https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO in VIDEO: Zavetišče za brezdomne osebe proslavilo svoje dosežke z dnevom odprtih vrat

Zavetišče za brezdomne osebe Murska Sobota, 05.11.2021 ob 17:00  

V petek, 5. novembra, je Zavetišče za brezdomne osebe Murska Sobota pripravilo v prostorih zavetišča dan odprtih vrat, kjer so predstavili ključno sporočilo tega dogodka, da z zagotavljanjem in razvojem storitev, ki so po meri posameznika, nudijo socialno ranljivim možnost za ponovno vključitev v družbo.

Dan odprtih vrat so pripravili kot nadaljevanje akcije opozarjanja na brezdomstvo v naši pokrajini in ob tem svečano obeležili otvoritev obnovljenih prostorov. Na nove prostore so še posebej ponosni, saj so ob opozarjanju na potrebnost primernih prostorov za namestitev posameznikov, ki so iz različnih razlogov ostali brez doma in da za pozitiven izhod iz nastalega položaja potrebujejo tudi psihosocialno podporo ter učenje, kako poskrbeti zase in svojo okolico, našli skupna partnerja v mestni občini Murska Sobota in Javnem stanovanjskem skladu mestne občine Murska Sobota, ki sta jim prisluhnila in omogočila izvajanje programa v obnovljeni stavbi. 

V društvu za socialno vključenost MOZAIK so ob svetovnem dnevu brezdomstva, ki ga obeležujemo 10. oktobra, izvedli akcijo, s katero so opozarjali na pomembnost dostopnosti do lastnega doma in podporni mreži nadomestnih nastanitev. Letos so ta dan simbolično obeležili z narobe obrnjenimi dežniki, s katerimi so opozarjali, da tudi v času, ko so bili ljudje omejeni na bivanje v domačem okolju, obstajajo ljudje, ki te možnosti nimajo.

Javni socialnovarstveni Program Zavetišče za brezdomne osebe, ki deluje pod okriljem društva Mozaik, v skladu z nacionalnimi smernicami in načeli za preprečevanje brezdomstva opravlja svoje poslanstvo že vse od leta 2007. Že šesto leto so javni socialnovarstveni program, pod okriljem katerega so nudili pomoč in podporo več kot 200 uporabnikom, letno pa nudijo namestitev 40 osebam. Ves čas delovanja se trudijo, da s strokovnim pristopom rešujejo aktualno problematiko v širši lokalni skupnosti, hkrati pa z razvojem novosti skrbijo, da se odzivajo na novo nastale potrebe ranljivih skupin. 

Z dnevom odprtih vrat so želeli proslaviti svoje dosežke ter obeležiti pomemben mejnik pri njihovem delovanju in predstaviti primer dobre prakse našega skupnega sodelovanja. Javni stanovanjski sklad mestne občine Murska Sobota jim je s pridobitvijo sredstev EU in izvedbo naložbe celovite obnove in dograditve objekta za namestitev brezdomnih oseb, omogočil izvajanje programa v obnovljeni stavbi na Tomšičevi ulici v Murski Soboti. Z vselitvijo v nove prostore tako zagotavljajo primerno bivalno okolje za svoje uporabnike in s tem dosegajo evropske prostorske normative. Nova zgradba je za vse izjemna pridobitev, s pomočjo katere lažje izvajajo zastavljene cilje programa.

Predsednica društva Mozaik Lili Miloševič je med drugim povedala, da živimo v času mnogih izzivov. Vrednote, kot so solidarnost, vzajemnost, sodelovanje, spoštovanje in priznavanje vrednosti in pomembnosti vseh družbenih skupin in skupnostim so se izkazale kot vitalne za preživetje človeštva. Prav na teh vrednotah je po njenih besedah zgrajeno delovanje društva Mozaik, ki od leta 2003 deluje za povezovanje, vključevanje in opolnomočenje, zaposlovanje in dvig splošne kakovosti življenja ranljivih skupin v Pomurju.

Pod streho zavetišča se je v teh letih zateklo mnogo ljudi, ki so v stiski tukaj našli podporo, strokovno pomoč, prijatelje nekateri tudi zaposlitev. V večini primerov pa vsaj novo upanje, je izpostavila in dodala, da prenovljeno bivalno okolje nedvomno dosega evropske prostorske normative in omogoča kakovostno izvajanje socialne rehabilitacije brezdomnih oseb, kar jim priznavajo tudi na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Ob tem se je tudi zahvalila Javnemu stanovanjskemu skladu mestne občine Murska Sobota ter županu Aleksandru Jevšku in izrekla čestitke vsem sodelavcem v društvu Mozaik, vodji in zaposlenim v programu zavetišča ter stanovalcem v Murski Soboti in v Lemerju.

Župan Mestne občine Murska Sobota Aleksander Jevšek je obudil spomin na podoben letni čas leta 2014, ko je sprejel odločitev, da bo kandidiral za župana. In eden izmed prvih srečanj je bilo srečanje za ta prostor. Takrat so bili tukaj še pravzaprav v neprimernih in neugledni pogoji za bivanje. Tako si danes šteje v ponos, da imajo na Mestni občini Murska Sobota ekipo, ki ji je uspelo pridobiti 571. 000 evrov evropskih sredstev iz naslova Celostnih teritorialnih naložb in del teh sredstev usmeriti v prenovo te, zdaj čudovite, sončne, zračne stavbe. Iz omenjenih sredstev so sicer naredili še eno pomembno naložbo - izgradili so sobivalno skupnost za starejše iz stare propadajoče se hiše. Javni stanovanjski sklada in Mestna občina Murska Sobota namreč poskušata v mestu poiskati starejše, uporabne, propadajoče se hiše in jih potem prenoviti in jih nameniti starejšim. V prihodnosti pa imajo načrte za mlade. In to je tudi korak naprej za rešitev stanovanjske problematike in urejenosti našega mesta.

Polonca Felicijan, strokovna vodja zavetišča je predstavila programa Zavetišča. Povedala je, da imajo eno najlepših zavetišč v Sloveniji, na kar so izredno ponosni. Novi prostori zanje pomenijo priznanje za njihovo delo, hkrati pa novo motivacijo in zagon k še bolj aktivnemu pristopu k iskanju rešitev za vsakega posameznika posebej. V hiši imajo zdaj prostora za 24 oseb. Sprejmejo pa tako moške kot ženske uporabnice.

Do sedaj so sprejeli več kot 200 posameznikov, lani pa so namestitev ponudili 40 osebam. Zraven tega so ponudili pomoč tudi več kot 50 posameznikom, ki so jih informirali, jim pomagali s paketi prehrane ali z oblačili. In to v času, ko je bila država v zaprtju in kljub temu da, so se njihovi uporabniki nahajali v nadomestni stavbi, kjer niso imeli nekih prostorskih možnosti. Selitev v novo stavbo so izvedli v roku enega meseca v lanskem letu s skupnimi močmi, s podporo sodelavcev društva Mozaik, njihovimi delavci in uporabniki. Ob tem pa iskali donacije za opremljanje prostora in pohištvo. 

Opazili so, da definicija osebe, ki pride k njim naj, bi potrebovala namestitev za krajše časovno obdobje, si nabrala moči in odšla v svoje stanovanje. Vendar to ne drži. Njihovi uporabniki imajo težave tako na stanovanjskem kot tudi na drugih področjih in zato potrebujejo daljše časovno obdobje, da imajo svoje prostore, svoj košček zasebnosti, da se opolnomočijo. Zanje je vsako sodelovanje, mreženje in medinstitucionalno povezovanje dejstvo, brez katerih ne morejo izpolniti njihovega poslanstva. Njihovi uporabniki pa potrebujejo za vrnitev v družbo sodelovanje vseh razpoložljivih služb. Tako je zanje in socialno ranljive kljub manjši možnosti druženja in razdalji ključnega pomena beseda povezovanje.  

Sledil je kulturni program, ki so ga izvedli zaposleni in uporabniki zavetišča, ki so v okviru kulturnega programa pokazali ključno sporočilo dogodka, da glede na naravo njihovega dela, z zagotavljanjem in razvojem storitev, ki so po meri posameznika, nudijo socialno ranljivim možnost za ponovno vključitev v družbo. Vsak zaposleni poskuša odkrivati v zavetišču različno področje dela. V okviru literarnih, likovnih in dramskih dejavnosti. Katere z združenimi močmi vnašajo v vsakodnevne vsebine. V okviru dramske delavnice zavetišča, kjer sodelujejo tako zaposleni, kot uporabniki pomembno krepijo samopodobo, spodbujajo ustvarjalnost in kjer vsi udeleženi pridobivajo pomembe kompetence za lažje vključevanje v širšo družbo. Poleg dramskih delavnic pa veliko časa posvečajo tudi petju in glasbi. Z glasbenimi delavnicami dvigujejo motivacijo ter hkrati skrbijo za boljše psihofizično počutje. 

Najprej so tako prikazali kratko in zanimivo premierno gledališko predstavo z naslovom "Obnova Hiše". Nato pa zapeli ter pesmi "Zvedel sem nekaj novega" in "Nocoj je ena luštna noč". Nato je sledilo še druženje s pogostitvijo in ogled obnovljenih prostorov.

Več fotografij v spodnji galeriji ...




    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.