https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KULTURA

FOTO: V Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota so predstavili zbirko 99 judovskih knjig

Murska Sobota, 24.10.2021 ob 17:00  

V Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota so predstavili zbirko judovskih molitvenikov in obrednih knjig iz obdobja od 1779 do 1942.  Ob tej priložnosti so knjige tudi razstavljene. Razstava je v avli knjižnice na ogled do 22. novembra.

Liturgične in druge svete judovske knjige ob zaključku projekta katalogizacije knjig, ki so dragocena kulturna dediščina predvojne prekmurske judovske skupnosti, sta predstavila Andrej Pavlič, bibliotekarski specialist, domoznanec v Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota in Maja Kutin, sodelavka na projektu, poznavalka hebrejščine in judovstva. Podrobnejši opis predstavitve zbirke si lahko preberete tukaj.

Zbrane so ob odprtju razstave nagovorili mag. Klaudija Šek Škafar, direktorica Pokrajinske in študijske knjižnice Murska Sobota, dr. Aleksander Jevšek, župan Mestne občine Murska Sobota, rabin Ariel Haddad, glavni rabin za Slovenijo in Nj. Eksc. Eyal Sela, izraelski veleposlanik, ki je za ta svečani dogodek prišel posebej iz Jeruzalema. 

Veleposlanik Izraela Eyal Sela se je Murski Soboti med drugim zahvalil za pomoč pri ohranjanju judovske kulturne dediščine. 

Judovska zbirka obsega 99 knjig, ki so bile prinesene iz nekdanje knjižnice v Hartnerjevi vili, vendar doslej niso bile katalogizirane, saj nihče ni poznal hebrejščine. Gre za največjo zbirko liturgičnih knjig v Sloveniji, ki so pripadale pripadnikom judovske veroizpovedi v regiji.

Molitveniki in obredne judovske knjige so dragocena snovna zapuščina soboške oz. prekmurske judovske skupnosti.

Več fotografij v spodnji galeriji …

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      24.10.2021 ob 21:06 kilonja gost

      Židovska propaganda...kako je to možno če je pa Janša velik antisemit so rekli pred dnevi ? Antisemit je ker si je upal govoriti čez madžarskega Juda,ki širi svojo fanatično multikulti sranje po Svetu in rasistično deluje proti belcem ? kljub temu da Janša nikjer ni omenjal vere, veroizpovedi itd..vidite kako ste se ujeli v lastno neumnost .

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      01.02.2022 ob 15:27 Sexy gost

      Zmenki zaradi seksa v vašem mestu - 𝐖𝐖𝐖.𝐌𝐘𝟐𝟏.𝐅𝐔𝐍

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.