https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KORONAVIRUS

V ZDA odobreno cepljenje proti Covidu-19 za otroke od 5 do 11 let

3.11.2021  

Ameriški center za nadzor nad nalezljivimi boleznimi je v torek odobril izredno uporabo Pfizer/BioNTech cepiva proti covidu-19 za otroke stare od 5 do 11 let. Cepivo so v odmerkih, ki so primerni za otroke, že razposlali po zveznih državah. S cepljenjem bodo začeli predvidoma v naslednjih tednih.

Z odločitvijo Centra za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC) ima sedaj možnost za cepljenje proti covidu-19 28 milijonov otrok v ZDA, ki so stari od 5 do 11 let. Dobili bodo po dva odmerka, vendar le tretjino odmerka, ki je namenjen za odrasle, poroča STA.

Walenskyjeva je že pred sejo panela znanstvenikov dejala, da gre za izjemno pomemben dan med pandemijo covida-19. Tveganje za resno bolezen ali smrt je med otroki manjše kot med odraslimi, vendar obstaja in covid-19 ima velik vpliv na duševno zdravje in izobrazbo otrok, je še dodala. "V drugem razredu so otroci, ki še niso doživeli običajnega šolskega leta," je dejala Walensky.

Zaradi covida-19 so v ZDA doslej sprejeli v bolnišnico 8300 otrok, ki so stari od 5 do 11 let. Umrlo jih je 94. Pfizerjeva študija med 2268 otroki, starimi od 5 do 11 let, je ugotovila 90-odstotno učinkovitost pri preprečevanju simptomatičnega obolenja s covidom-19. FDA je prišla do podobne ugotovitve po študiji s 3100 otroki. Nobena študija pa ni bila dovolj velika, da bi zaznala sicer izjemno redke stranske učinke, kot je vnetje srca, do katerih je prihajalo pri najstnikih.

Pfizer že testira cepiva za otroke mlajše od 5 let in pričakuje prve rezultate do konca tega leta. Za potrditev svojega cepiva za najstnike pri FDA pa še vedno čaka Moderna, ki prav tako že testira cepivo za otroke, ki so stari od 5 do 11 let.

 

FOTO: Pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.