https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Kdaj bodo po mestih prižgali praznične lučke?

16.11.2021 ob 18:00  

Mesta po Sloveniji počasi že dobivajo praznično podobo. Tudi v Murski Soboti se je že začelo nameščanje prazničnih luči, ki bodo zažarele v vsem svojem sijaju 5. decembra 2021.

Praznična Murska Sobota

Prižig praznične razsvetljave je predviden 5. decembra 2021, ob 17. uri. Prav tako bo postavljeno tudi mestno drsališče, ki ga bodo popestrile pravljične hiške s kulinarično ponudbo, toplimi napitki, rokodelsko ponudbo in ponudbo lokalnih izdelkov. 

Načrtovan je tudi Miklavžev pohod 5. decembra, za naslednji dan pa Mikloševo senje v mestnem središču. Božično - novoletni sejem je predviden od 20. do 22. decembra in silvestrovanje 31. decembra. Program se bo usklajeval in sproti dopolnjeval glede na razmere, so zapisali na spletni strani Zavoda za kulturo, turizem in šport Murska Sobota

Očarljiva Ljubljana v prazničnih lučkah

Mestni trgi, ulice, mostovi in nabrežja bodo zaživela v čisto posebnem vzdušju 26. novembra in bodo žarela vse tja do 2. januarja 2022. Letošnja svetlobna okrasitev bo ponazarjala medsebojno povezovanje in pod imenom »Vsemoč – moč vseh« simbolizirala star slovenski pregovor »V slogi je moč!«. Projekt, katerega avtor je Urban Modic, se tako osredotoča na pomen posameznih elementov vesolja, življenja in skupnosti, ki povezani tvorijo fantastične sisteme. Projekt sestavlja približno 850 skulptur in likov.

Na Prešernov trg v Ljubljani so že pripejali smreko in jo postavili. Prestolnico bo krasilo devet smrek, po tradiciji najvišja, najlepša pa bo stala na osrednjem trgu.

 

Glavne novosti bodo tristrana piramida s svetlobnimi strukturami na Prešernovem trgu, z dolgo svetlobno verižico povezana drevesa na obrežjih Ljubljanice ter na novo okrašena ulična povezava od Vodnikovega trga, Poljanske ceste in Prekmurskega parka proti prenovljeni Cukrarni. Program bodo sproti dopolnjevali in prilagajali trenutnim razmeram, so zapisali na strani vsitljubljana.com.

Čarobni Maribor

Prižig prazničnih luči v Mariboru načrtujejo 26. novembra, ob tem pa zaradi veljavnih ukrepov za preprečevanje širjenja covida-19 vabijo ljudi predvsem na sprehode po mestu v krogu svojih najbližjih.

Napovedujejo darilno tržnico z božičnim vrtiljakom na Glavnem trgu in kot novost tržnico z umetniškimi izdelki na Koroški cesti, svetlobne figure in instalacije Lumina v Magdalenskem parku ter osem foto točk Čarobne galerije, ki bodo vodile po mestnih ulicah in trgih. Meščani in meščanke so tudi letos vabljeni na skupnostno okraševanje urbanih gozdičkov Čarobne galerije.  

FOTO: visitmaribor.si

Mariborčanom in obiskovalcem želijo ponuditi tudi koncerte in drsališče, a podrobnosti še ni mogoče doreči. V okviru Čarobnega Maribora se bo izvedel tudi festival Vilinsko mesto, ki je produkcija Narodnega doma Maribor v sodelovanju z Društvom Hiša in Zavodom MARS Maribor. Tako kot lani bodo dogajanje sproti prilagajali epidemičnim razmeram in veljavnim ukrepom, je zapisano na strani visitmaribor.si.

Praznično dogajanje v Kopru

Praznične luči bodo v Kopru prižgali 27. novembra na Titovem trgu, praznična osvetlitev pa bo ostala vse do 16. januarja 2022. Dogajanje bo strnjeno na konce tedna, večji del dogajanja pa se bo odvijal v samem mestnem jedru.

Praznična okrasitev z manjšimi prilagoditvami bo podobna lanski. Večino okrasitev so že postavili, sicer pa gre za manjše modifikacije že znanih svetlečih elementov z živalskimi motivi, pravljične figure in umetniške svetlobne instalacije. Stroški postavitve in odstranitve okrasja bodo znašali okoli 180.000 evrov, kar je v okviru lanskoletnih stroškov, poroča STA.

FOTO: visitkoper.si (Kleva d.o.o.)

Tudi letos bo na razpolago drsališče, ki ga bodo postavili v Taverni. Drsališče bodo odprli hkrati s prižigom prazničnih luči in bo obratovalo do konca decembra. V decembru se bodo med drugim zvrstili Miklavžev in božični sejem, prihod vseh treh dobrih mož ter tradicionalno silvestrovanje, tokrat s skupinama Ne me jugat in Big Foot Mama. Ob sobotah in nedeljah zvrstile gledališke predstave za otroke, postavili pa bodo tudi praznične hiške, kjer se bo mogoče okrepčati. Seveda pa bo dogajanje odvisno od takratnih razmer.

Pravljično Celje

Tudi v Celju načrtujejo prižig prazničnih luči 27. novembra. Program Pravljičnega Celja bo potekal od 27. novembra do 31. decembra 2021, kot vedno v središču Celja. V mestu so namestili že večino praznične razsvetljave. Poskrbljeno bo za praznično vzdušje z lučmi, ambientalno glasbo in božično-novoletnim sejmom.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      16.11.2021 ob 20:53 Lučka gost

      Glede na to, ka je že 16ti november, ste že kesni. Takoj 2oga novembra bi jih že mogli vužgati

      2 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      17.11.2021 ob 8:25 gost

      Komu lučke in veseli december kroga nam je pokvarila nesposobna vlada z svojim ne delom. Edino kar delajo je kadrovanje na pomembne položaje. SDS Petrol, nsi energetika, cmc Sava turizem, bseus parcele v Kopru itd še še bo nadaljevalo. Glupi narod pa kojih jebe glavno da vlada poskrbi za sebe.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.