https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Tudi nad severovzhodno Slovenijo se je razširil oblak SO2 iz vulkana na La Palmi

20.10.2021 ob 13:00  

Vulkan Cumbre Vieja na španskem otoku La Palma, ki je izbruhnil 19. septembra, prvič po 50 letih, še ne kaže znakov umirjanja.

  

Potoki vroče lave so zajeli skoraj 800 hektarjev zemlje in uničili približno 2000 stavb in veliko nasadov banan. Približno sedem tisoč prebivalcev je moralo zapustiti svoje domove.

Pri izbruhih vulkanov pa pride do velikih koncentracij naravnega vira žveplovega dioksida (SO2). Povečane koncetracije žveplovega dioksida je moč zaslediti tudi v Sloveniji.

"V višinah se bo nad Evropo razširil oblak SO2 iz vulkana na La Palmi. Ta bo ostal visoko v ozračju, nad 5000 m, v nižinah pa vrednosti SO2 ostajajo običajne in so daleč pod vrednostmi, ki bi lahko škodovale zdravju. Tudi v naslednjih dneh SO2 ne bo dosegel nižjih plasti ozračja," so sporočili iz Arso. 

 

Povečana koncentracija SO2 se je zaradi močnega jugozahodnega toka iz Španije razširila v Francijo, Nemčijo, Poljsko, Slovaško, Madžarsko in naprej vse do Slovenije. 

Temno rdeča barva prikazuje koncentracijo SO2 nad Evropo (Vir: Windy)

Onesnaženost zunanjega zraka z žveplovim dioksidom vpliva tako na okolje kot zdravje ljudi. Kratkoročno izpostavljanje žveplovem dioksidu povzroči težave astmatikom in občutljivim ljudem predvsem v bližini industrije, ki je brez ustreznega čiščenja. Otroci v krajih z onesnaženim zrakom pogosteje zbolevajo za kašljem, bronhitisom in infekcijami globlje v dihalih, kot otroci ki žive v manj onesnaženih krajih.

Žveplov dioksid je tudi eden glavnih vzrokov za kisli dež in uničevanje gozdov.

(Vir: Windy)

Telesna aktivnost v v času, ko so povečane koncetracije žveplovega dioksida, ni priporočljiva, ker človek zaradi hitrejšega dihanja vdiha večje količine onesnaževalcev in ker človek med telesnim delom navadno diha skozi usta in vdihan zrak obide obnosne votline.

 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      20.10.2021 ob 18:48 gost

      Zdaj šče to trbej vej se pa koroneka nemremu rišiti pa že druga nadloga. Jezuš, jeuš kama to vse vodi.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      21.10.2021 ob 10:08 palmer gost

      najprej pišete dani nevarno, pol pa obratno. ja kak te zaj? idioti

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      21.10.2021 ob 10:19 kar en gost

      A se res dogaja tudi kaj drugega kot korona? Ne moreš verjeti.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.