic.

Foto: PORA Gornja Radgona

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      18.10.2021 ob 15:51 gost

      Kakšen vlak bedaki to je špilek Nej vlak.

      7 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      19.10.2021 ob 8:21 gost

      O, tota poleg Olge pa je ful kul. Bravo za SŽ.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      20.10.2021 ob 17:54 gost

      OBEDVE seksi manekenki! zaradi takih je svet lepši in se splača živet!!!!!!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.